Årsredovisning och Rapporter – Förstå och tolka dem

En grundläggande del i den fundamentala analysen är förstås att kunna läsa och framförallt tolka och analysera en årsredovisning eller en rapport. Här visar vi hur en rapport eller årsredovisning är uppbyggd och hur man kan få siffrorna att vakna till liv!

Årsredovisningens och rapportens olika delar

Alla rapporter och redovisningar för de börsnoterade svenska företagen är uppbyggda på ett ungefär likadant sätt. Det är först en sammanfattning av hur företaget själva tycker att det går med några väl valda ord från VD:n följt av en massa siffror i de tre delarna Resultaträkningen, balansräkningen och kassaflödesanalysen. Det är i framförallt dessa tre delar som värdeinvesteraren tar på sig glasögonen och tar fram pennan och räknaren för att undersöka om det ser bra ut eller inte.

Så kan du läsa igenom rapporten

Att läsa ekonomiska rapporter och redovisningar kan vara lika torrt som fnöske i Sahara och det gäller därför att närma sig årsredovisningarna lite försiktigt. Man kan börja att läsa igenom vad bolagets VD säger först. Vad han tror om framtidsutsikterna och nuläget för företaget. Är det ett bra och sunt bolag brukar det inte bara vara uppblåsta drömscenarier utan bra och gedigna kommentarer om det som går bra och även det som går dåligt eller om man förväntar sig stark efterfrågan inför framtiden. Det kan alltså vara en bra start när du läser igenom rapporten.

Årsredovisningens tre delar – Resultaträkning, balansräkning och kassaflödesanalysen

Efter de mer ordrika delarna av rapporten är det alltså siffror som gäller. Dessa brukar delas upp i tre olika delar. Vi beskriver dem i tur och ordning.

Resultaträkningen

I resultaträkningen hittar du omsättning, rörelsens kostnader och resultat och inte minst resultatet efter finansiella poster och resultatet efter skatt. Det som kan vara intressant att titta på i resultaträkningen (förutom att resultatet är positivt) är förstås hur det ser ut i ett längre perspektiv? Ökar vinsten i samma takt, eller bättre än, som kostnaderna? Det är ju på framförallt den sista raden i resultaträkningen du hittar det som blir över till aktieägarna i form av högre kurs och utdelningar. Om du vill fördjupa dina kunskaper om resultaträkningen kan du läsa här.

Balansräkningen

Nästa del i årsredovisningen eller rapporten är balansräkningen. Denna består av två sidor av samma mynt (dvs företaget). Den ena sidan är de tillgångar som företaget har och den andra sidan kan kallas för finansieringssidan av dessa tillgångar. Finansieringssidan kan bestå av lån eller av det egna kapitalet som företaget har tjänat ihop. Tillgångarna behöver egentligen inte bara bestå av pengar utan lika mycket alla de tillgångar som företaget har i form av fastigheter, butiker, maskiner, fordon osv. Ett intressant nyckeltal som vi hämtar från balansräkningen är Kurs/Eget Kapital där du helt enkelt tittar i balansräkningen för att räkna ut det egna kapitalet för att sedan ta det totala börsvärdet dividerat med det egna kapitalet. Detta kan vara ett sätt att jämföra börsvärdet med det verkliga värdet på bolaget. Läs mer om balansräkningen här.

 

Kassaflödesanalysen

Den sista delen i rapporten/Årsredovisningen är Kassaflödesanalysen. Här mäter man ett företags inbetalningar och utbetalningar under en begränsad tid. Man redovisar hur mycket pengar som kommer in från verksamheten och hur mycket som åker ut i företaget i forma av kostnader och avbetalning av lån (finansieringsverksamheten).

Snabbfakta om årsredovisning och rapport

I årsredovisningen presenterar företaget resultatet för hela året och i en kvartalsrapport resultatet för ett kvartal. Dessa är nästan alltid uppbyggda på så vis att det först kommer några väl valda ord från VD och sedan presenteras siffrorna :

 • Resultaträkning
 • Balansräkning
 • Kassaflödesanalys
Av:
Leg. Matematiklärare med ett stort intresse för finans, aktier, ekonomi. Bor och verkar i Göteborg. Mitt jobb är att göra ett digitalt läromedel i matematik och vid sidan av det skriver jag artiklar om privatekonomi, aktiekunskap och ekonomi.

8 Kommentarer

 1. filip skriver:

  var kan man hitta rapporterna från företagen?

  • kt skriver:

   gå in på bolags hemsidor och ladda ner deras årsredovisning. Finns ofta på IR eller Finansiell Information

  • A.Holländer skriver:

   Då detta är offentliga handlingar kan du vända dig till de flesta myndigheter med intresse i detta, revisorer eller liknande.

 2. Trea skriver:

  Undrar samma sak som Filip, håller på med ett gym-arbete och måste få tillgång till årsredovisningar från ett företag. Har du något tips på ett företag som har haft stor förändring i sina redovisningar genom åren?
  Tack på förhand!

 3. Victor skriver:

  Finns ofta på företagens hemsidor, de flesta stora bolagen (tex Sandvik) brukar ha särskilda flikar (Investerare eller Investor Relations) där bolagsstämmor och rapporter finns att tillgå.

 4. Ulf skriver:

  Länken för att läsa mer om resultaträkningen verkar inte fungera. I övrigt en bra sida.

Kommentera eller Fråga

Börja investera i aktier hos en nätbank

Avanza
Vi rekommenderar Avanza bank för handel med aktier. Där är det enkelt att komma igång med aktiehandel och det är enkelt att nå support och få hjälp. Avanza fungerar bra både för dig som är nybörjare och för den mer erfarna investeraren.

Nordnet
Vår andra rekommendation om du skall börja att handla med aktier är Nordnet. Priserna är likvärdiga med Avanza och en stor fördel är att du får tillgång till shareville som är Nordens största sparnätverk.

Senaste på Aktiekunskap

Copyright Aktiekunskap.nu 2019