Kassaflödesanalys – Information och exempel

Uppdaterad:
Så finansieras sidanVi kan komma att erhålla ersättning från annonörer via affiliatelänkar.
Kassaflödesanalys

Efter resultaträkning och balansräkning följer det som kallas för kassaflödesanalys i rapporter och årsredovisningar. I kassaflödesanalysen ges en bild av hur pengarna har kommit in och försvunnit ut ur bolaget. Här letar du som investerare efter positiva kassaflöden som kan generera pengar till framtida aktieutdelningar eller att aktiepriset stiger.

Du ser i kassaflödet vad företagets pengar används till. Står företaget på egna ekonomiska ben eller behöver det ta lån för att finansiera verksamheten?

Kassaflödesanalys och värdering

Bild för kassaflödesanalys

Jag börjar med en mycket enkel bild av vad ett kassaflöde är. Det kan beskrivas som innehållet i en kassaapparat. I kassaapparaten flödar det både in och ut pengar. Om det sätts in mer pengar i kassaapparaten än vad som tas ut så kommer detta att skapa ett positivt kassaflöde. Kassaapparaten (eller företaget) kommer då att ha pengar över. Dessa kan användas till investeringar eller för att dela ut till aktieägarna. Detta är förstås positivt för dig som investerare.

Kassaflödesanalysen kan dock fördjupas en hel del. Därför är det viktigt att bryta ner de olika delarna och förklara dessa.

Förenklad uppställning av kassaflödesanalysen

Vi kan göra en förenklad uppställning av kassaflödet för att förklara de olika delarna i detta. Vi kan då dela upp detta i tre delar.

1. Kassaflöde från den löpande verksamheten
Här får vi veta om företaget har fått in eller förlorat pengar från den löpande verksamheten. För de allra flesta företag så måste denna siffra vara positiv sett över ett längre perspektiv för att företaget skall kunna överleva.

2. Kassaflöde från investeringsverksamheten
Består av förvärv av anläggningstillgångar och andra typer av investeringar.

3. Kassaflöde från finansieringsverksamheten
Denna består av emissioner, långa lån, utdelningar eller amorteringar av skulder.

Årets kassaflöde
Här summeras de tre olika kassaflödesposterna tillsammans.

Ett kassaflöde som är positivt behöver inte nödvändigtvis betyda att verksamheten går bra. Detta för att företaget kan finansieras av lån eller en yttre investering. Då blir det ett positivt kassaflöde även om försäljningen går minus. Detta förhållande kan en kassaflödesanalys avslöja även om ett börsbolag förstås oftast är ganska öppna med detta.

Fritt kassaflöde

Ett sätta att förenkla beräkningar av kassaflöde är genom att använda sig av det som kallas för fritt kassaflöde. En enkel definition av fritt kassaflöde är

Fritt kassaflöde = (Kassaflöde från den löpande verksamheten) – (Kassaflöde från investeringsverksamheten).

Anledningen till att du inte tar med finansieringsverksamheten är för denna till stora delar består av positiva saker för aktieägaren. Det kan exempelvis vara utdelningar.

Det är helt gratis att öppna konton hos alla aktörer nedan.

🔗 IG.com/sv – Följ, handla & gör teknisk analys på världens alla marknader.
Plattform & mobil-app som håller världsklass & är helt gratis.
Erbjuder handel i kryptovalutor, råvaror, index, aktier osv i realtid 24/7.

🔗 Etoro.com/sv – Alltid 0 kr i courtage på aktiehandel.
Handla i olika sorters valutor, CFD:s, aktier, index, råvaror osv. ({etoroCFDrisk} % av de som handlar CFD:s förlorar pengar).

🔗 Levler.se – Ny svensk nätmäklare för aktier & fonder med 0 kr i courtage fram till år 2025

🔗 Avanza.se & Nordnet.se – Öppna konto hos båda och utnyttja deras erbjudanden.
Bägge två erbjuder 0 kr i courtage & 0 kr i fondavgifter för alla med upp till 50 000 kr på kontot.

🔗 Sigmastocks.se – ISK-konto där du låter deras aktierobot välja ut aktier åt dig.
Väljer ut aktier med hjälp av algoritmer.
Minsta insättning = 1 kr.

Exempel på kassaflödesanalys

Nedan tar vi ett exempel på en kassaflödesanalys från bolaget Hennes & Mauritz (Klicka för större bild). Analysen baseras på en gammal rapport från 2015.

Om vi plockar ut de olika posterna ur rapporten (år 2015) så är de följande

KassaflödespostSumma
Löpande verksamhet24 067
Investeringsverksamhet-9 610
Finansieringsverksamhet (Utdelning)-16 137
Årets kassaflöde-1 680
Likvida medel årets början14 091
Valutakorrigering539
Likvida medel vid årets slut12 950

Visserligen är slutsumman här positiv vilket säkerställer att bolaget har pengar kvar. Men likvida medel har ändå minskat från årets början. Det behöver inte vara någon fara om bolaget anser sig ha tillräckligt. Det bolaget kan styra är bland annat mängden utdelning som som det tar ut.

Nyckeltal, värdering och mätning av kassaflöde

Det går att mäta kassaflödet för ett bolag. Ett sätt att göra det är att använda sig av det fria kassaflödet. I exemplet med H&M här ovan så blir det fria kassaflödet = 24 067 – 9 610 = 14 457.

Det finns 1 460 aktier i företaget så fritt kassaflöde/aktie = 14 457/1 460 = 9,9 kr/aktie. Om priset för aktien vid ett tillfälle är 166 kr så är det fria kassaflödet 9,9/166 ≈ 6 %

Du kan också uttrycka kassaflödet som en multipel av aktiepriset, då får du 166/9,9 ≈ 17. Det betyder att aktiepriset är 17 gånger det fria kassaflödet. Jämför gärna denna uträkning med P/E talet som är en slags vinstmultiplikator.

Tips:
Öppna konto gratis hos Avanza.se & Etoro.com/sv så kan du handla aktier courtagefritt. Hos Avanza får du ha max 50 000 kr på ditt konto för att handla aktier courtagefritt men hos Etoro är det obegränsat. Hos Etoro kan du dessutom handla i olika sorters valutor, råvaror, index osv på stora delar av världens marknader.

Disclaimer: {etoroCFDrisk}% av privatpersoner förlorar pengar när de handlar med CFD:s. Du bör överväga om du förstår hur CFD:s fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar.

Etoro är en global nätmäklare där man kan handla aktier utan courtage. Man kan även handla CFD:s vilket gör att man både kan gå lång och kort på ett smidigt sätt. Du kan även välja hävstång när du handlar CFD:s.

Disclaimer: Handel med hävstång innebär en hög risk för att du förlorar ditt kapital.

Hos Etoro kan du handla:

  • Råvaror
  • Index
  • Aktier (både vanligt och via CFD)
  • Alla olika sorters Valutor

Hur kan ett företag gömma ett dåligt kassaflöde?

Ett företag kan med olika tekniker gömma negativa siffror. Några exempel på det är följande:

  • Företaget kan se till att betala vissa skulder sent för att det inte skall påverka kassaflödet i rapporten.
  • Det kan också sälja sin fakturor och på det viset snabbt få upp intäkterna.
  • Ett företaget kan ha sålt delar av sin verksamhet för att justera resultatet uppåt. Detta gör inte att själva kärnverksamheten fungerar bättre.
  • Se även upp med intäkter från värdepapper. Det är en osäkerhetsfaktor och något som inte rör kärnverksamheten.

Du kan undvika att göra en feltolkning av detta genom att gå igenom kassaflödet för företaget under ett flertal år.

Sammanfattning av artikeln

För dig som investerare så är alltså kassaflödet ett sätt att kunna undersöka företagets flöde av pengar. Här vill du förstås se att företaget kan generera ett positivt kassaflöde från den löpande verksamheten under en lång period. Undersök alltid kassaflödet under en längre period då tillfälliga tekniker kan justera siffror uppåt.

Personligen tycker jag att kassaflöde är ett intressant perspektiv att analysera för mindre företag/aktier som växer. Jag har gång på gång återkommit till kassaflödesanalysen när jag tittat på mindre bolag. För mig personligen skänker det alltså en fördjupad bild av hur verksamheten i företaget fungerar.

Ta del av hela marknaden via IG💡

IG.com/se erbjuder en kostnadsfri app & plattform
✅ Följ hela världens marknader dygnet runt i realtid
✅ Följ & handla på börsen även när den är stängd
✅ App & plattform är mycket bra för teknisk analys
✅ Lika smidigt att gå kort som att gå lång (satsa på uppgång eller nedgång)
✅ Följ & handla råvaror, index, valutor, aktier & kryptovalutor.

  • IG är en populär CFD-mäklare bland svenskar.
  • Deras kostnadsfria plattform & app är mycket bra för teknisk analys.
  • De erbjuder handel på stängda marknader under kvällar och helger vilket ger möjlighet att ta en position efter marknaden har stängt eller innan den öppnat. Man kan exempelvis ta en position i indexet OMXs30 innan marknaden öppnar på morgonen eller efter stängning på kvällen.

Det går inte att handla CFD:s inom ISK eller kapitalförsäkring men IG rapporterar in alla dina affärer till skatteverket så de kommer förtryckta i din deklaration. Du behöver alltså inte göra något själv, bara godkänna deklarationen. Har du gått back på årets sammanlagda handel hos IG får du tillbaka pengar på skatten. Har du gått plus på årets sammanlagda handel betalar du 30 % i skatt på vinsten, precis som vid vanlig aktiehandel.

CFD (Contract For Difference) är ett derivatinstrument som gör det enkelt att ta en lång eller kort position i underliggande tillgångar så som råvaror, aktier, index, kryptovalutor & valutor.

Man äger inte den underliggande tillgången direkt när man köper en CFD, man äger istället ett instrument som följer/trackar den underliggande tillgångens kurs.

⬆️ Lång position = du tjänar pengar om priset går upp
⬇️ Kort position = du tjänar pengar på att priset går ner (blanka)

⬆️ Köpa CFD:s = ta en lång position
⬇️ Sälja CFD:s = ta en kort position (blanka)

➡️ Sälja CFD:s som du redan äger = nolla positionen
➡️ Köpa CFD:s som du tidigare har sålt/blankat = nolla positionen

När du tar en position i en CFD så satsar du på att värdet på till exempel en aktie, en råvara eller kryptovaluta skall öka eller minska. Aktien, råvaran eller kryptovalutan kallas då för den underliggande tillgången.

Om du trycker på köp så satsar du på att priset på den underliggande tillgången skall gå upp. Om du istället trycker på sälj så satsar du på att den underliggande tillgången skall gå ner (man kan lite förenklat säga att man blankar).

Detta är en av de stora fördelarna med CFD:s. Du kan på ett smidigt sätt satsa på nedgång. Man trycker helt enkelt bara på sälj och väljer hur stor position man vill ta.

I CFD:s finns en inbyggd hävstång. Den bygger på ett så kallat säkerhetskrav. Ett säkerhetskrav är ett krav på att du har minst ett visst belopp i cash på ditt konto för att du skall kunna ta en viss position.

Låt oss säga att du vill ta en position i guld som i bilden ovan. För att du skall få ta en position på ca 14 000 kr i guld så krävs det att du har ca 700 kr på ditt konto. Detta gör att du får en rejäl hävstång. Du satsar bara 700 kr men din position i guldet är på 14 000 kr. Säkerhetskravet här är då 5 %. Hävstången blir då 20 ggr (20x) när säkerhetskravet är 5 %. Du måste alltså ha 5 % av positionen storlek i cash på ditt konto.

Om din position går ner så kommer förlusten att dras från dina 700 kr. Eftersom positionen är så pass stor tack vare hävstången så behövs det väldigt små rörelser för att dina 700 kr skall dubbleras eller utraderas.

För att skydda sig mot detta så skall man se till att hålla nere storleken på sina positioner och ha rejäla marginaler på säkerhetskravet. För denna position vore det kanske rimligt att istället ha ca 7 000 kr i cash/säkerhet på sitt konto för att vara på den säkra sidan. Då har man minskat sin hävstång från 20 ggr ner till 2X. Om 7 000 kr är för mycket för dig att satsa så får du istället ta en mindre position.

Tar du för stora positioner så kommer ditt säkerhetskrav sannolikt att snabbt att raderas ut och din position kommer att stängas automatiskt.

Har du till exempel bara 700 kr på ditt konto så kanske du inte borde ta större positioner än max 1 400 kr eller liknande för att vara på säkra sidan.

Exempel:
Aktien Volvo Ab handlas för 100 kr. Du bedömer att Volvo ab kommer att stiga och köper då 10 st CFD:s med Volvo Ab som underliggande tillgång på nivån 100 kr. Din totala position/exponering är då 1000 kr i Volvo Ab.


Du har satt in 100 kr totalt på ditt CFD-konto. Om säkerhetskravet är 5 procent (%) så dras 50 kr från ditt konto som säkerhetskrav.

Om Volvo Ab stiger till 105 kr och du bestämmer dig för att stänga din position och sälja för 105 kr så har du har tjänat 5 kr x 10 = 50 kr på din affär exklusive eventuellt courtage. Det innebär att du gjort 50% i vinst på det kapital du satte in på ditt CFD-konto.

Om Volvo Ab istället sjunker till 90 kr och du bestämmer dig för att avsluta din position och sälja för 90 kr så har du förlorat 10 kr per CFD och du hade ju köpt 10 st. Du har alltså förlorat totalt 100 kr. Förlusten är lika stor som det belopp du satte in på ditt CFD-konto och det innebär att du har förlorat 100% av de pengarna du satte in på kontot.

19 svar på ”Kassaflödesanalys – Information och exempel”

  1. Hej.

    Jag undrar bara vilka skillnader det är mellan kassaflödesrapport och kassaflödesanalys? På nätet finner man betydligt fler hemsidor som använder sig av ordet kassaflödesanalys, men tyvärr finns det väldigt lite om kassaflödesrapport.
    Jag undrar även om det finns några vitala skillnad mellan kassaflödesrapport/analys inom företag/aktiebolag och kassaflödesrapport/analys inom organisationer?

    Svara
  2. Hej Mehdi,

    Vanligast är att börsbolagen i sina årsredovisningar använder ordet kassaflödesanalys för att lämna information eller en ”rapport” om detta detta till sina aktieägare. Så som aktieägare och investerare som gör analyser av olika företag så är det vanligaste att använda sig av ordet analys och jag tror att det är samma sak som syftas men att det ibland står rapport istället för analys. Möjligtvis kan det finnas vissa redovisningstekniska skillnader men som aktieägare kan du nog räkna detta som samma sak.

    Svara
    • I vilket sammanhang menar du? En investering bokföringsmässigt blir ju en kostnad för företaget och därmed också en avskrivning, eller hur menar du?

      Svara
  3. Hej! Jag undrar om man tagit med opex (typ kostnader som lön, el etc.) i kassaflöde från den löpande verksamheten?

    //Adam

    Svara
    • Hej Adam, Opex (Operating Expenditures) innebär alltså de utgifter som krävs för att underhålla en produkt eller tjänst och kan alltså vara precis som du skriver förbrukningsmaterial, underhållningsvaror eller löner till anställda. Opex brukar man också koppla samman med Capex (Capital Expenditures) som är den kostnad som krävs för att nyutveckla produkten eller tjänsten, dvs en typ av investering.

      Du hittar framförallt vilka rörliga kostnader som företaget har haft i resultatrapporten där den sista siffran där benämns resultat efter finansiella poster. Det är ofta den som man för över till kassaflödesanalysen och lägger in som siffra i den löpande verksamheten. Ibland har jag dock sett att man i rapporter lägger in mer info om detta även i kassaflödesanalysen. Jag tror att det kan se lite olika ut beroende på bolag och storleken på aktiebolaget.

      Svara
  4. Hej, tack för en bra sida. Om man nu med kassaflöde bara vill visa pengar in jmf. pengar ut, varför tar man då med förändring av Working Capital? Inkluderar man inte värdering av ex. lager i WC?

    Vad är den största skillnaden mellan en resultaträkning och en kassaflödesanalys?

    Stort tack,
    Anders

    Svara
    • Hej Anders och tack för din kommentar, det är nog inte riktigt så enkelt att allt bara är in och ut i kassaflödesanalysen utan mycket blandas med de poster som redovisas i de två andra stora delarna.

      Det är så att man kan binda rörelsekapitalet i tex lager eller kundfodringar eller helt enkelt reda pengar (likvida medel). Det som är intressant med kassaflödesanalysen är att du kan (om du tittar på flera rapporter i följd) se rörelserna i detta kapital. Det är helt enkelt en lite klarare (ärligare?!) fingervisning om var företaget är på väg.

      Svara
  5. Hej,
    Om ett företag har ett negativt kassaflöde under en period. Vad ska man jämföra denna siffra med för att se om företaget är i behov av mer kapital?Är det i balansräkningen eller resultaträkningen?

    Grym sida för en nybörjare som jag! =)

    Svara
    • Om kassaflödet är negativt så kan du alltid kika på hur mycket eget kapital bolaget har. Det är ju inte ovanligt att företag går bra vissa kvartal och sämre andra på grund av en mängd olika faktorer. Kika på helheten och några årsredovisningar om hur det har gått för bolaget för att få en helhetsbild. Kassaflödet är ju per regel nästan alltid negativt på mindre och nystartade bolag också.

      Svara
  6. Hej!

    För att räkna ut t.ex. kassaflödet mellan de materiella anläggningstillgångarna, hur gör man då? Enligt en modell jag hört ska man ta IB- (UB+avskrivningar) är det rätt?

    Svara
    • Hej, Tack för din fråga. Kan tyvärr inte svara på detta på rak arm. Skall undersöka saken så får jag se om jag kan ge dig något råd kring detta.

      Svara
  7. Hejsan.

    Kanonsida först och främst.

    Varför kan ett totalt negativt kassaflöde vara mycket starkare än ett positivt?
    Kan det bero på att man gjort investeringar med egna likvida medel utan upptagande av lån?

    tacksam för svar.

    Svara
  8. Uppskattar försöket men om du inte tar några konkreta exempel så blir det precis som alla andra sidor om fundamental analys som ger lite information men sen så redovisar alla olika så tycker det är svårt att jämföra företagen emellan. Kan du ge ett exempel på en bra kassaflödesanalys hos ett visst företag och sen ge oss ett exempel på en kassaflödesanalys som inte verkar lovande? Jag pratar om själva företaget och inte analysen alltså.

    Svara
    • Hej
      Jag håller på med att uppdatera artiklarna om resultatrapport, balansrapport och kassaflödesanalys så din feedback på denna artikel är mycket uppskattad.
      Skall se till att få med några exempel i den nya artikeln!

      Svara

Lämna en kommentar