Blanka Aktier – Så fungerar det

Ett sätt att dra nytta av nedgångar på börsen är att blanka aktier. I den här artikeln går vi igenom vad det betyder när du har blankat aktier och var och hur du kan göra det.

Att Blanka – Låna, Sälj dyrt, köp tillbaka billigt och lämna tillbaka

Det kan kännas lite bakvänt att kunna tjäna pengar på att aktier går ner istället för upp så för att förklara detta kan vi ta ett exempel.

Blanka – ett exempel

Du lånar aktier av en bank som är värda 10 000 kronor. Dessa aktier säljer du direkt vidare på börsen för 10 000 kr vilket gör att du nu har 10 000 kronor kontant (i saldo). Nu går aktiekursen ner istället så att aktierna för 10 000 kr istället är värda 6 000 kr.

Då köper du tillbaka aktierna igen för 6000 kr. Du lämnar då tillbaka aktierna till banken igen och har nu 10 000 – 6000 = 4000 kr i vinst.

Genom detta har du alltså gjort en vinst på 4000 kr genom att låna aktier av banken, sälja dem, köpa tillbaka dem billigare och lämna tillbaka aktierna. Detta kallas för att blanka. Viktigt att känna till här är att det verktyg, fond eller bank som du använder tar ut avgifter för detta som courtage och liknande.

Dessutom är det viktigt att förstå att du lika väl kan förlora på dessa typer av affärer. Om aktiemarknaden istället går upp så får du ju istället köpa tillbaka aktierna dyrare än vad du sålde dem för och kommer därmed att förlora på affären.

Man kanske kan beskriva blankning som att man säljer aktier som man själv inte äger och när du köper tillbaka dem gör du en vinst om dessa aktier har gått ned.

Var och hur blankar man aktier?

För att blanka aktier så behöver du tillgång till ett verktyg som erbjuder detta. Exempelvis har nätbanken Avanza lagt in en sådan möjlighet för dig som är intresserad av det. Det finns även så kallade börshandlade produkter för dig som vill ligga i innehav som är bull/lång eller bear/kort. Det satsar man oftast på ned eller uppgång för ett index, tex OMX.

Blankning och din ekonomiska säkerhet

För dig som funderar på att blanka aktier så är det viktigt att du förstår att detta är förenat med ekonomiska risker. Om du för egna pengar köper aktier så kan du som mest förlora alla pengar som du har investerat men du kommer aldrig att bli skyldig någon något. Med blankning så kan du faktiskt bli skyldig pengar. För att förklara detta kan vi ta ett nytt exempel.

Du lånar aktier av en bank som är värda 50 000 kronor. Dessa aktier säljer du direkt vidare på börsen för 50 000 kr vilket gör att du nu har 50 000 kronor kontant (i saldo). Nu går aktiekursen upp så aktierna blir värda 100 000 kronor.

Nu måste du köpa tillbaka aktierna igen för 100 000 kr för att banken vill ha tillbaka dem och du har inte råd att förlora mer. Eftersom du köper tillbaka dem för 100 000 kronor så gör du alltså 50 000 kronor i förlust som du fick ta från dina sparpengar. En mycket dålig affär.

Eftersom det finns en risk i detta typ av handlande så kommer de flesta ansvarstagande banker (dvs alla i Sverige) att kräva att du har en viss mängd likvid (saldo på ditt konto) innan du får blanka. Detta för att minimera risken att du blir skyldig pengar som du inte kan betala tillbaka.

Läs vidare om aktiehandel

Av:
Leg. Matematiklärare med ett stort intresse för finans, aktier, ekonomi. Bor och verkar i Göteborg. Mitt jobb är att göra ett digitalt läromedel i matematik och vid sidan av det skriver jag artiklar om privatekonomi, aktiekunskap och ekonomi.

Kommentera eller Fråga

Copyright Aktiekunskap.nu 2019