Jämför Courtage hos nätbankerna

Att först jämföra courtage och avgifter hos de olika nätbankerna kan göra att du lyckas lite bättre i din aktiehandel. Här sammanställer vi avgifterna på courtaget hos de bästa aktiedepåerna.

Jämförelsen av courtage, så här ser priserna ut

NätbankPris CourtageGå till
Avanza Bank
Courtage:
Från 0 % till 0,25 %
Lägsta courtage är 0 - 99 kr
För dig som är nybörjare eller skall starta upp ett nytt konto så är courtaget gratis om du har upp till 50 000 kr.
Gå till Avanza Bank
Courtage:
Från 0 % till 0,25 %
Lägsta courtage är 0 - 99 kr
Om du handlar på stockholmsbörsen så kan du även här komma igång gratis.
Gå till Nordnet
aktieinvest
Aktieinvest
Bra för dig som vill månadsspara i aktier. Lite högre courtage men bra för dig som vill kunna sätta in mindre summor månadsvis. Fördelaktigt att vara medlem, lägre courtageavgifter samt depåavgifter.Aktieinvest.se

Varför har vi bara med tre nätbanker i jämförelsen?

Jämför courtaget innan aktiehandeln

Aktiehandeln är i full gång!

I dagens läge är det framförallt Avanza och Nordnet (och nordnets budgetvariant som kallas nordnetdirekt) som är de största, bästa och billigaste alternativen på marknaden för näthandel med aktier. Själva handlar vi aktier på Avanza och är nöjda med service, priser och deras hemsida. De har även en bra Iphone app för den som gillar att ha koll på sina investeringar dagligen. Vi har därför valt att endast ha med dessa två banker i jämförelsen av courtage. Självklart är vi intresserade av att ha med så många som möjligt och säkerligen kan detta komma här på Aktiekunskap.nu i framtiden.

Viktigt att tänka på när du jämför Courtage!

Innan du bestämmer dig för var och när du skall börja med aktiehandel vill vi gärna skicka med några råd på vägen. Det är en långsam, men rolig och spännande, process att lyckas med sina aktieinvesteringar. Så tänk gärna igenom följande om just courtaget:

 • Skall du endast handla svenska aktier och skall göra väldigt få affärer om per år kommer du att tjäna på att beställa ett konto som passar just detta. Du kommer inte kunna handla vissa internationella aktier men får väldigt bra courtageavgifter. Ett exempel på ett sådant konto är Avanza Mini.
 • För dig som planerar att handla aktier på daglig basis eller veckobasis (så kallat daytrading och swingtrading) kan det vara värt att satsa på ett konto anpassat för detta.
 • Om du gör enskilt stora affärer, med stora insatser, kommer du även då att tjäna på ett konto anpassat för detta (tex Avanza Premium). Procentuellt sett blir då courtaget lägre.

Snabbfakta – Vad är courtage?

Courtage är den avgift som nätbanken tar ut varje gång du köper eller säljer en aktie. Det finns några olika sätt att ta ut denna avgift på. Dels kan den tas ut som en procentuell avgift på den summa du köper eller säljer för, dels kan den tas ut som en fast avgift. De flesta bra nätbanker har en courtageavgift på cirka 20-100 kr.

Läs också:

Av:
Leg. Matematiklärare med ett stort intresse för finans, aktier, ekonomi. Bor och verkar i Göteborg. Mitt jobb är att göra ett digitalt läromedel i matematik och vid sidan av det skriver jag artiklar om privatekonomi, aktiekunskap och ekonomi.

16 Kommentarer

 1. admin skriver:

  Hej Simon,
  Tanken är att fylla på med alltfler nätbanker allteftersom tiden går. Det tar bara lite tid att sammanställa allt 😉 Tack också för ditt påpekande och kommentar.

 2. admin skriver:

  Nu är även nordnetdirekt med i denna lista där vi jämför courtage och avgifter för olika nätbanker.

 3. Fosfor skriver:

  Varför står bara minimicourtage med i jämförelsen?
  För går man in på ex. Avanza och kollar så har dom courtage på procent (0.085% för brons) och det blir ju en ganska stor skillnad om man skulle tro att det ligger på ex 99kr

 4. admin skriver:

  Hej Fosfor, De courtage vi har med är precis som du skriver minimicourtaget för för Avanzas är för kontotyper mini, bas och premium. Skall ordna så att den rörliga delen står med också så att det inte blir missvisande.
  Som med alla nätbanker så är det svårt att göra en överblick över alla typer av abonnemang så att det blir tydligt och överskådligt. Men det skall nog gå att ordna!

 5. Anton skriver:

  När senast måste en aktieaffär vara avslutad för att man kan ta del av nästkommande utdelning?

  • Aktiekunskap skriver:

   Hej Anton, det handlar framförallt om när bolagsstämman är och vad man där säger. Vanligt är att det är på tredje bankdagen efter bolagsstämman som innehavet måste vara registrerat för att du skall få ta del av utdelningen.

 6. Marcus skriver:

  Om courtage avgiften är 50:- är det då 50:- per aktie eller 50:- för alla aktier du säljer/köper vid det tillfället?

  • Aktiekunskap skriver:

   Hej Marcus, oftast är det så att courtaget är 50kr för hela det köpet/säljet som du genomför oberoende hur stor summa som du köper eller säljer för.

   Det finns dock lite olika typer av konton hos nätbankerna där vissa tar en viss summa och andra tar en procentuell del av den summa som köpet/säljet består av.

 7. Michel skriver:

  Hej

  Jag tänkte börja handla med aktier nu. Jag tänkte handla för 50 000kr till o börja med och välja ut 3-4aktier och handla för ungefär lika mycket av varje men kommer nog byta ut någon aktie då och då. Vilket konto skulle du rekomendera då? Undrar alltså mini, medium eller premium och sen undrar jag vilken aktike depå du tycker jag ska använda alltså det som avgår beskattningssätt.
  Jag kommer välja en aktier som inte kostar så mycket så kommer köpa många och hoppas på att dom går upp mycket så jag handla riskfyllt och kanske ha en stabil aktie som går sakta upp.

  Tacksam för svar

  • Aktiekunskap skriver:

   Hej, skulle nog rekommendera ett så billigt konto som möjligt när du startar för första gången. Ofta så byter man aktier mer när man lär sig och då kan det vara bra att ha så lågt courtage som möjligt för att minska avgifterna.

   Då passar det även bättre med en kapitalförsäkring eller ett investeringssparkonto där du inte har reavinstskatt.

   Om man tänker sig att äga aktierna under mycket lång tid blir det ofta mindre avgifter med ett vp konto.

 8. Michel skriver:

  Jag valde avanza mini. Det dåliga var att man inte fick välja konto typ. Man är alltså tvungen att skatta 30% på vinsten.
  Vissa av dom aktier jag tänkt välja har redan gått upp med 7-8% och jag kommer inte kunna handla dom fören torsdag eftersom avanza måste aktivera mitt konto. Ska jag ändå handla fast dom gått upp så mycket?

  • Aktiekunskap skriver:

   Hej Michel, mycket svårt tyvärr att svara på enskilda aktier och deras möjlighet till uppgång på kort eller på lång sikt. En bra ledstjärna i värdeinvestering är att ha tålamod och vänta in nedgångar där värderingen är tillräckligt låg för att motivera ett köp. Om man gärna vill komma igång att handla aktier så kan man alltid dela upp köpen på flera tillfällen för att minska risken att köpa vid ett enda (och kanske fel) tillfälle.

 9. Kalle skriver:

  Hej! Om Avanza så skriver ni: “….Avanza Mini, Bas eller Premium. Du kan ha kapitalförsäkring i alla konton…”

  Jag tror inte detta stämmer. I Avanza mini kan man inte ha KF. Och heller inte ISK-konto. Om jag förstått det rätt så i avanza mini kan man bara ha vanlig aktie- och fondkonto (alltså 30% skatt på vinsten).

 10. Rikard skriver:

  Hej!
  Var hittar jag inköpspriset på en aktie som är köpt längre tillbaka i tiden,när jag skall deklarera försäljning av dessa aktier nästa gång.

Kommentera eller Fråga

Börja investera i aktier hos en nätbank

Vi rekommenderar Avanza bank för handel med aktier. Där är det enkelt att komma igång med aktiehandel och det är enkelt att nå support och få hjälp. Avanza fungerar bra både för dig som är nybörjare och för den mer erfarna investeraren.

Senaste på Aktiekunskap

Copyright Aktiekunskap.nu 2018