Köpa aktier på nätet

Publicerad: 2011-03-18 Aktiehandel Senast modifierad: 2018-02-08

Det är idag enkelt att köpa aktier på nätet. Här listar vi de bästa och billigaste tjänsterna som för att göra detta. Dessutom tipsar vi om vilka misstag som det är viktigt att inte göra i början.

Aktier på nätet – Lista på bra nätbanker

aktier på nätetSå över till en lista där du kan hitta olika förslag på bra nätbanker för att köpa aktier. Dessa har vi valt ut av egen erfarenhet (vi gillar Avanza mycket) samt genom diskussioner med många andra investerare.

 • Avanza Bank: Avanza är en av de allra populäraste nätbankerna för aktier och vi kan i nuläget varmt rekommendera dessa. Bra service och bäst avgifter, Gå till Avanza Bank
 • Aktieinvest: Detta är aktiesparnas tjänst för att hjälpa sina medlemmar att kunna sköta sina aktieaffärer över nätet. Omtyckt av många inom denna organisation. Gå direkt till Aktieinvest.se.
 • Nordnet: Nordnet liknar Avanza i upplägget och är mycket omtyckta. De har dock lite högre avgifter än avanza för sina kapitalförsäkringar (som vi i nuläget rekommenderar). Gå till Nordnet.

Köpa aktier på nätet – Viktigt att veta innan!

Innan du kommer till en bra lista (som vi uppdaterar kontinuerligt) kan det vara bra att känna till några viktiga begrepp och områden:

 • Mini, Bas och Premium: Vanligtvis brukar det hos nätbankerna finnas ett antal olika typer av konton. Viktigt för dig att känna till är att avgifterna när du köper aktierna via nätet blir lägre med ”mindre” abonnemang. Du brukar då begränsas vilka typer av aktier man kan köpa. Tex kan du i vissa konton inte köpa internationella aktier. Men så länge du köper svenska aktier (vilket är bra att börja med) så kommer du klara dig gott på mini eller basabonnemang.
 • Courtage: Avgiften som man får lägga vid köp eller försäljning av aktier på nätet kallas courtage. Även denna brukar variera mellan 9 – 129 kr beroende på konto. Du kan läsa mer om dessa avgifter här hos Avanza och Nordnet.
 • Kapitalförsäkring eller VP konto? Fundera igenom noggrant innan om du skall skaffa en kapitalförsäkring eller om du istället vill ha det klassiska VP kontot. Du kan läsa mer om skillnaderna här.

 

Läs mer om aktiehandel på nätet

12 Kommentarer

 1. Svante Biörnstad skriver:

  Hej.

  Jag har ett vp-konto hos min bank Handelsbanken idag och har aktier för ungefär 100.000:- där. Jag funderar på att öppna ett vp-konto hos Avanza istället för att kunna handla aktier på nätet till ett bättre pris. Hur ”flyttar” jag mina aktier dit?
  Vänligen Svante Biörnstad

  • Aktiekunskap skriver:

   Hej,
   Mig veterligen kan man (tyvärr) inte flytta aktier mellan olika banker. Det blir oftast så att man får sälja av innehaven för att sedan flytta över pengarna och köpa aktierna igen. Har själv gjort detta och kunde då beräkna att jag i längden skulle tjäna på att faktiskt flytta innehavet.

 2. Flemming skriver:

  Hej!

  Har kollat runt mycket nu ett par dagar när det gäller aktier och hur det fungerar. Tycker dock att allting är mkt luddigt? Hur hittar man ett intressant bolag i denna djungel av företag?

  • Aktiekunskap skriver:

   Hej, ja det är en bra fråga 😉 Det handlar om att under en lite längre tid än ett par dagar läsa på och följa börsen och dess bolag. Ett sätt att komma igång är att välja en att följa en bransch som du kanske är intresserad av och se vilka bolag som intresserar dig mest i denna.

 3. Adam skriver:

  Hej!

  Är en 16 årig kille som är intresserad av ekonomi och akter. Undrar om det är någon åldersgräns på detta. Om det är, finns det någon sida som inte har det?

  • Sofia skriver:

   Hej Adam, tack för din fråga. 18 års gränsen gäller för handel med aktier men jag kan tipsa om aktiespararnas – Unga Aktiesparare, där kan du få mer utbildning om marknaden, investeringar m.m Kolla in det! Lycka till!
   Med Vänlig Hälsning
   Sofia

 4. Sebastian skriver:

  Hej! Jag planer på att försöka lära mig de här med aktier och tänker att det kanske är smart att börja med en mindre summa för att se hur allt fungerar. Men om jag skulle börja med kanske 500kr, är det smartast att köpa många aktier med lägre summa eller bara några enstaka med högre summa?

  • Aktiekunskap skriver:

   Det handlar framförallt om att varje gång du köper aktier så betalar du courtage. Så ju fler affärer desto fler avgifter.
   Därför kan det i längden löna sig litegrann att hålla ner sina kostnader genom att köpa större poster.

 5. Emil skriver:

  Tjenare! Jag är en 21 årig kille och blivit riktigt intresserad av aktier. Jag har väl inte fördjupat mig alls i det så är väl fortfarande osäker på om man bara kan börja? Borde man läsa akrtiklar osv och sånt så man blir fördjupad i de? Vart ska man börja helt enkelt? Tack på förhand! /Emil

  • Aktiekunskap skriver:

   Tanken med den här sajten är bland annat att ge en mjukstart in i investerandet av aktier. Helt enkelt att lära sig grunderna för att köpa och sälja aktier. Så börja här och köp gärna grundläggande böcker om aktiehandel så kommer du långt med att komma igång med aktier.

 6. Ann-Sofie Svensson skriver:

  Hej!

  Har ni någon grundläggande bok i aktiekunskap som ni kan rekommendera?

  Med vänlig hälsning
  Ann-Sofie Svensson

Kommentera eller Fråga