Libra – Har facebook fått hybris?

När företag börjar fundera på att ha en egen valuta känns det det lite som att de börjar att få hybris. När ett företag börjar att efterlikna ett land så känns det nästan lite för mycket. Så när Facebook deklarerade att de skall skapa en egen kryptovaluta kallad Libra så började iallafall jag skruva på mig en aning.

Hur skall Libra och Calibra fungera?

Så kortfattat är Libra en kryptovaluta med en digital plånbok kallad för Calibra. Plånboken kopplas sedan till facebooks alla tjänster som messenger, whatsapp och så vidare.

Poängen är, om vi skall ta Mark Zuckerberg, på orden:

Libra’s mission is to create a simple global financial infrastructure that empowers billions of people around the world.

Klassiskt mumbojumbo snack och det känns minst sagt som något fuffens.

Men det är bäst att inte döma på förhand och istället hålla sinnet öppet. Med sig i projektet har de några stora företag som Mastercard, Uber, Spotify och Paypal. De bidrar alla med pengar in i projektet. Spotify har exempelvis uttalat sig om att det i många delar av världen saknas sätt att betala. Då blir denna kryptovaluta ett sätt för företaget att få kunder där det inte finns bra betalsystem. Det tycker jag är en positiv aspekt.

Systemet har redan idag 27 stora företag som stöttar projektet även om ambitionen verkar vara att få med sig 100 stycken.

Kritiken kom snabbt

Självklart dröjde det inte särskilt länge innan bolaget stod inför mycket kritik.

Både andra banker och politiker får förstås lite skrämselhicka. I Usa pågår exempelvis redan en debatt att begränsa stora tech-företags makt. Detta beslut gör förstås att amerikanska kongressledamöter och senatorer får vatten på sin kvarn.

Det finns också kritik att facebook blir något slags allhärskande företag (dvs ett slags land) där “VD-kungen” blir kejsare på livstid. Vill vi verkligen ha företag med starkt vinstintresse på sådana maktpositioner? För det är självklart att facebook och övriga partners kommer att kunna omvandla Libra till stora mängder dollars. Det är ju inte Libra facebook vill ha utan dollar.

Vad tror du om denna kryptovaluta? Kommer den att fungera?

Av:
Leg. Matematiklärare med ett stort intresse för finans, aktier, ekonomi. Bor och verkar i Göteborg. Mitt jobb är att göra ett digitalt läromedel i matematik och vid sidan av det skriver jag artiklar om privatekonomi, aktiekunskap och ekonomi.

Följ bloggen:

Kommentera eller Fråga

Om Aktiekunskap och mig

Jag som driver Aktiekunskap heter och jag är Leg. Matematiklärare med ett stort intresse för finans, aktier, ekonomi. Jag bor och verkar i Göteborg. Mitt jobb är att göra ett digitalt läromedel i matematik och vid sidan av det skriver jag artiklar om privatekonomi, aktiekunskap och ekonomi.

Jag har bloggat och skrivit artiklar om aktier, ekonomi och investeringar sedan 2009 då jag startade min första ekonomiblogg.

Mer aktiedata eller investera i aktier

Bloggar jag följer

(Vill du jag skall upptäcka din blogg? Hör av dig till info snabela aktiekunskap . nu)

Copyright Aktiekunskap.nu 2019