Investera för aktieutdelning och ränta

Aktiehandel

Som aktieägare får man varje år en utdelning på sina aktier. En aktieutdelning är en del av vinsten som betalas ut till aktiebolagets ägare. Det finns två sätt för ett bolag att hantera vinst, antingen genom återinvestering (i nya bolag eller återköp av aktier i eget bolag) eller betala ut en del av vinsten genom aktieutdelning.

En utdelning är alltså en slags avkastning eller ränta som man får ska ta hänsyn till när man bedömer en aktie som investeringsobjekt. Det finns olika typer av profiler för aktieinvesterare, två särskiljande profiler är tex investeraren som spekulerar i aktievärden och investeraren som fokuserar på ett bolags kapacitet att generera vinst och belöna aktieägare. Warren Buffett är en av de mest framgångsrika investerare som, istället för att titta på marknadens bolagsvärdering, utgår ifrån bolagets ekonomi och bolagsledningens förmåga att generera vinster för sina aktieägare. De enda gångerna Warren Buffett tar hänsyn till marknadens värdering av aktier är när marknaden starkt undervärderar en aktie vilket är en möjlighet för Buffett att investera i ett bolag till ett fördelaktigt pris, samt om marknaden kraftig övervärderar en aktie vilket är en bra säljmöjlighet (för att eventuellt senare göra ett återköp när värdering är låg). Med en sådan investeringsfilosofi kan man lugnt strunta i marknadens spekulativa värderingar av bolag, dessutom kan man sova lugnt om natten.

Är man långsiktigt i sitt investerande kan man återinvestera aktieutdelningen genom att köpa nya aktier för pengarna. På så sätt växer aktieportföljen exponentiellt av egen kraft, ju fler aktier man äger desto större blir utdelningen. Det ger en slags ränta på ränta effekt vilket är ett väldigt kraftfullt sätt att spara pengar. Den ränta som du får återinvesteras i ditt totala investeringskapital som ackumuleras för varje år som går.

Följ vår blogg och få tips om nya artiklar:

4 Kommentarer

 1. Richard skriver:

  Tack för en mycket bra artikel. Denna webbplats är väldigt bra. Jag skall köpa aktier i ett Amerikanskt företag som heter Procter & Gamble via min bank här i Sverige, Handelsbanken. Jag vill återinvestera hela utdelningen i nya aktier. Handelsbanken kan inte hantera detta per automatik tyvärr utan de ger mig utdelningen som en check eller sätter in pengarna på mitt konto. Förlorar jag pengar på detta? Jag har läst någonstans att min direktavkastning blir lägre. Jag blir enormt tacksam om du kan svara på min frågeställning. Trevlig dag Richard

  • Aktiekunskap skriver:

   Hej Richard, kul att du gillar sidan.

   Så vitt jag vet så är det alltid så att utdelningen sätts in på ett konto (eller att du får check) när denna skickas ut. Sedan får man som aktieägare själv göra återinvesteringen av denna. Känner inte till någon bank (det kan ju finnas) som har en automatisering av detta.

   Det jag ser som en möjlig förlust vid denna typ av överföringar är eventuella ränteförluster alternativt vinster samt courtageförluster då du måste betala courtage vid varje köp eller sälj.

 2. Aktieproffs skriver:

  Trevlig läsning, men vänligen, lär er att stava, speciellt namnet Warren Buffett!

Kommentera eller Fråga