Så köper och säljer du Aktier

Publicerad: 2011-01-20 Aktier Nybörjare Senast modifierad: 2013-08-14

I den här artikeln förklarar vi praktiskt hur det fungerar när du skall köpa och sälja aktier. Vi tar upp det viktigaste som du behöver känna till inför dina första aktieköp.

Köpa och Sälja aktier – Var gör man det?

Det första som krävs är att du anmäler dig till aktiemäklares hemsida. Självklart kan man alltid göra det hos sin befintliga bank men enligt vår erfarenhet är detta både dyrare och krångligare. De flesta gör därmed så att man startar ett konto hos en internetbank som exempelvis Avanza Bank eller Nordnet där man sköter sin aktiehandel separat från sitt lönekonto.

Just nu rekommenderar vi varmt Avanza Bank för detta som vi själva använt i flera års tid och ännu inte haft anledning att bli missnöjda alls på. Om du är fundersam vilket typ av konto (VP – konto, kapitalförsäkring osv) som passar dig bäst så kan du läsa vår avanzaguide om detta här. Att starta kontot är helt gratis.

Jag har kontot – Men hur köper jag aktier?

Låt säga att du nu har ett värdepapperskonto eller en kapitalförsäkring. Du kanske till och med har spanat in en aktie som du tycker verkar vara intressant och köpvärd och du skulle vilja investera i denna. Du vill i så fall inom ditt konto eller kapitalförsäkring göra en investering i denna aktie. Några saker kan då vara bra att tänka på innan:

Hur mycket skall jag investera och vilka avgifter finns?

Det första man tänker på är självklart hur mycket pengar man skall våga investera i aktien egentligen? Är du helt ny kanske man inte skall investera sina livs besparingar i sitt första inköp utan klokt är nog att göra en mindre investering till att börja med. Det är dock inte bra att investera allt för lite då din vinst då äts upp av det som kallas för courtage. Courtage är den avgift som alla banker tar ut vid varje köp- eller säljaffär som du gör med aktier. Denna varierar för svenska aktier mellan 9-150 kronor beroende på bank och vilket typ av abonnemang du har på banken. Handlar du med utländska aktier är courtaget ännu högre. Om du alltså investerar 500 kronor i en aktie kommer nära nog 20-40% av din vinst ätas upp av courtaget vilket inte är alls bra. En riktlinje kan vara att du investerar minst 5000 kr vid varje inköp och ju mer varm i kläderna du blir desto lättare kommer du att få att investera rätt summa.

Vilket pris skall jag betala för aktien?

När du genomför själva köpet av aktien kommer du att få ange vilket pris du vill betala och hur många aktier du vill köpa. Låt säga att en aktiekurs ligger på 103 kronor och du väljer att köpa 70 aktier. Du kommer då att få betala 70·103 = 7210 kr + courtage för detta inköp. När väl köpet skall genomföras (dvs du trycker på köpknappen) sker en slags budgivning på börsen mellan olika aktiemäklare där köpare och säljare synkas beroende på vad någon är villig att betala eller sälja för.

Vanligtvis är redan den nuvarande aktiekursen ifylld och det går självklart bra att köpa aktien för detta. Du kan ändå vara bra att fundera på om du vill sätta ett lite lägre pris på din order. Det kan ju finnas en säljare som är villig att sälja lite billigare än alla andra. Detta fenomen kallas i aktiesammanhang för spread och kan definieras som skillnaden mellan det högsta pris som någon säljare erbjuder och det lägsta pris som en köpare bjuder på. Du kan alltså sänka dina placeringskostnader både genom att välja en bank och ett abonnemang som erbjuder låga courtage samt genom att komma in ”lågt i spreaden”.

Köpa och sälja aktier – Följa utvecklingen eller sälja?

När sedan köpet är genomfört är det egentligen bara att sätta sig ner och följa kursutvecklingen. Självklart kan det ta mängder av år innan du kanske uppnått en bra vinst för din placering men i aktiesammanhang är verkligen tålamod en dygd. När du vill sälja dina aktier fungerar det precis på samma sätt som när du köper. Du anger priset du är villig att sälja för och hur många aktier du vill sälja och sedan ger man sig ut i budgivningen på precis samma sätt.

Om du saknar information eller har frågor om detta ämne så är du varmt välkommen att kommentera här nedan!

Gå till Avanza Bank eller till Nordnet och öppna ett eget aktiekonto och börja investera.

Läs också:

141 Kommentarer

 1. Niklas skriver:

  Väldigt bra förklaring

 2. admin skriver:

  Hej Niklas, tackar!

 3. Emir skriver:

  Grymt bra. Men om man vill lägga in em viss summa per månad då? Typ 500:- , hur gör man då för att undvika att att det äts upp av courtaget??

  //Emir

 4. admin skriver:

  Hej Emir! Tack för din kommentar. Det är i regel svårt att spara så små summor i aktier utan att det blir höga avgifter för courtage. Men om jag skulle göra detta så gäller det att hitta en bank med väldigt lågt courtage, typ Avanza Bas, där du endast betalar 39kr per affär och det procentuellt sett blir lite mindre avgifter. Sedan vet jag även att Aktieinvest.se har sparprodukter som är anpassade efter det typ av sparande du letar efter.

 5. Ewa skriver:

  Hej!
  Men om jag vill sitta vid datorn dagligen några timmar och köpa& sälja kanske varje dag, säg att jag har 10000 i H&M, 10000 i Volvo och ytterligare 10000 i något annat, ett exempel: Volvo kanske går upp på fm, jag säljer, sen sjunker dom på em, då köper jag igen, det kan ju bli många affärer på en månad, vad ska jag välja då?
  Mvh/Ewa

 6. admin skriver:

  Hej Ewa, om man köper och säljer aktier som daytrader eller swingtrader måste man ha ett anpassat konto för detta, annars kommer omkostnaderna för aktiehandeln att bli mycket dyra. Oftast finns det konton som är anpassade för just detta. Hos exempelvis Avanza Bank och även nordnet kallas detta för PRO konto. Det finns en hel del information om detta hos bägge nätbankerna.

 7. Ewa skriver:

  Å, tusen tack! Det verkar vara kontot för mig!
  MVH/Ewa

 8. Oskar skriver:

  Hej!

  Jag har nyss sommarjobbat klart och köpt det jag vill ha. Det återstår hela 5000 kr och jag vet absolut inte vad jag ska göra med dem pengarna. Min dröm är att få dessa pengar att växa genom att handla med aktier. Är det bara att öppna en konto på Avanza och leta efter företag som säljer aktier i sitt bolag och sedan vänta på att pengarna ska växa eller är jag helt ute och cyklar? 🙂 Skulle vara roligt om någon kunde berätta grundligt hur det funkar, jag är nämligen en nybörjare.

  Mvh Oskar

 9. admin skriver:

  Hej Oskar!

  På ett sätt har du rätt för det skulle kunna fungera så om du har tur 😉

  Men att investera i aktier och att köpa och sälja aktier är något som du kan lära dig att bli bättre och klokare på. Det finns en mängd olika investeringsstrategier och sätt att strategiskt få dina pengar att växa. Till nybörjare brukar jag alltid rekommendera att lära sig följande:
  – Lär dig hur konjunkturer och större cykler fungerar och utnyttja dessa
  – Lär dig hur man kan bedöma att företaget har varit stabilt under en längre tid och har bra tillväxt och utdelning (direktavkastning).
  – Låt det ta tid och ta inte för stora risker innan du vet hur det fungerar.

  Det bästa sättet att lära sig är att läsa på och försöka tillämpa det man lär sig!

  Lycka till!
  /Aktiekunskap.nu

 10. Andreas skriver:

  Hej!

  har en fråga jag skulle vilja ställa, ska man köpa aktierna man vill ha innan öppningscallen eller mellan öppnings och stäningscallen?

  tack på förhand!

  • admin skriver:

   Hej Andreas! Intressant fråga, vår syn på detta är, eftersom vi är fundamentala investerare på lång sikt, att det inte spelar så stor roll 😉 Det handlar ju om att vinna mark i små så kallade spreadar som man framförallt gör när man day-, eller swingtradar. Tyvärr är detta inte vår starka sida utan vi investerar på lång sikt och försöker därmed att köpa aktier som är lågt värderade i ett rimligt intervall.

   Om du är intresserad av att köpa/sälja aktier enligt daytrading så rekommenderar vi att du letar upp sidor där du kan hitta duktiga traders.

 11. Olle skriver:

  Hej

  Vilka faktorer tittar man på för att veta att ett företag är en bra investering?
  Man ska ju helst investera i relativt okända men starka företag men det finns ju hur många företag som helst. I listorna på aktiemäklarnas hemsidor står ju företagen bara huller om buller och för mig är det omöjligt att urskilja vilket det går bra för eller inte. Ska man då bara välja någon på måfå och läsa på deras hemsida om det går bra för dom eller inte?

  P.S
  Tack för en grym sida. Era tips och tydliga förklaringar är ovärderliga för oss som funderar på att börja investera i aktier 😀

  • admin skriver:

   Hej Olle!

   Kul att du gillar vår sida!

   Din fråga kräver egentligen ett mycket långt svar där vi går igenom en möjlig analysmetod inför en investering i en aktie. I nuläget har vi många artiklar här på aktiekunskap där du kan hitta delar som är viktiga att tänka på inför en investering. Kolla tex in kortsiktiga nyckeltal som
   – P/E talet
   – Kurs/Ek
   – Direktavkastning
   – ROE talet

   Det är en bra början och du kan ofta hitta dessa nyckeltal hos bra nätmäklare.
   Sedan är det också viktigt att titta på konjunkturen och hur det har gått för företaget på lång sikt. Vi skall försöka publicera bra material här på sajten där vi går igenom en möjlig metod för att göra analyser också i framtiden.

 12. carolina skriver:

  Hej, tycker du ATT man ska satsa på ATT köpa aktier idag? Är lite inne på att köpa Volvos. Tänkt köpa för 40000. Frågan är om man vågar o om de finns möjlighet till vinst? Några tips ?

  • admin skriver:

   Hej Carolina, jag vill helst inte ge några råd när man skall eller inte skall köpa aktier utan det måste man själv avgöra.

   Ett tips kan dock vara att inte investera allt på en och samma gång utan istället portionera ut sina investeringar under en tidsperiod för att inte riskera att förlora mycket på en och samma gång. Hoppas att det svaret hjälper dig lite på vägen!

 13. Viktor skriver:

  Hej jag har inte någon riktig kolla på de här, men vill gärna börja. Så jag undra ska jag börja först och främst med att gö ett konto eller nått ? vill gärna ha lite tips hur man startar igång de hela 🙂

  • admin skriver:

   Hej Viktor, att skaffa ett konto hos exemplelvis Avanza Bank eller Aktieinvest.se är helt gratis vilket ju är bra. Då kan man först bekanta sig lite med hur sidorna är uppbyggda och hur och var man köper eller säljer en aktie. Så mitt tips till dig är att skaffa kontot och vänj dig lite, läs en bok om aktiehandel och försök lära dig så mycket som möjligt!

   Lycka till!!

 14. Rickard skriver:

  Tack för en jättebra hemsida, fått svar på många frågor!

  • admin skriver:

   Tack själv Rickard och tveka inte att ställa frågor om det finns saker som du inte har förstått om aktiehandel, då svarar vi gärna!

   • Vanja skriver:

    Bra sida. Första gången jag tittar in här.
    Funderar lite på hur man ska kunna lära sig att bättre förutse aktiekursen för olika företag, dag för dag? Om jag köper på fm vid en uppgång, så kan det ju ändå visa sig bli en nedgång på em vid börsens stängning. I vilken kurs registreras köpet då?

    • Aktiekunskap skriver:

     Att ”förutse” en akties rörelser under en dag är tyvärr inget som vi är särskild kunniga på. Detta brukar ofta kallas för teknisk analys och är en hel analysskola i sig. När du köper en enskild aktie och jobbar med teknisk analys så är det mycket viktigt att du håller koll på vad du köper aktien för och vad den säljs för. Därför används ofta speciella verktyg vid dessa typer av affärer.

 15. nybörjare skriver:

  Hej undrar lite om när man ska köpa aktier, om man fyller i ett lägre pris på sin order och ingen säljare hittas som erbjuder aktien till det priset. Vad händer då? 🙂

  • admin skriver:

   Hej nybörjare, det som då händer är att om din order inte går igenom inom dagens slut på grund av att ingen är villig att sälja aktien till det priset så kommer ordern att makuleras. Ett sätt att gå runt detta är att du använder dig av det som kallas för stop-loss där du kan styra själv till vilket pris du är villig att köpa eller sälja aktien.

   Hoppas att detta svar hjälper dig.

 16. Henrik skriver:

  Hej,jag har en enkel fråga, hur pass pålitligt är det att handla med aktier ? .. kan man tjäna ”storkovan” på detta på långsikt ?

  • admin skriver:

   Hej Henrik, det är mycket svårt att svara ja eller nej på den frågan. Visst kan du tjäna bra med pengar om du köper ett bolag till ett lågt pris och detta sedan stiger bra under de närmsta 10 åren. Det svåra då är förstås att bedöma vilket bolag man skall satsa på. Vissa bolag går bättre än andra och det finns förstås alla varianter därimellan.

   Så mitt svar till dig är att det går men att det kräver hårt jobb och man lär sig en hel del innan och inte ger upp om inte första försöket blir som man ville.

 17. Alex skriver:

  Hejsan! Jag har precis fått hem min bok ”Rich Dad, Poor Dad” för att lära mig mera om aktier och starta så tidigt som möjligt, vet du någon annan bok som är riktigt bra för att komma in i ”branschen”? Mvh.

  • Aktiekunskap skriver:

   Det är alltid bra med en grundläggande bok om aktier som man kan ha som uppslagsbok för begrepp och liknande. Det finns flera bra sådana på svenska som inte är särskilt svåra att hitta.

   Sedan kan jag även rekommendera att läsa några böcker om Warren Buffet, bäst tycker jag att the warren buffet way är.

 18. Tom skriver:

  Hej sitter här nu och ska skapa ett konto på avanza bank är osäker på vilket konto jag ska ta. Jag ska köpa för ca 1000 – 2000sek i månaden sen sälja kanske efter någon vecka eller månad vilket konto ska jag skaffa?

  //TOM

  • Aktiekunskap skriver:

   Hej Tom, om du sysslar med så snabba köp och säljaffärer gäller det att hitta ett konto där courtaget passar frekventa avslut. Dessutom investerar du en summa där det antagligen blir billigare att hitta en procentuell avgift istället för en fast avgift. Fråga gärna mer om du vill.

   • Tom skriver:

    Hej igen tack för svaret och snabbheten! men är ny i detta så lite förstod ja 🙂 kom på en annan fråga också är det helt gratis att bli medlem och sätta in pengar summan kan titta runt lite mer samt hålla koll på olika aktier. Kan man ha favoriter så man kan logga in och titta hur det går dagligen. Och vad ska jag akta mig för så att det inte Blir så dyrt för köp/sälj?

    TOM

 19. Alex skriver:

  Hejsan!
  Jag tänkte ge mig in i aktie världen och sitter just nu o letar så mycket information så möjligt om så mycket så möjligt för att inte gå på en nit.

  Nånting jag inte lyckas klura ut dock är om jag borde ha ett VP konto eller kapital försäkrings konto.
  Jag är 27 år och hade tänkt satsa långsiktigt säg 25-30 år så tanken är att iaf börja med att köpa ihop lite ”köp och spara” aktier som kan få ligga o växa till sig och återinvestera vinsten i samma aktier.
  Så frågan är behöver man ett kapital försäkrings konto även om tanken är att man inte ska sälja så mycket? Eller är det kanske rent av bättre så man slipper en jätte skatte smäll när det väl e dax att sälja?
  Tack på förhand

  • Aktiekunskap skriver:

   I de flesta beräkningar jag har utfört utifrån samma fråga som du har så har det varit fördelaktigt med kapitalförsäkringen. Numera finns det ju även det så kallade investeringssparkontot som man kan jämföra med.

 20. Mikael Larsson skriver:

  Hej Undrar hur en aktieaffär ska deklareras till skatteverket

 21. Anton skriver:

  När senast måste en aktie vara köpt – och betald- för att man ska kunna få del av nästkommande utdelning?

  • Aktiekunskap skriver:

   Hej Anton, det handlar framförallt om när bolagsstämman är och vad man där säger. Vanligt är att det är på tredje bankdagen efter bolagsstämman som innehavet måste vara registrerat för att du skall få ta del av utdelningen.

 22. Lena skriver:

  Jag har fått möjligheten att gå in och köpa aktier som invenstering i ett företag som inte är startat än. Jag har prospekt med siffror osv. Om jag nu skulle investera i 53 000 kronor som är villkoret ska jag då öppna ett konto och vilket i så fall. Tack på förhand

 23. Eva skriver:

  När man äger en aktie och får erbjudande vid nyemission om s.k. teckningsrätter skriftligen, och har meddelat sin bank att man vill köpa via nätet.
  Pengarna är dragna från kontot och man får en skriftlig bekräftelse från banken att köpet är gjort.
  Och ändå inte får dessa teckningsrätter, kan verkligen en bank göra så, med hänvisning till att man MÅSTE RINGA de för att köpet skall gälla ?
  Pengarna har de ju tagit men inga teckningsrätter fick jag.
  Tack på förhand
  Eva

  • Aktiekunskap skriver:

   Hej Eva, det låter mycket märkligt och som att det blivit helt fel. Du kan ju inte betala för något som du inte har fått?! Har du pratat med din bank direkt angående vad som har hänt?

 24. morgan skriver:

  hej jag har en arbetskamrat som talar sej varm för aktier,jag är väl ingen direkt gambler men skulle kunna köpa aktier för säg 2-3000 per månad,är ganska färsk på ämnet ifråga

  vad bör minsta startkapital vara,att fjutta in några tusen per månad kanske bara äts upp av courtage och andra avgifter och en ev framtida vinst kanske blir så liten så att det kanske inte ens är lönt att börja ?

  • Aktiekunskap skriver:

   Hej Morgan

   Du har rätt i att det inte är att föredra att satsa allt för lite pengar i aktier. Visserligen skall man som nybörjare växa långsamt och vänta med att lägga in stora belopp i aktier. Men att lägga in 500 kr i aktieköp gör att den procentuella delen avgifter blir mycket hög. Så det kan vara bra att sikta på att göra lite större placeringar än så. Jag vill inte gärna rekommendera vissa summor.

 25. morgan skriver:

  hej nya frågor,om man med tiden säljer aktier med vinst så har jag förstått att det är 30% skatt på det…dras den skatten innan man får vinsten helt automatiskt eller får man betala in den själv efteråt?

  andra frågan är,om man haft tex 100 aktier värda 100 kr som stått och stampat länge på samma fläck och om man tänker sälja dom,räknas det som vinst om man gav 100 och får 100 eller hur funkar det ? myndigheter är ju alltid myndigheter,hur mycket måste de vara värda i kronor över 100 för att det ska löna sej att göra sej av med dom med courtagekostnader osv ?

  • Aktiekunskap skriver:

   Fråga1: Du får deklarera (dvs redovisa att du har fått vinst) den vinsten vid deklarationen på den så kallade K4 blanketten. Sedan tas det med i beräkningen på alla skatter och du får betala de 30% för vinsten.

   Fråga 2: Nej om du går +-noll så behöver du förstås inte betala någon skatt om du har aktierna på ett VP konto. Det är då mer intressant att fundera på om man skall omfördela sina innehav om både vinstutveckling och utdelningar är på en nivå där du inte får den avkastning på dina pengar som du siktar på.

 26. mf skriver:

  ponering…man har 10 000 kronor

  vilket är det tänkbart bästa

  33 st astra zeneca

  eller 231 st teliasonera aktier

  båda har ju likartad direktavkastning drygt 6 proc

  men utdelningen skiljer ju ganska mycket per aktie

  10 000 är ju ganska lite i aktiesammanhang men tog det som exempel

  • Aktiekunskap skriver:

   En sådan fråga är tyvärr ganska svår att svara på. Rätt svar är ju alltid att det företag som har bäst framtida utveckling vad gäller vinsttillväxt, värdeökning och ökande direktavkastning är det bästa. Det är förstås mycket svårt att avgöra i så snabbt föränderliga branscher som läkemedelsindustrin och teleoperatörsmarknaden. Den som visste hur det går skulle ju bli rik 😉

 27. Dag skriver:

  Hej, fins det något autopilot progrm som kan köpa och sälja aktier, exempel: Man ställer in en parameter på en eller flera olika aktier och anger en summa som programmet kan handla för, man kan bestämma att så länge aktien stiger behåller man den, men sjunker den med tex. 0,5% så säljer programmet automatiskt, samma sak när en aktien sjunker så köper programmet automatiskt när en aktie börjar stiga med 0,5%.
  Om det finns något sådant program är jag intreserad av det.

  • Aktiekunskap skriver:

   Det finns flera olika program för teknisk analys men då vi själva inte sysslar med det så har vi tyvärr inte så bra koll på om dessa även innehåller automatiska sälj och köp möjligheter. Det finns även mjukvaror för analys av aktier (tex aktiespararnas Hitta Kursvinnaren) där man får hjälp att göra analyser.

   Nätbankerna för aktier har annars stop loss funktioner som ingår i deras tjänster där du kan lägga in automatiska köp och sälj signaler. Läs mer om stop loss här

 28. Magnus skriver:

  Hej och tack för en kanonbra sida!
  Då detta är min första kontakt med aktiehandel och dyl. kanske min fråga är
  lite dum, men jag undrar ändå:
  Kan man nånsin, på något sätt bli skyldig pengar p.g.a ett aktieköp?
  Såklart kan man ju förlora alla pengar man stoppat in i värsta fall, men kan man utöver detta bli tvungen att betala något?
  Tack på förhand!
  /Magnus

  • Aktiekunskap skriver:

   Hej Magnus, Den enda gången du kan bli skyldig banken pengar är om du lånar till aktiehandel vilket man, enligt min mening, skall undvika i början och kanske även i fortsättningen också. Annars är den risk du tar just de pengar som du investerar i aktier. De kan du alltid bli av med även om risken kan vara liten om du satsar på stabila bolag.

 29. Mohamed skriver:

  Hej, Jag undrar om man är ny börjare och vill börja investera i Olja,ska man bara skaffa sig Vp konto hos Avanza och sätta igång eller hur funkar det?

  /Mohamed
  Tack på förhand.

  • Aktiekunskap skriver:

   Hej
   Har väldigt lite erfarenhet av råvaruhandel men tror faktiskt att det kan fungera. Kontakta avanza och fråga, det är nog det enklaste. Aktier i oljebolag kan du förstås alltid köpa inom ett vp-konto eller KF/ISP

 30. Henrik skriver:

  Utmärkt förklarat lite kort sagt. Under en längre period har nära till mig försökt att förklara hur aktier fungerar och vad det är bra för. Men jag har aldrig riktigt förstått till 100% hur aktier fungerat. Men efter att jag läst din förklaring förstår jag verkligen innebörden av att köpa aktier.

  Tack för den utmärkta förklaringen.

 31. Amelie skriver:

  Hej!
  Jag har bland annat Skanska och Hennes & Mauritz-aktier som jag fått av närstående och undrar helt enkelt hur jag gör för att sälja en liten del av dessa aktier? Hur går jag tillväga? Kan jag göra det när som? Lite allmän information om hur jag som aktierookie gör uppskattas väldigt!

  Vänlig hälsning
  Amelie

  • Aktiekunskap skriver:

   Hej Amelie,

   Om du vill sälja dina aktier, alla eller bara en liten del, gör du det via din aktiemäklare. Din aktiemäklare kan tex vara din bank (vilket det i de allra flesta fall är). Idag är det vanligast att man gör det via en internettjänst som banken har.

 32. Danne skriver:

  Bra sida! Tack för det!

  Fråga: Jag har ögonen på ett företag som verkar intressant.
  jag vill investera runt 10k, är det säkert att jag kommer att kunna köpa aktier i företaget för dessa pengar, aktien kostar förnärvarande runt 0,30kr/st. det blir ju ganska många aktier? Frågan är igentligen, hur många aktier finns det i olika företag, på vilket sätt vet man det?

  • Aktiekunskap skriver:

   Hur många aktier det finns i ett företag varierar mellan företagen. Du tar enklast reda på det genom att ta fram den senaste årsredovisningen där detta redovisas.

 33. Anton skriver:

  Hej, funderat på detta med aktiehandel en tid och eran sida är verkligen kanon!

  Jag vill läsa på mer om företagen man planerar att investera i, men vart får man tag i årsredovisningar etc för de bolag man är intresserad av?

  • Aktiekunskap skriver:

   Det lättaste brukar att vara att gå till företagets hemsida där de flesta börsnoterade bolag presenterar och har arkiv över sina årsredovisningar och kvartalsrapporter. Dom brukar finnas under en avdelning som heter investerare eller investor relations.

 34. Miranda skriver:

  Hej. Jag är nybörjare på området och undrar fört och främst. Avanza bank, är det en bank precis som handelsbanken och nordea? Varför ska man just köpa aktier från den sidan i sådana fall. OM man kollar på marknadsinformation på sin bank så får man upp en lista med olika företag och sedan så står det hur dom utvecklas. Vad menas det med att Aztra Zenicas aktier har köp 350 och företaget Boliden har köp 170. Varför är Aztras mycket högre köp pris? Vad innebär antalet? Som i Astra Zenicas fall är runt 17000?

  Om jag vill köpa en aktie med ett belopp på 100 000, så stiger den med 3 % på en dag, och då vill jag sälja den. Måste jag då betala vinstskatt på de 3000 kronor jag tjänade? Var kommer courtaget in i bilden? Är det vanligt att man gör sådana snabba affärer och tjänar små summor eller är det bättre att ha pengarna över en längre tid?

  Det blev endel frågor, tack på förhand!

  • Aktiekunskap skriver:

   Hej, ja det var en del frågor 😉

   Du köper inte aktierna av banken utan banken förmedlar (aktiemäklare) köpen och säljen av aktier. Det handlar framförallt om att du hittar en mäklare som har schyssta priser och där du har bra och enkel kontroll på dina affärer.

   Priset på en aktie beror på en rad olika faktorer, alltifrån hur många aktier det är till hur priset utvecklats på börsen. Så priset kan vara väldigt olika för olika företag.

   Courtage betalar du varje gång du köper eller säljer en aktie. Denna avgift är olika beroende på vilket konto du har eller vilka avtal du har med din bank. Det är detta som aktiemäklaren framförallt tjänar på.

   Vinstskatten betalar du lite olika beroende på vilken sparform du använder, läs gärna på lite granna om investeringssparkonto, kapitalförsäkring och vp konto.

 35. fredde skriver:

  hej om man vill sälja aktier, måste de då finnas någon som vill köpa eller köper bolaget tillbaka dem. Med andra ord kan man sälja när som helst.

  • Aktiekunskap skriver:

   Det måste finnas någon som vill köpa aktierna. Detta brukar sällan vara ett problem för de större bolagen på börsen. Däremot om det rör sig om små bolag med väldigt liten handel i aktien.

 36. Martin skriver:

  Hej! Jag funderar på att börja handla lite aktier och undrar om du har tästat appen Pluss500 eller nån licknande om det är ett bra sätt att börja med?

 37. Masse skriver:

  Hej!

  Tack för mkt bra sida! Ni fick mig att öppna ett konto på avanza!

  Har två frågor.

  1. Jag öppnade en kapitalförsäkring. Om jag köper aktier där, kan jag i framtiden flytta kapitalet till ett VP konto istället? Blir det någon förlust/kostnader?

  2. Om jag köper aktier för 100.000:- i en kapitalförsäkring och dom ökar till 150.000 under året samt en utdelning. På vilket belopp skattas jag? På allt ink utdelningen? När under året behöver jag ta ut min vinst för att slippa beskattningen på vinst/utdelning?

  • Aktiekunskap skriver:

   1. Du kan inte flytta pengarna/innehavet tyvärr utan att först sälja av aktierna och sedna köpa upp aktierna igen inom ditt vp konto.
   2. Skatten på kapitalförsäkring är lite snårig att förklara kortfattad då den är uppdelad under fyra tillfällen under året. Du kan dock läsa mer om detta här.

 38. Sladjana skriver:

  fonder eller aktie?
  vad tycker ni?

 39. Micke skriver:

  Finns det någon braAPP till Android eller iphone för att följa mina aktier?

  Typ som DI Trader, alltså där jag kan skapa en portfölj osv.

 40. JonteM skriver:

  Hej

  Hur bestäms det priset som syns när man ska köpa en aktie? det står tex köp 142,50.

  Såg i ett tidigare inlägg att även om det är det priset som står så kan jag lägga mig över/under vid köp/sälj. Påverkar det priset på något sätt? alltså mitt agerande? så en följdfråga blir kan jag styra, påverka priset på en aktie??

  Tack för en bra sida och att ni fortfarande besvarar dessa frågor =)

  • Aktiekunskap skriver:

   Nej som småsparare kan man inte påverka priset alls egentligen. Det finns alltid en så kallad spread som är skillnaden mellan det lägsta pris någon säljare erbjuder och det högsta pris någon köpare bjuder. Detta brukar röra sig om några få ören upp och ned från ett slags medelpris.

 41. Åsa skriver:

  Hej!

  Tack för en jättebra sida! När ska man ha en kapitalförsäkring och när ska man ha ett vpkonto när man handlar med aktier? Vad är skillnaden för mig?

  Tack!

 42. Eddie skriver:

  Hej! Tänkte kolla mer er om ni rekommenderar att handla aktier på fler än en sida? Eller är det bara något som krånglar till det?
  Sen, om man vill tjäna pengar på kort sikt, alltså (köpa aktier, låta dom gå upp, sälja sen köpa nya direkt, vilken sida i så fall rekommenderar ni man skall köpa på?
  Tack på förhand. 🙂

  • Aktiekunskap skriver:

   Nej egentligen har behövs det endast en (bra) nätbank om du investerar i aktier fundamentalt. Om du skulle vilja hålla på med valutahandel eller trading kan det vara aktuellt att ha flera då det finns specialiserade banker för just detta.

 43. Mounir skriver:

  Hej!
  Hur länge tar det att sälja aktier? Alltså hur länge tar det innan man kan flytta tillbaka pengarna till sitt lönekonto? Jag har hört något om 3 likvid dagar..

  • Aktiekunskap skriver:

   Hej, att sälja aktierna går ofta mycket snabbt (om det inte är ett väldigt litet bolag och svårare att hitta en köpare). Sedan beror det på banken/bankerna hur lång tid det tar att föra över pengar till lönekontot. Det brukar ta cirka 1 dygn enligt vår erfarenhet.

 44. Kalle skriver:

  Hej
  Med ett VP konto har man möjlighet att göra/kvitta avdrag. vad menas med detta?

  väldigt bra sida ni har för oss nybörjare.
  MVH

  • Aktiekunskap skriver:

   Det innebär att du kan ta vinster – förluster = kvittning och bara skatta på en eventuell vinst.
   Förenklat kanske du har gjort vinster på 10 000 kronor under ett år och förluster på 7000 kr, då skattar du på 10000-7000=3000kr.

 45. Anna skriver:

  Hej, nu är jag en riktig nybörjare på det här men är ändå intresserad. Har läst lite sidor och kommentarerna som finns för att få en större inblick på det hela.

  Jag har en fråga gällande deklarationen som kommer senare, kanske inte till er jag borde fråga denna fråga men tänkte att ni möjligtvis kunde svara på den i alla fall.

  Om jag köper aktier behöver jag ju skatta på det, läste något i tidigare kommentarer om K4 blanketten som man får med deklarationen. Hur beräknar jag då vinsterna smartast så att man slipper att få rest? (vet inte om jag är tillräckligt tydlig men hur slipper jag att behöva åka på en riktig smäll när deklarationen kommer?).

  Ber om ursäkt för förvirringen jag ger 😛 Tacksam för svar!

  • Aktiekunskap skriver:

   Hej, om du är orolig för deklarationen och hur denna fungerar vid köp och sälj av aktier så kan vi rekommendera ett investeringssparkonto alt. en kapitalförsäkring där du slipper detta.

   Om du vill ha ett aktie- och fondkonto ändå (vp konto) så finns det ofta rätt mycket bra riktlinjer för att inte åka på en ”smäll”. Du kan t ex tänka att 30% av dina vinster inom ett sådant konto inte är dina utan att de skall in till skatteverket, dvs återinvestera inte dem om du inte är väldigt säker på att du kommer att kunna få dem att växa. Andra sätt som kan vara bra för att minimera dessa risker är att inte investera allt i aktier utan att ha en så kallad likvid (pengar på ett konto) samt att använda nätbankernas tjänster för att ta fram k4 blanketten.

 46. Enri skriver:

  Hej,

  Tack för en väldigt bra sida.

  Jag har en fråga som gäller skatt. Låt säga att jag har köpt aktier för 10.000 som jag sedan säljer för 15.000. Om jag då köper nya aktier för 15.000, slipper jag då betala eventuell vinstskatt?

  Tack på förhand

  • Aktiekunskap skriver:

   Hej, på ett vp konto gör du inte det men du kan kvitta vinster mot förluster. På en kapitalförsäkring eller ett investeringssparkonto sköts skatten automatiskt och dras på hela den summan som kontot innehåller.

 47. Martin skriver:

  Sjukt bra hemsida, tack!

  Jag har bachelor’s degree inom ekonomi men tyvärr inte inom just finans. Detta är däremot ett intresse som växt på senare tid.

  Det jag undrar är om det finns möjlighet att vara som en trainee eller praktikant (gratis självklart) hos något företag och agera som assistent för en day trader. Med andra ord, jobba ”gratis” men lära sig yrket på plats. Om så, har ni några konkreta tips och känner ni till några företag som tar in ”personliga assistenter” för sina traders?

  Tack ännu en gång för en grym sida!

 48. Janne skriver:

  Hej!

  Jag har precis skapat ett kapitslförsäkringskonto hos avanza och tänkte köpa aktier snart. Min fråga är om jag måste sätta in pengar på det kontot som jag sedan köper aktierna för eller hur sköts det?

  Tack för en bra sida!

  • Aktiekunskap skriver:

   Hej Janne, ja det stämmer. Du sätter först in pengar på ditt konto så att du har en så kallad likvid. Sedan kan du använda denna likvid för att köpa aktier.

 49. Nicke skriver:

  Hej!
  Är totalt nybörjare gällande aktier men
  tack vare eran information blev jag lite klokare.
  Ett exempel, om jag vill köpa min allra första aktie,
  bara för att se hur det fungerar, hur mycket är en lagom
  summa?

  Mvh/Nicke

 50. Ola skriver:

  Hej.

  Jag undrar vad ett Aktielikvidkonto är och vad menas med det har t.ex 0.55% ränta?

  • Aktiekunskap skriver:

   När du inte har dina pengar investerade i någon aktie så säger man att man har dem i likvid. Alltså i reda pengar (eller i alla fall digitala pengar) på ett likvidkonto. Dessa brukar inte har de allra högsta räntorna utan är mer till för att enkelt kunna placera pengarna någonstans när du säljer av aktier eller inväntar ett köp.

 51. Jonas skriver:

  Hej,

  Jag är helt grön i aktie och fondbranschen och har precis öppnat mitt konto för att köpa och sälja.

  Dock har jag svårt att få en bra bild vad man ska tänka på. Vad är ett bra köp och mindre bra köp etc. Detta lär man sig förstås på vägen men jag efterfrågar en liten nybörjar kurs etc.

  finns ju en del på nätet dock så är jag mer en praktiskt person.
  känner ni till några kurser etc? Eller tips på bra böcker?

  tack på förhand.

  Jonas

  • Aktiekunskap skriver:

   Har tyvärr inga enkla tips för att komma igång snabbt. Vår egen väg in i detta har varit att följa bloggare, sajter och läsa mycket nyheter (med en nypa salt förstås). Fundera gärna på vilka olika branscher som du är intresserad av och förstår mer av och undersök vilka bolag inom dessa som du tycker presterar bäst.

 52. hampus skriver:

  Jag har precis köpt aktier i ett företag som jag verkligen tror på och allt känns bra. Totalt investerade jag i en mindre summa vilket är acceptabelt med tanke på att jag är nybörjare, cirka 1000kr. Det jag undrar är om det är några övriga saker jag bör tänka på nu när jag köpt mina aktier, typ skatt på vinst eller så? Eller är det bara så att jag kan låta allt vara och se när pengarna ökar litet grann?

  • Aktiekunskap skriver:

   Ja nu är det ju väntan och tålamod som gäller ;). Skatt och liknande beror på vilket typ av konto du har. Om du har ett investeringssparkonto eller en kapitalförsäkring så behöver du inte göra något alls gällande skatt och deklaration.

 53. Annika skriver:

  Hej, tack för bra sida! Om jag vill köpa andelar i kort räntefond för en större summa, är det bättre att fördela köpet på olika tidpunkter, eller kan jag köpa allt jag tänkt på en gång? När det gäller aktiefonder ska man ju helst sprida ut sina köp har jag läst. Mycket tacksam för svar!

  • Aktiekunskap skriver:

   Det här beror på skulle jag säga. Om det är en mycket låg risk i räntefonden och denna inte har några stora dippar eller toppar så spelar det kanske inte lika stor roll.

 54. Mcike skriver:

  Hej tack för jättebra information.

  Har ca 120000kr att invstera. Ett ISK verkar väldigt praktiskt.

  Har jag förstått Er rätt att det INTE är bra att inte investera allt på en gång utan sprida ut det över.. Vad… 1 år?

  • Aktiekunskap skriver:

   Tyvärr lite svårt att svara rakt och tydligt på denna fråga. Det beror ju på hur riskbenägen du är, vad du är beredd på att eventuellt förlora och hur mycket kunskap du har i ämnet. Vi brukar att rekommendera de som är helt nya på aktier att ta det lite lugnt i början för att vänja sig och hitta de strategier som passar just dig. Man kan även använda diverse olika testkonton där man handlar med fiktiva pengar. Det är också ett bra sätt att lära sig på.

 55. habiballah skriver:

  Hej
  Jag är under 18 år,men jag intresserar köpa och sälja aktier.
  vilket konto är bäst för mig ?

 56. Sara skriver:

  Tusen tack för en mycket informativ sida! Ni gör ett fantastiskt jobb!

  Läste ett av svaren ovan och funderar. Vad betyder: ”köpa aktier som är lågt värderade i ett rimligt intervall”?

  • Aktiekunskap skriver:

   Ja det är ju en bedömningsfråga och det finns ju inga lätta svar här.
   Det handlar om att lära sig mer och söka efter aktier som du tycker är lågt värderade.

 57. Anna skriver:

  Hej!
  Undrar hur det fungerar med skatten om jag köper mina första aktier i tex januari. Sedan säljer jag och köper flera gånger under året. Hur vet jag vad jag ska skatta? Måste jag själv räkna ut den totala vinsten jag gjort under året eller står det med på deklarationen? Tack för en bra sida!!
  Mvh Anna

  • Aktiekunskap skriver:

   Hej
   Det beror på om du har ett investeringssparkonto/kapitalförsäkring eller om du har ett värdepapperskonto (vp konto). Vi har artiklar om allt detta så sök gärna här på sajten så finns det information att hämta!

 58. Fredrik skriver:

  Hej, kan man alltid vara säker på att det finns en köpare till de aktier man vill sälja? Hur funkar det? Tack på förhand. Med vänlig hälsning, Fredrik

  • Aktiekunskap skriver:

   Hej, i teorin kan du inte vara säker på detta. Det skulle kunna vara så att det inte finns någon som vill köpa aktien. Detta är dock ganska ovanligt och händer nog väldigt sällan.

 59. Petter skriver:

  Hej
  Jag har aktier via Swedbank. Hur går jag tillväga om jag vill flytta över dessa till avanza bank? Måste jag sälja allt via Swedbank och sen köpa tillbaka via avanza?

  • Aktiekunskap skriver:

   Hej, tyvärr kan du inte flytta aktierna bara utan måste först sälja av och sedan flytta över pengarna.

 60. Antonio skriver:

  Tja!

  Låt säga jag investerar/köper aktier för 5000

  Låt säga 5000 på Facebook!!!

  Hur ofta ska jag gå in och kolla låt säga jag väntar 3år med att ta ut pengarna..

  6månader senare ligger jag + 10.000.. 1 år senare 3000 minus osv.. Hur är det om man kommer i minus går det ens ? Och blir jag skuldsatt då? förlorar jag aktierna automatiskt när det är värt noll elr minus…

  Kan jag vänta tills det vänder igen och ökar enormt för i sånafall om det skulle gå i minus, kan man vänta tills det ökar enormt?

  • Aktiekunskap skriver:

   Hur ofta man väljer att kika på hur det går för en aktie beror ju på ditt egna intresse och hur långsiktig du är i dina investeringar.
   Någon som tradar håller aktien under uppsikt hela tiden med den långsiktiga värdeinvesteraren kanske tittar till det någon gång i veckan eller månaden.
   Du kommer inte att gå minus på din aktie, det minsta en aktie kan vara värd är 0 kr.

 61. Joelh skriver:

  Hej. Jag köper/säljer via avanza. En fråga när det gäller värdena på sälj o köp. När jag väljer att ja vill sälja så får jag det värdet som köp har. O det är lägre än vad det egentligen säger att mina aktier är värda. Blir förvirrad.

  • Aktiekunskap skriver:

   När du köper och säljer kan du själv välja om du vill använda dig av det som nätbanken föreslår för att köpet/försäljningen skall gå så smidigt som möjligt. Annars kan du själv välja att vad du vill köpa/sälja för genom att manuellt klicka i det. Det kan då förstås både gå snabbare eller ta längre tid beroende på hur långt ifrån medelspreaden (skillnaden mellan lägsta bud och högsta erbjudande) du sätter summan till.

 62. Rickard skriver:

  Hejsan.
  Läste er guide, den hjälpte en hel del, såg att ni rekommenderade en person har att läsa på mer via bra böcker tex.
  Har ni några böcker som ni kan rekommendera för en nybörjare (helt oerfaren)
  Tacksam för svar / Rickard

  • Aktiekunskap skriver:

   Hej!
   De böcker jag själv har läst börjar nog få några år på nacken och jag är tveksam att de är så aktuella hos bokhandlarna just nu. Utan att rekommendera en viss bok så skulle jag vilja rekommendera någon grundläggande bok om vad aktier och aktiemarknaden är, någon bok om tradingprinciper samt några fördjupande böcker om fundamental analys och självklart något om Warren Buffet

 63. Tobias skriver:

  Hej!

  Tack för en bra introduktion till aktiehandel!

  Jag har några specifika, utländska företag som jag vill köpa aktier till. Jag tänkte prova Avanza som ni rekommenderar, men jag undrade om man kan hitta alla listade företag där? Jag har aldrig handlat med aktier så jag vet inte riktigt hur det funkar, så jag tänkte fråga.

  En annan fråga är, när jag väl köpt aktierna, påverkas jag av Avanzas framgångar eller bakslag? Dvs, om Avanza skulle försvinna, har jag fortfarande kvar mina aktier, och vart har jag aktiebevisen sånafall?

  Tack på förhand!

  • Aktiekunskap skriver:

   Hej, skulle gissa att du kan hitta de allra flesta aktierna hos avanza. Men jag tror inte att du behöver bli kund där innan du verkligen vet att de finns. Du kan söka på aktierna de har utan att vara kund.
   Självklart skulle du på något vis bli påverkad av att din bank går i konkurs. Med det sagt så kan man väl nämna att Avanza omfattas av insättningsgarantin. Du hittar villkoren för det hos avanza.

 64. Daniel skriver:

  Är det alltid samma courtage pris när man säljer? Eller kan det skilja sig från när man köper?

  Tack på förhand!

  • Aktiekunskap skriver:

   Priset på courtage beror på banken och det konto du har där. Det kan också vara mer courtage om du handlar med internationella aktier.

 65. ViNK skriver:

  Jag vill köpa aktier. Hur hittar jag aktien?
  ex.: jag känner till ett företag och hitter dem registrerat som aktiebolag på allabolag.se

  Betyder det att jag kan köpa deras aktier då? Betyder det att jag kan hittar dem på exempel avanza bank?

  mvh ”ViNK

  • Aktiekunskap skriver:

   Hej
   Nej det behöver inte betyda att du hittar dem hos ex Avanza. Ett aktiebolag måste först vara börsnoterat för att du skall kunna köpa aktier via exempelvis Avanza.

 66. Charlotte skriver:

  Hej, väldigt härlig och lärorik hemsida vill jag bara säga först och främst!

  Jag är ny inom just det här ämnet, men jag har några frågor som jag hoppades ni kunde svara på!

  Det första är att jag har ett sparkonto hos SEB, där kan jag välja olika fonder/paket, de har olika namn som till exempel ”SEB Tillväxtfond, SEB Balanserad Lux” osv. Det jag undrar är, detta är väl inte något att gå för om man är ute efter vinst eller? Det är en massa små aktier, fonder och räntor som är samlat av själva banken (antar jag?) och då finns det väl en nackdel att köpa dessa till skillnad från om man köper enskilda aktier som man väljer ut själv? ”Enda sättet” är då väl att hitta en mäklare då (som avanza) emellan för att handla aktier för bra avkastningar?

  Är jag ute och cyklar eller tänker jag någorlunda rätt?

  Tack för svar,
  Charlotte

  • Aktiekunskap skriver:

   Hej
   Känner till dessa fonder väldigt lite och hur bra/dåliga de har varit historiskt. Det man alltid skall ta med i beräkningen gällande sådana fonder är att de oftast tar ganska hög fondavgift. Denna fondavgift äter faktiskt upp ganska mycket av din avkastning allteftersom tiden går. Självklart är dessa typer av produkter skapade för att banken skall tjäna mera.
   Självklart kan du lyckas att investera i aktier och få bra avkastning på egen hand. Det kräver förstås eftertanke och att man vill lära sig nya saker om olika bolag och om börsen som helhet.

 67. Karin skriver:

  Hej,
  du verkar ju riktigt insatt så därför slänger jag ur mig en fråga som ingen hittills kunnat hjälpa mig med! Jag har ärvt Aktier I USA, jag har ett fysiskt bevis med antal aktier och de står i mitt namn. Banken hjälper mig inte för de handlar inte med fysiska aktier. De är NetStairs.com och MAXWELL RAND,INC. Skulle helst vilja sälja dem!

  • Aktiekunskap skriver:

   Hej
   Tyvärr har jag ingen praktisk erfarenhet av det du vill göra. Har skrivit en del om att ärva aktier inom Sverige men har tyvärr koll på hur man gör med utländska aktier. Hoppas att du hittar svar på din fråga hos någon annan!

 68. Amala skriver:

  hej, jag ska köpa aktier till mitt barnbarn o jag vill att aktierna skall vara tills han fyller 18 år, hur gör jag? öppnar jag ett konto i mitt namn med honom som förmånstagare?

 69. Pedro skriver:

  Hej, jag är heelt ny när det gäller att köpa o sälja aktier. Skulle jag kunna få något tips vad jag bör veta, och hur jag kan få den kunskapen på snabbast sätt?:)

 70. Marvin Sanchez skriver:

  Hej,

  Har du tips på en bra bok om aktiehandel för en nybörjare ?

  • Aktiekunskap skriver:

   Det finns väldigt många bra böcker, kika exempelvis på
   Blir grymt rik på aktier (mycket grundläggande)
   Tradingguiden (lite längre bok med mycket fakta)

 71. Sanna skriver:

  Jag har lite pengar som jag vill sätta in på någon slags fond. Jag skulle helst inte vilja röra dem så mycket utan låta de växa under en tid. Vi kan säga att det rör sig om mer än 10 000 men mindre än 50 000, jag har kollat på olika småbolag och mixfonder. Hur ska jag tänka där?

  • Aktiekunskap skriver:

   Hej
   Tyvärr (eller som tur är) ger vi inte råd om enskilda aktier eller fonder utan försöker framförallt ge kunskap om aktiehandel och alla de begrepp och metoder som omger denna marknad.

 72. Peppe skriver:

  Liten fråga,
  Jag har aktier som legat i 20år och nu måste jag ha pengar asap. Hur fort kan jag ha pengarna på kontot?

  • Aktiekunskap skriver:

   Hej
   Beror mycket på din bank där du har aktierna. Hos vissa näthandlare brukar man få vänta cirka ett arbetsdygn innan man har pengarna, det kan säkert dröja längre hos andra aktörer och kortare om du har aktierna på samma bank som du har ditt personkonto.

 73. Vanja skriver:

  Hej, en fråga dök upp:
  Hur mycket kan en aktie bli värd? Finns det någon gräns? Och i så fall vem, hur sätts den gränsen?

  Mvh Vanja

 74. G skriver:

  Hej

  Jag har köpt aktier och har köpt dessa i en kurs, dagen efter så ser jag att inköpskursen är högre, Varför?

  • Aktiekunskap skriver:

   För ett säkert svar får du kontakta banken där din transaktion genomfördes. Det kan dock vara så att du köpte och då valde ”enligt marknadspris” vilket gör att din köporder matchas mot en säljare och då kan skilja något mot den kurs som du senast såg att aktien befann sig på.

 75. Jonny skriver:

  Hej, jag är HELT ny på aktier och har ingen som helst kunskap men har fått ett intresse av att försöka lära mig. Jag är mest intresserad av lite mindre bolag utomlands, bla sydkorea,japan,tyskland och usa ligger dessa företag som jag är intresserade av. Vad jag tror jag har förstått( rätta mig om jag har fel) men är det så att nätbanker för aktier, tex avanza bara har ett begränsat antal aktiebolag man kan handla och sälja med? Jag hittar inte dessa aktier på avanzas hemsida men har dock ej skapat ett konto ännu, kanske jag gör fel när jag söker men hittar inget om dessa lite mindre företag. Det verkar som att det går att komma åt dom här mindre företagen på dom stora aktiemarknaderna som New york etc.
  Kan jag igenom Avanza handla aktier av dessa mindre företag igenom New york börsen på något sätt eller hur funkar det?
  Och blir det krångligare med skatt och avgifter isåfall?
  mvh en Nybörjare

 76. Om jag köper in mig på en aktie för 100kr till exempel och kursen går upp till 150 = 50kr vinst eller hur? MEN, om jag sedan nästa månad köper samma aktie fast för 150kr, hamnar jag då på någon snittkurs eller vad händer med mina andelars värde? Det hände att jag gick plus 30-40kr på direktavkastningen i en investering i SyntheticMR men efter att jag köpte 2-3 andelar till på 150kr och efter kursen gått ner till 145kr så låg jag plötsligt på minus i direktavkastning.. Är det då smartare att först sälja alla andelar och sedan köpa i den nya kursen för att ta ut vinsten eller hur fungerar det? Jag hoppas du förstår min fråga!

  • Aktiekunskap skriver:

   Hej
   Vi räknar lite på det här. Du har från början 100 kr.
   Steg 1: du gör vinst 50 kr.
   Steg 2: Du gör förlust på 5 kr
   Totalt gör du vinst med 50-5 = 45 kr.
   Vad det gäller direktavkastningen så beror den ju på utdelningen.

Kommentera eller Fråga