Investeringssparkonto

Kategori: aktiehandel
Senast modifierad: 2013-08-14

Från och med början av 2012 gjorde en ny sparform sitt inträde i Sverige. Det som då introducerades var det regeringen kallar för investeringssparkonto. Här går vi igenom denna sparform och dess fördelar och nackdelar.

Bakgrunden till investeringssparkontot

ISK

Förstå den nya sparformen

Bakgrunden till att den här nya sparformen infördes from 1 januari 2012 var att man från regeringens sida har velat förenkla för småsparare att kunna investera och spara i olika former av värdepapper som aktier och fonder. Tidigare har sparare fått välja mellan ett så kallat VP konto eller en kapitalförsäkring som bägge har sina fördelar och nackdelar. VP kontots uppenbara nackdel har varit skatten på nära 30% på vinsten samt de krångliga deklarationerna via K4 blanketten. Kapitalförsäkringen har på senare år varit mycket populär då man där slipper att deklarera sina köp och sälj affärer samt att skatten har varit låg för den som sparar i mindre belopp. Nackdelen med en KF (kapitalförsäkring) har dock varit att ägaren av aktierna är försäkringsbolaget/banken istället för investeraren.

Med ett investeringssparkonto försöker man nu kombinera de goda sidorna från VP kontot med de från kapitalförsäkringen.

Så fungerar ett investeringssparkonto vid aktiehandel

Mot den här bakgrunden blir det nu lättare att förklara vad ett investeringssparkonto kan innebära för just oss som småsparare och aktieintresserade. Vi skall här gå igenom de allra viktigaste delarna av denna sparform.

Så skaffar du ett investeringssparkonto

Det enklaste sättet att komma igång med ett investeringssparkonto är att anmäla sig till någon av de bästa nätbankerna för aktiehandel. Vi kan bland annat rekommendera den populära nätbanken Avanza och Aktiespararnas tjänst Aktieinvest. Bägge bankerna är gratis att anmäla sig på och när du väl har ett konto där kan du enkelt lägga till ett investeringssparkonto och börja att handla med aktier.

Hur handlar jag inom ett investeringssparkonto

Om du aldrig tidigare har köpt aktier rekommenderar vi att du läser igenom vår artikel om att köpa och sälja aktier först. Det mesta i den artikeln stämmer in på ett investeringssparkonto. När du väl har ditt ISK konto kommer du kunna att klicka dig in i det och inom detta konto kunna göra köp eller försäljningar av aktier.

Så fungerar skatten

Det är alltid enklast att förstå hur något beskattas i detta krångliga skatteland genom att ta ett praktiskt exempel. Det skall vi också göra här men först kort om själva principen för beskattningen. Det som skatten beräknas på är det som kallas för kapitalunderlaget som är en fjärdedel av alla insättningar i kontot + summan av värdet vid ingången av varje kvartal. Det kan vara lite krångligt att greppa detta vid första genomläsningen men låt oss ta ett exempel:

Låt säga att du i kvartal 1 sätter in 50000 kr i investeringssparkontot och i kvartal 3 sätter in 60000 kr i kontot. Aktierna går bra och värdet stiger med cirka 10% varje kvartal. Vi kan du samla följande information:

Värden och InsättningarSumma
Total summa insatt på kontot under året110 000kr
Värdet i början av kvartal 10
Värdet i början av kvartal 2 (inklusive inbetalning)55 000kr
Värdet i början av kvartal 360 500kr
Värdet i början av kvartal 4 (inklusive inbetalning)126 500kr
Summa av alla insättningar + värden352 000kr

För att nu få fram kapitalunderlaget beräknar 352 000/4 =88 000 kronor. Det är på detta som skatten beräknas. Själva skattemängden får vi genom att ta (aktuell statslåneräntan) x (kapitalskatt). 2012 var statslåneräntan 1,65% och kapitalskatten 30% så den sammanlagda skatten i exemplet blir:

 • 0,0165 x 0,3 x 88 000 = 435,6 kr.

Det är viktigt att du känner till att du inte själv behöver göra dessa beräkningar. Det kommer skötas automatiskt via bankernas system. Summan kommer även att vara förtryckt i deklarationen. Det kan vara bra att förstå systemet men du behöver inte själv göra några beräkningar på summor.

Investeringssparkonto och ägande

Nästa punkt att behandla för att förstå denna sparform är ägandet. Till skillnad mot en kapitalförsäkring blir du inom en ISK alltså också ägare till företaget som du investerar i och har möjlighet att gå på årsstämman och påverka företaget. Denna möjlighet fanns inte i kapitalförsäkringen.

Investeringssparkonto eller Kapitalförsäkring?

Eftersom kapitalförsäkringen har varit så populär den senaste tiden är det nog många som funderar på fördelar och nackdelar med att gå över till ett investeringssparkonto i stället. Det enkla svaret på detta är att beskattningen är i princip likadan på bägge sparformerna, så där finns ingen anledning att byta. Skillnaden är framförallt att du står som ägare inom ett ISK konto.

Tips för vidare läsning om ämnet

33 Kommentarer

 1. Djordje Badju skriver:

  Hej.
  Kan jag byta bank och ta med mej mina ISK-konton till den andra banken utan att behöva betala dubbel skatt?

  Jag har frågat 2 banker om detta, ingen kan, eller vill svara på det.
  ISK-konton ses av bankerna som ”pain in the ass” dom tjänar inget eller lite pengar på kontona.

  Med vänlig hälsning

  Djordje Badju

  • Aktiekunskap skriver:

   Hej, eftersom det hos de banker jag känner till inte kostar något att ta ut pengar (mer än eventuella courtageavgifter) från investeringssparkontot så skall detta inte vara något problem. Det kostar ju heller ingenting att skapa ett nytt investeringssparkonto hos en annan bank.

   • Djordje Badju skriver:

    Hej.
    Nu fick jag inte svar på de frågor jag ställde. Jag vet att det inte kostar nåt att öppna ett ISK-konto. Om jag tar ut pengarna från mitt ISK- konto kommer jag att få betala en schablonskatt i slutet av året.
    Om jag då tar de pengar och öppnar ett nytt ISK-konto i annan bank, då betalar jag en ny schablonskatt för de pengar som sätts in på det nya kontot i slutet av året, alltså dubbel beskattning. Eller hur??

    1) Frågan är: Kan jag flytta på kontot utan att betala dubbel schablonskatt??
    2) om du arbetar på en bank, då förstår jag varför du skrev det du skrev.

    Med vänlig hälsning.

    Djordje Badju

    • Aktiekunskap skriver:

     Hej,

     Jag arbetar inte på en bank utan gör den här sidan på fritiden för att försöka förklara grunderna i fundamental analys. Vi är tyvärr inga experter på alla regler kring ISP utan det vi vet grundar sig på erfarenheter av egen handel. Jag vågar därför inte säga för mycket kring frågan. Hoppas att du hittar svaret på dina frågor någon annanstans.

    • Karl skriver:

     Höftar in ett svar:
     Enligt avanza, https://www.avanza.se/aza/depa/blanketter/jamforelse_isk.pdf räknas en flytt som en försäljning. Vad det innebär skattemässigt vet jag dock inte.

 2. Torbjörn skriver:

  finansportalen.se/blogg/2011/12/06/investeringssparkontot-isk-sa-fungerar-det/

  Läs under rubriken ”Kan man flytta sitt konto?”

 3. Andreas skriver:

  Hej!

  Jag har gjort mina första aktieköp på 10000kr. Har för tillfället två olika aktier och undrar lite om skatten.
  Behöver jag deklarera något, behöver jag skicka in någon extra blankett vid deklarationen?
  Påverkar mina aktier när jag får min skatteåterbäringen utbetald osv? Jag undrar väll egentligen om det blir något krångligare om jag sitter på ett par aktier i några år rent skattemässigt. Dvs att man får böka med massa papper och ovannämnda saker.

  Med vänlig hälsning Andreas

  • Aktiekunskap skriver:

   Hej Andreas, om du har dina aktier i ett investeringssparkonto eller en kapitalförsäkring behöver du inte deklarera detta alls. Detta beskattas via ditt konto på ett mycket enkelt vis. Om du har aktierna i ett så kallat värdepapperskonto (vp konto) så deklarerar du oftast detta det för året som du sålt aktier med vinst eller förlust. Då använder du den så kallade k4 blanketten.

 4. Esko skriver:

  Hej

  Om jag förstått saken rätt med ISK så kan man spara i valuta, aktier, warranter mm. Så om jag får tex 20 000 kr i direktavkastning på mina aktier så beskattas dessa inte så länge pengarna ligger kvar på kontot (ISK-kontot), jag kan tex återinvestera detta kapital. Har jag tolkat detta rätt? Om det är på detta sättet, beskattas då kapitalet om man tar ut kapital från kontot (ISK-kontot) till mitt ”vanliga” konto?

  • Aktiekunskap skriver:

   Hej, nej det fungerar så att skatten stäms av mot det totala värdet kvartalsvis och du betalar in detta via din vanliga skattesedel.

 5. Stefan skriver:

  Man kan bara flytta kontanter till ett ISK.
  Fråga:kan jag sälja aktier till mig själv, dvs sälja från ett VP till billigt pris och sen köpa samma aktier från mitt ISK?
  (Det skulle ju minska reavinsten, så det är troligen inte tillåtet.)

  • Aktiekunskap skriver:

   Hej, nej det kan jag inte tänkta mig att det går heller. Har aldrig löst eller hört om något liknande upplägg på en nätbank.

  • Försöka går ju. skriver:

   Det lär ju inte gå att genomföra online, då botar skulle sno åt sig aktierna på mindre än en tiondels sekund. Tror inte man får sälja aktier till sig själv på det sättet, rent lagligt, man skulle ju kunna ge sig själv sjuka avdrag på skatten årligen om det var tillåtet.

 6. André skriver:

  Hej!
  Kan ju börja med att säga att Tack för all information jag har fått, har verkligen hjälpt mig att förstå mer inom aktiemarknaden. Är nämligen en nybörjare…
  Fråga: Om jag under senare år vill flytta över pengar från mitt ISK-konto till mitt vanliga konto måste jag då skatta??

 7. Rolf Larsson skriver:

  Hej!
  Har ett investeringssparkonto ca 500000, Har gjort en del vinster och nu sålt av och sitter för tillfället på en del kontanter som jag tänker ta ut för att använda till att göra en amortering. Några aktier blir kvar på kontot. Belastas jag med några avgifter och blir skatten lägre eftersom kapitalet blir mindre.

  • Aktiekunskap skriver:

   Nej du belastas inte med avgifter när du tar ut pengar ur investeringssparkontot och ja, skatten blir mindre ju mindre pengar du har på kontot.

 8. Björn skriver:

  Hej!

  Tack för bra info!
  Två frågor:
  1. Kan man dela ägandet av ett ISK precis som med vanliga konton? T.ex. mellan äkta makar eller sambos?
  2. Om ja på 1, hur fördelas skatten – 50/50 eller kan man fördela det som man vill mellan sig?

  • Aktiekunskap skriver:

   Hejsan Björn, tyvärr är vi lite osäkra kring detta. Det bästa måste vara att kolla detta med banken för att se om en sådan möjlighet finns.

 9. C skriver:

  Hej,

  Tack för en bra sida. Jag undrar om du vet svaret på följande fråga:

  Låt oss säga att jag öppnar en ISK. Jag sätter in 10000kr. Första dagen i varje kvartal så kontrolleras värdet av min ISK av banken.
  Låt oss säga att jag avstår handel den 1a varje kvartal, men att jag handlar de andra dagarna. Låt oss säga att jag varje kvartal tjänar 10000kr som jag tar ut så de inte finns med den 1a varje kvartal.
  Alltså: När man sedan räknar ut skatten så blir det 10000×4+10000 i insättning = 50000kr som delas med 4 och sen 30% av det x med statslåneräntan. Så långt allt klart.

  Det jag undrar är hur skattas vinsten om jag tar ut den innan den 1a varje kvartal. I detta exempel så är det 40000kr som jag tar ut.

  Hoppas du förstod vad jag menade,

  Tack på förhand.

  C.

  • Aktiekunskap skriver:

   Hej,
   Du menar alltså att du säljer av allt innan den första varje kvartal?
   Tänk på att skatten också beräknas på dina insättningar (du vill antagligen sätta in pengarna igen och investera mer)

 10. Per skriver:

  Jag vill flytta aktier och kontanter från ett ISK i SHB till ett befintligt ISK på Nordnet. Frågan är då om jag kan överföra aktierna och kontanterna mellan de olika Isk utan att det påverkar skatten, d.v.s uttag och dubbla insättningar? Kan jag ta ut kontanterna och överföra dessa till min depå på Nordnet för att sedan överföra pengarna vidare till ISK på Nordnet utan att detta ses som ökad vinst och beskattas därefter. Det blir ju dubbla insättningar av samma pengar – eller?

  • Aktiekunskap skriver:

   Hej, är lite osäker på dessa frågor kring skatt. Min gissning (obs, bara en gissning) är att det är svårt att överföra pengarna eller hela kontot mellan banker. Troligtvis behöver du ta ut pengarna (sälja aktierna) för att sedan återinvestera dem igen.

 11. Joel skriver:

  Hej!
  Tack för en jättebra hemsida. Jag har lärt mig massor!

  Jag kommer inom några år starta enskild firma. Förhoppningsvis gör man en duglig vinst och kan plocka ut lön till sig själv och fortfarande lite över i företaget.

  Om jag förstått det rätt så kan man köpa t.ex investeringssparkonto genom sitt företag? hur fungerar det med skatt osv? Kan man ta detta direkt ifrån vinsten och plocka ut några år senare då man kanske har ett sämre år eller planerar investeringar?

  tack på förhand

  • Aktiekunskap skriver:

   Hej
   Tyvärr har vi ingen erfarenhet att äga ett investeringssparkonto inom ett företag. Det bör väl vara så att det finns möjligheter att göra det men vi vet inte hur de skattemässiga bitarna ser ut exakt så vi vågar inte svara på det just nu.

 12. Henrik skriver:

  Påverkas skatten av ett aktivt handlande i ett ISK? Dvs räknas varje köp som en insättning eller är det endast det totala innehavet (värdet) plus insättningar utifrån som räknas till beskattningen?

 13. Rolf skriver:

  Hej
  Har precis öppnat ett investeringskonto.
  Satt in 100000:-
  Jag har inte börjat handla ännu.
  Beskattas dom om dom bara finns på kontot ?
  Mina insatta 100000:- har jag ju redan skattat för i ett tidigare skede .

  • Aktiekunskap skriver:

   Hej,
   Ja dom beskattas när de sitter på kontot. Det är även skatt vid instättning/uttag ur kontot men skall du inte handla på länge kan det vara bra att föra över dem på ett vp konto.

 14. LARS OLSSON skriver:

  Hej! Jag undrar om man kan flytta en aktie- fondkonto från Nordnet till en ISK i Avanza utan att först ha sålt aktierna? Eller måste jag sälja aktierna först i Nordnet? MVH Lars.

 15. Jan-Ove Arvidsson skriver:

  Undrar hur det blir, om jag köper fond från mitt isk-konto tex. första feb. för 100000 kr. och den stiger med 10% på en månad. Alltså 10000 kr ökning. Kan jag då ta ut ”vinsten” eller köpa annan fond med den? och vad blir isåfall skatten?

  • Aktiekunskap skriver:

   Hej
   Beskattningen sker alltså inte på vinsten i ett isk konto och du kan använda de pengarna till att köpa andra värdepapper. Detta är den största fördelen med isk. Skatten beräknas på hela ingångsbeloppet ungefär varje kvartal.

Kommentera eller Fråga