En liten nedgång i början av 2018 – Vad beror den på?

Det har de senaste dagarna varit intressant att följa börsen då den varit på väg nedåt med några procent. Man kan förstås inte säga hur den kommer att bete sig den närmaste tiden men det finns ju anledning att i alla fall hålla lite koll. Som så många andra gånger de senaste årtiondena så är det från USA som vi hämtar det dålig börsvädret. Under kollapsen 2007 var det bankerna och lånen i USA och nu verkar det vara oro för att räntorna kommer att höjas.

Marknaden reagerar innan det verkligen har hänt

Det är ju intressant att notera att marknaden reagerar innan någon ränta har höjts, dvs den får lite skrämselhicka att det nu är dags för börsen att gå nedåt och reagerar genom att gå nedåt. Det är alltså mer förväntningar som skapar nedgången just nu än faktiska siffror.

Vi har haft en stadig uppgång i cirka 9 år

Här på aktiekunskaps blogg har vi tidigare skrivit om att börsuppgångar och börsnedgångar i många fall följer ett långsiktigt mönster i konjunkturer. Nu kan man säga att vi haft en bull-market (uppgång, bear är nedgång) i nästan nio år vilket historiskt sett är nära snittet för hur länge uppgångar bruka vara. Det har dock funnits uppgångar som har varat i nästan 14 år. Vi bör alltså absolut inte dra några slutsatser bara för att snittet har legat på nio år, men man kan ju hålla ett öga på marknaden i alla fall.

Av:
Leg. Matematiklärare med ett stort intresse för finans, aktier, ekonomi. Bor och verkar i Göteborg. Mitt jobb är att göra ett digitalt läromedel i matematik och vid sidan av det skriver jag artiklar om privatekonomi, aktiekunskap och ekonomi.

Följ bloggen:

Kommentera eller Fråga

Om Aktiekunskap och mig

Jag som driver Aktiekunskap heter och jag är Leg. Matematiklärare med ett stort intresse för finans, aktier, ekonomi. Jag bor och verkar i Göteborg. Mitt jobb är att göra ett digitalt läromedel i matematik och vid sidan av det skriver jag artiklar om privatekonomi, aktiekunskap och ekonomi.

Jag har bloggat och skrivit artiklar om aktier, ekonomi och investeringar sedan 2009 då jag startade min första ekonomiblogg.

Mer aktiedata eller investera i aktier

Bloggar jag följer

(Vill du jag skall upptäcka din blogg? Hör av dig till info snabela aktiekunskap . nu)

Copyright Aktiekunskap.nu 2019