Investeringssparkontot – Så fungerar det

Aktier Nybörjare - Köpa aktier

Från och med 2012 kommer det med största sannolikhet att införas en ny sparform i Sverige kallad investeringssparkonto. Här beskriver vi hur det kommer att fungera.

Varför investeringssparkonto?

investeringssparkontot kommer snartAnledningarna till införandet av det nya investeringssparkontot är framförallt att förenkla systemet samt att få investerare att gå över från kapitalförsäkringar till detta konto. Anledningen till att det blir enklare än VP – kontot är framförallt för att man slipper att deklarera (precis som i kapitalförsäkringen) sina affärer. Man hoppas genom detta att fler skall våga sig på att handla med aktier.

Idag har även användandet av kapitalförsäkringar ökat lavinartat vilket regeringen vill motverka genom att göra dessa lite dyrare än investeringssparkontot. På detta vis får man troligtvis större skatteintäkter än vad man får genom kapitalförsäkringen.

Så fungerar det nya investeringssparkontot

Detta nya sätt att investera på kommer att på många sätt att likna kapitalförsäkringen men med några förändringar. Följande tycker vi är intressant ur en investerares perspektiv:

 • Du kommer alltså inte att behöva deklarera dina avslut (köp och försäljning av aktier) utan istället kommer en skatt att dras på hela ditt innehav. Detta gör det smidigare för de som vill slippa krånglet med att deklarera.
 • Skatten kommer att beräknas på samma sätt som i en kapitalförsäkring där man betalar skatt på hela innehavet. Troligtvis kommer det att ligga på 30% av statslåneräntan + 0,75 procentenheter. Så om statslåneräntan är 3% ger detta en skatt på 1,65% på investeringssparkontot.
 • I en kapitalförsäkring står försäkringsbolaget eller banken som ägare till aktierna. I denna sparform kommer istället du att vara ägare till innehavet.
 • Man kommer inte att kunna föra ut pengarna vid vissa tillfällen för att slippa skatt på årsinnehavet som man idag kan göra i en kapitalförsäkring.

Investeringssparkonto, vp konto eller kapitalförsäkring?

I dagsläget förordar vi på den här sajten en kapitalförsäkring då denna i princip alltid blir mer lönsam än ett vp konto (läs gärna mer om det här). Om och när investeringssparkontot införs kommer det bästa antagligen att vara att föra över sina pengar till ett investeringssparkonto. Dock är inte allt klart ännu med villkor och avgifter för detta utan det skall först igenom beslut i riksdagen.

Läs mer om investeringssparkontot och aktier

Följ vår blogg och få tips om nya artiklar:

2 Kommentarer

 1. Rolf Larsson skriver:

  Om jag äger aktier på investeringssparkontot,men vill sälja för att ex köpa en borätt, aktierna har ökat i vinst med ca 20000kr kan jag då sälja dessa och ta ut kapitalet som avser vinst och försäljning och ev utdelning, utan några andra kostnader på kontot än skatten vid årslutet, en mindre pott aktier blir kvar som får växa till sig samt ev nya investeringar.

  Tacksam för svar.
  Rolf Larsson.

  • Aktiekunskap skriver:

   Hej, Skatten på ett ISK dras löpande och du kommer inte behöva ta upp denna vinst vid en deklaration. Så ja, du kan ta ut så mycket så att du har kvar till eventuell skatt på ISK tills årsskiftet.

Kommentera eller Fråga