Bästa Sparräntan

Ett bra sätt för att lyckas med sitt sparande är förstås att hitta den bästa sparräntan. Sanningen är den att räntorna skiljer sig ganska mycket mellan olika banker och sparinstitut. Här jämför vi dessa.

Sammanställning av den bästa sparräntan

BankBeskrivningRäntaInsättnings- garantiLäs mer
akelius sparAkelius är också ett fastighetsföretag och har kanske sveriges högsta sparränta3%-5%Nej
Till Bank
Ikano BankIkanobanken erbjuder både lån och olika sparkonton med bra räntor.0,25 % - 1,20 %Ja
Till Bank
Avanza BankPopulär och mycket bra nätbank. Framförallt kända för god service och bra priser. Flera olika sparkonton, Avanza sparkonto eller Sparkonto +(samarbeten med andra banker).0,15 % - 0,90 %Ja
Till Bank
Har många olika sparkonton att välja mellan med bra räntor.0,70 % - 2,0 %Har insättnings- garanti på 100 000 EUR
Till Bank
En av sveriges största och mest stabila banker. Tryggt alternativ.För närvarande 0,0 % ränta.Ja
Till Bank

Förklaringar av olika begrepp kring sparränta

Här ger vi några kortfattade förklaringar för dig som har funderingar kring begrepp om sparande och sparräntor.

 • Spärränta – Med sparränta menas den procentuella del per år som du får avkastning (dvs mer pengar) på din insatta summa. Om du exempelvis har satt in 10 000 kronor på ett sparkonto med räntan 3% så får du 10000*0,03 = 300kr i avkastning det året. Med tiden då dina pengar ökar kommer du även få mer och mer ränta. Detta kallas ränta på ränta effekten.
 • Insättningsgaranti – I Sverige finns något som kallas för insättningsgaranti och innebär enkelt uttryckt att om banken går i konkurs eller förlorar mycket pengar så har du ändå rätt till dina pengar genom en statlig garanti. Viktigt att känna till är att inte alla banker är omslutna av denna. Då behöver du kolla upp att dom har stabila finanser.
 • Max och minränta – I tabellen här ovan anger maximiränta och minimiränta. Hur hög ränta du får beror oftast på två olika orsaker. Dels hur mycket pengar du sätter in och hur länge du är villig att låsa dina pengar hos banken. För banken är det en trygghet att du sätter in dina pengar och har dem kvar där länge. Det ger dem kapital att kunna investera i sin tur. Med det följer alltså också förmåner när man låter pengarna stanna länge hos den banken.
 • Uttag – Med uttag menas hur många gånger per år eller under bindningstiden du kan ta ut pengar. Tänk på att kolla upp hur många uttag du är berättigad till om du ibland behöver ta ut pengar.

Gå gärna vidare till den bank du är intresserad av att spara hos och läs på mer om villkor och vilket sparkont med bäst ränta som passar dig eller er bäst.

Tips för vidare läsning om sparande och sparräntor

Av:
Leg. Matematiklärare med ett stort intresse för finans, aktier, ekonomi. Bor och verkar i Göteborg. Mitt jobb är att göra ett digitalt läromedel i matematik och vid sidan av det skriver jag artiklar om privatekonomi, aktiekunskap och ekonomi.

3 Kommentarer

 1. Peter skriver:

  Akelius har ingen insättningsgaranti, rekommenderar ni dom ändå? Känner till företaget och chansen att de går omkull bör såklart vara minimal..

  • Aktiekunskap skriver:

   Håller med om att Akelius kan räknas som ett stabilt företag och på ytan bör det väl egentligen inte vara någon fara. Men eftersom det ju alltid finns anledning att vara försiktig så är det alltid bra att vara medveten om att insättningsgarantin saknas hos Akelius. Sedan får man väga den risken mot att man faktiskt får mycket hög ränta.

 2. Riktigt bra hemsida och blogg! Jag ska tipsa de läsare som skickar mail till mig om din sida. Får ofta frågor om hur man läser en årsredovisning och liknande. /hälsningar PlaceraPengar.nu

Kommentera eller Fråga

Börja investera i aktier hos en nätbank

Vi rekommenderar Avanza bank för handel med aktier. Där är det enkelt att komma igång med aktiehandel och det är enkelt att nå support och få hjälp. Avanza fungerar bra både för dig som är nybörjare och för den mer erfarna investeraren.

Senaste på Aktiekunskap

Copyright Aktiekunskap.nu 2018