Intressant när Spotify börsintroduceras

Tisdagen den 3 April så börsintroducerades Spotify i New York (NYSE) vilket förstå är högintressant för oss investerare. Många av Spotifys betalande användare kommer nog just från Sverige och här är tjänsten helt dominant. Så det finns säkerligen en hel del svenskar som i vanliga fall inte investerar på börsen så mycket som nu tar fram plånboken och investerar.

Risken kan förstås då bli att vi får ett Telialiknande scenario där priset på aktien är alldeles för högt vid introduktionen. Så det skall bli mycket intressant att följa detta.

Spotify i siffror just nu

Det som kan vara intressant att veta är hur det egentligen går för Spotify. Hur många prenumeranter har de egentligen och går de snart med vinst?

Spotify har ett antal olika konto i sin tjänst. Allt ifrån studentkonton till familjekonton och premiumkonton. De har även gratiskonton som är fylld med diverse reklam och begränsningar för att locka över dessa använder till betaltjänsten. Viktigt att veta här är att 90 % av tjänstens intäkter kommer från betalkonton så gratiskontona är framförallt till för att locka användare. En siffra som är väldigt bra för bolaget är att de som lämnar tjänsten endast är 5-6 % per kvartal.

Spotify räknar själva att de har 71 miljoner betalande användare (de inkluderar testkonton i detta) vilket skall vara dubbelt så många som Apple. Jag har dock hört de som menar att Apple växer mycket snabbare i USA och att det därmed kärvar lite på den marknaden för Spotify. Det är lite svårt att veta vilka siffror som verkligen stämmer här då vi inte vet allt och bolaget gärna boostar sina siffror inför börsnotering förstås.

Kommer du att investera i Spotify

Personligen kommer jag inte att investera i bolaget just nu men inga dörrar är förstås stängda i framtiden. Kanske jag avvaktar ett tag för att återkomma till aktien när den har kört på ett tag och vi vet mer hur bolaget utvecklar sig.

Hur tänker du kring detta, är du intresserad av att investera i aktien?

Av:
Leg. Matematiklärare med ett stort intresse för finans, aktier, ekonomi. Bor och verkar i Göteborg. Mitt jobb är att göra ett digitalt läromedel i matematik och vid sidan av det skriver jag artiklar om privatekonomi, aktiekunskap och ekonomi.

Följ bloggen:

Kommentera eller Fråga

Om Aktiekunskap och mig

Jag som driver Aktiekunskap heter och jag är Leg. Matematiklärare med ett stort intresse för finans, aktier, ekonomi. Jag bor och verkar i Göteborg. Mitt jobb är att göra ett digitalt läromedel i matematik och vid sidan av det skriver jag artiklar om privatekonomi, aktiekunskap och ekonomi.

Jag har bloggat och skrivit artiklar om aktier, ekonomi och investeringar sedan 2009 då jag startade min första ekonomiblogg.

Mer aktiedata eller investera i aktier

Bloggar jag följer

(Vill du jag skall upptäcka din blogg? Hör av dig till info snabela aktiekunskap . nu)

Copyright Aktiekunskap.nu 2019