Aktiehandel och Betalkort

Att betala med kort är något som de flesta gör när de köper något idag. Ett betalkort eller kreditkort utgör idag större delen av kontokorts marknaden. Hur kommer det sig att betalkort har blivit så populära och vilka börsnoterade bolag finns det som tjänar pengar på att ge ut betal- och kreditkort?

Bankjättar och börsbolag

Ett av de populäraste kombinerade betal- och kreditkorten idag är remember card. Inte för att det är många som har det, utan för alla de förmåner som kortet ger. Kortet är snarare ganska svårt att få, då utgivaren av kortet ställer väldigt höga krav. Först och främst kanske vi ska reda ut vad ett kombinerat betalkort och kreditkort är. Ett betalkort är ett slags mellanting mellan det klassiska kontokortet, där pengar dras direkt ifrån ditt konto när du handlar, och ett kreditkort där man alltså lånar pengar kan man säga.

Att handla med ett betalkort kräver precis som det vanliga kontokortet att du har pengar på ditt konto. Men istället för att pengarna dras på en gång när du handlar, så reserveras de istället. Alla köp under en given period, oftast en månad, samlas sedan ihop och faktureras till dig i slutet av perioden. Du ska då betala av alla köp på en gång. Eftersom ett betalkort kräver att du har satt in pengar i förväg så fungerar många kort så att beloppen du handlar för reserveras och dras sedan med autogiro i slutet av perioden.

Vad är det då för fördel för dig som kund att använda ett betalkort istället för ett vanligt kontokort?

Ja först och främst så reserveras bara beloppen du handlar för på ditt konto. Detta innebär att du får sparränta på pengar du handlat för, ända fram tills det datum summan av alla köp dras från kontot. Detta kan ge en hel del beroende på hur mycket pengar man har på kontot. För det andra så tjänar kortutgivarna en hel del pengar varje gång du handlar på kortet. Inte av dig som kund utan av försäljningsstället där de tar ut en avgift. Därför är många kort fyllda av bonusar och förmåner, så som försäkringar, rabatterade varor och så vidare.

Många betalkort är idag kombinerade och kan även användas som kreditkort. Du bestämmer helt själv hur du vill använda dessa kort.I teorin så innebär det att så länge du betalar alla köp i slutet av perioden så fungerar det som ett vanligt betalkort.Väljer du istället att skjuta upp delar eller hela beloppet längre fram fungerar kortet som ett kreditkort, varav du betalar ränta på summan du skjuter upp.

Börsnoterade utgivare

Vilka är det då som ger ut dessa kort ifall man är intresserad av att kika in deras aktie? Som vi sa tidigare så är remember card ett väldigt populärt kort. Detta ges ut av bland annat Swedbank som samarbetar med brittiska Barclays Bank. Nu utgör kanske inte Swedbanks resultat allt för mycket av just detta kort, men en intäkt borde det vara.

Ett annat populärt kort är ICA bankens kort, bankkort plus. ICA ägs ju av Hakon invest som också är börsnoterat. Oavsett om man vill investera i ett bolag som ger ut betalkort, eller om man funderar på att skaffa ett, så är det bra att känna till vad som skiljer ett kreditkort från ett betalkort.

Av:
Leg. Matematiklärare med ett stort intresse för finans, aktier, ekonomi. Bor och verkar i Göteborg. Mitt jobb är att göra ett digitalt läromedel i matematik och vid sidan av det skriver jag artiklar om privatekonomi, aktiekunskap och ekonomi.

Följ aktiekunskap på sociala medier:

Kommentera eller Fråga

Copyright Aktiekunskap.nu 2018