Konjunkturen november 2013

Det här är det absolut första blogginlägget någonsin på Aktiekunskap.nu och vad passar väl bättre än att försöka sig på en liten konjunkturanalys så här i sluttampen av november 2013. Tanken är att fortsätta skriva om konjunkturen här på bloggen för att i stora drag försöka hålla koll på hur nuläget ser ut.

11% – En gammal devis

Om man  tittar på en genomsnittlig historisk utveckling av börsen under lång tid så visar det sig att denna ökar i snitt med 11 % per år. Då får man förstås räkna med att den under vissa år går ner ganska rejält och vissa andra år att den stiger rejält. Men i genomsnitt så har den årligen ökat med cirka 11 %. Nu är detta förstås en sanning som bör tas med en stor nypa salt då historien inte kan användas som bevis för att något skall hända i framtiden också.

Men, det är förstås ändå intressant att spekulera i vart vi egentligen befinner oss i börscyklerna om vi räknar med att vi når en topp (börsen går ju bra just nu) som ligger 11% i årlig ökning i snitt än den förra toppen. Så låt oss kika på börsutvecklingen de senaste 20 åren.

Börsutveckling 1990 – 201310

Usa - Rött, Sverige - blått

Usa – Rött, Sverige – blått

Här ovan så representerar den lila, den gröna och den gula linjen en årlig ökning på 11 %. Dvs det är linjer som har en lutning 1,11. Dessa är förstås bara stödlinjer för att se hur börserna ställer sig mot dessa. De senaste två topparna skedda strax innan den så kallade IT – bubblan kraschade (år 2000) och innan finanskraschen runt år 2007/2008. Från 2007/2008 har vi även hunnit med den så kallade skuldkrisen i södra Europa där länder som Grekland, Spanien, Portugal och till viss mån Italien har stått som orsak för stora nedgångar på börsen.

Från 2012 har dock börsen sakta men säkert stigit mycket beroende på att de flesta företag fundamentalt har presterat bra samt att marknaden har upplevt att skuldkrisen inte är lika överhängande. De flesta stora nyheter kring den ekonomiska utvecklingen i USA, vilken spelar stor roll för Sverige, har också den senaste tiden varit positiva. Konjunkturbarometern var 101,6 i den senaste undersökningen vilket är förstå gången sedan 2012 som barometervärdet var över det historiska genomsnittet 100.

Följ bloggen och sajten på:

Kommentera eller Fråga