Konjunkturspaningar i augusti 2018

Lite då och då tycker jag att det är dags att spana efter de stora rörelserna på börsen och ekonomin i sin helhet. I dessa valtider pratar politikerna så mycket om att det går bra för Sverige, vi har haft högkonjunktur länge och vi kan betala av si och så mycket på stadsskulden (som nu är nere i cirka 31 % av BNP).

Samtidigt tänker nog de allra flesta att detta inte kan vara för evigt.

Börsen är nu rejält högt värderad vilket den nog bör vara med tanke på att det går bra för de allra flesta stora bolag (med massa variationer såklart). Konjunkturinstitutet har t.o.m. justerat upp utsikterna för året till en tillväxt på 2,6 % i BNP tillväxt.  Det hade dock varit rätt otroligt om börsen inte någon gång skulle ta hissen ner i källaren. Vad skulle då i detta läge kunna skapa ett ras? Jag tillåter mig att spekulera hej vilt här nedanför.

  • Turkiet har ju en massa lån (i Europa) och problem med inflation av valutan. Om ett rejält ras sker där så finns det en liten risk att Europa dras med i fallet. Frågan är om det verkligen kan skapa en konjunkturnedgång? Hur många företag är beroende av Turkiets ekonomi verkligen?
  • Den här sommaren har varit het. Alla forskare är överens om att det allt varmare, och osäkrare, klimatet kommer att kosta samhällen enorma belopp. Men kanske att det ligger ganska långt fram i tiden innan detta skapar problem för många ekonomier?
  • Trumps handelskrig med Europa och Kina skulle kunna eskalera. I nuläget verkar detta inte ha påverkat börserna särskilt mycket.

Kanske blir det bara en lite mindre dramatisk nedgång än den som var 2007/2008 (finanskrisen) och inga större händelser, bubblor eller kriser utlöses, vad vet jag? Vad tror du om läget inför hösten och det kommande året, Bull eller Bear? 🙂

Av:
Leg. Matematiklärare med ett stort intresse för finans, aktier, ekonomi. Bor och verkar i Göteborg. Mitt jobb är att göra ett digitalt läromedel i matematik och vid sidan av det skriver jag artiklar om privatekonomi, aktiekunskap och ekonomi.

Följ bloggen:

Kommentera eller Fråga

Om Aktiekunskap och mig

Jag som driver Aktiekunskap heter och jag är Leg. Matematiklärare med ett stort intresse för finans, aktier, ekonomi. Jag bor och verkar i Göteborg. Mitt jobb är att göra ett digitalt läromedel i matematik och vid sidan av det skriver jag artiklar om privatekonomi, aktiekunskap och ekonomi.

Jag har bloggat och skrivit artiklar om aktier, ekonomi och investeringar sedan 2009 då jag startade min första ekonomiblogg.

Mer aktiedata eller investera i aktier

Bloggar jag följer

(Vill du jag skall upptäcka din blogg? Hör av dig till info snabela aktiekunskap . nu)

Copyright Aktiekunskap.nu 2019