CFD handel och skatt

Att handla med CFD:er innebär ofta att du gör ganska många avslut. Alla dessa avslut där du förlorat eller tjänat pengar behöver rapporteras i deklarationen till skatteverket. Så hur går detta till? I den här artikeln går vi igenom hur det fungerar med CFD-handel och skatt i Sverige.

Skatt på CFD-kontrakt

Hur ser Skatteverket på CFD-kontrakt?

Skatteverket ser på CFD-kontrakt på samma vis som de ser på terminer. En termin liknar ett ett CFD-kontrakt på många sätt och handlas med hävstång och du kan gå kort eller lång på samma vis. Bägge dessa handelsverktyg skall redovisas med vinst eller förlust på K4-blanketten i din deklaration.

Detta innebär alltså att du redovisar alla dina affärer och vad du tjänat eller förlorat på dessa. Vinster kvittas mot förluster och om du totalt sett har gjort vinst så beskattas denna vinst. Detta kallas för att du betalar kapitalvinstskatt. Denna skatt ligger på 30 % av din totala vinst. Viktigt att komma ihåg är att du alltså kan kvitta dina vinster mot dina förluster. Det innebär att du inte behöver betala skatt för alla dina vinster utan du kan först dra bort (subtrahera) de totala vinsterna med förlusterna.

Så det är viktigt att du under tiden som du handlar noterar hur din avslut har gått. Detta för att du inte skall få en rörig och stressig period innan deklarationen för att samla ihop all information. Det finns dock handelsplattformar som gör detta jobbet åt dig. Så om du inte vill sköta denna administration själv så kan du alltså få hjälp med det.

Handelsplattformar som hjälper dig med deklarationen

Företagen som erbjuder handelsplattformar vill förstås att du skall bli kund hos just dem. Det är ju det som de tjänar pengar på. Därför har några av dessa handelsplattformar, t.ex. CMC Markets och IG Markets, gjort så att de rapporterar din affärer automatiskt. Det gör att du själv slipper att göra det själv. Du kommer då att få din deklaration förifylld och färdig till deklarationsdagen.

Det här fungerar på samma vis som när du handlar inom ett vp-konto hos exempelvis Avanza som också erbjuder denna tjänst. Jag har själv använt mig av det innan jag gick över till ett investeringssparkonto och det fungerade utmärkt och tog bort en del av problemen med deklaration.

Av:
Leg. Matematiklärare med ett stort intresse för finans, aktier, ekonomi. Bor och verkar i Göteborg. Mitt jobb är att göra ett digitalt läromedel i matematik och vid sidan av det skriver jag artiklar om privatekonomi, aktiekunskap och ekonomi.

Kommentera eller Fråga

2 Kommentarer

 1. Leo skriver:

  Hur vet jag om den handelsplatformen jag använder rapporterar automatiskt in till skatteverket? Jag använder plus500

  • Simon Rybrand skriver:

   Hej
   Jag har inte hittat att just de gör det om jag inte har missat något förstås. De som jag vet har den funktionaliteten nämner jag i artikeln här ovan.

Copyright Aktiekunskap.nu 2019