Köpa aktier på nätet

Det är idag enkelt att köpa aktier på nätet. Här förklarar vi hur du kommer igång och vilka som är de bästa och billigaste tjänsterna för aktiehandel. Dessutom tipsar vi om några misstag som du inte vill göra när du börjar med att handla aktier online.

Köpa aktier på nätet

Köpa aktier på nätet – Viktigt att veta innan

Innan du börjar att handla aktier så kan det vara bra att nämna några begrepp kring aktiekonton som ofta dyker upp när du skall komma igång. Tanken med informationen här att hjälpa dig att inte välja fel eller ett för dyrt konto.

1. Investeringssparkonto, kapitalförsäkring eller VP-konto?

Det första valet som du kommer att ställas inför är vilket typ av konto du skall starta upp till ditt sparande i aktier eller fonder. Du kommer att kunna välja mellan investeringssparkonto (ISK), Kapitalförsäkring (KF) eller ett Aktie- och Fondkonto (VP-konto). För att hjälpa dig att välja här tycker jag att man kan sammanfatta dessa konton på följande vis:

 • Investeringssparkonto: Fördelen är att du slipper att deklarera (vilket kan vara krångligt) och du betalar bara skatten automatiskt en gång per år. Du äger även dina aktier själv. Detta val rekommenderar vi just nu.
 • Kapitalförsäkring: Även här slipper du att deklarera och det är samma skatt som för ett investeringssparkonto. Här är det dock inte du själv som äger aktierna utan försäkringsbolaget (dvs banken) står som ägare.
 • Aktie- och Fondkonto: Fördelen här är att du kan kvitta dina vinster mot dina förluster vid deklarationen i K4 blanketten vilket gör att du kan minska skatten när det går dåligt.

Gå till Avanza och läs mer om deras konton. (affiliatelänk)

2. Välja rätt courtageklass (Start, mini, small, medium osv)

Du kommer att få ett antal olika alternativ vilken courtageklass som du vill ha. Med courtage så menas den avgift som du får betala varje gång du köper eller säljer en aktie. Det är det som banken tjänar pengar på helt enkelt. Oftast så passar den lägsta klassen dig som handlar mycket sällan eller för lite pengar och sätts procentuellt på hur mycket som du handlar för. De högre klasserna passar bättre om du gör stora affärer då det finns ett tak för hur mycket courtaget då kan kosta.

Exempel 1

Du handlar aktier online för 5000 kr. Om du välj courtageklass mini (0,25%, minsta belopp 1 kr) så betalar du $0,0025·5000=12,5\,kr$. Om du har courtageklass medium (0,069%, minsta belopp 69 kr) betalar du istället 69 kr då det är det lägsta du kan få betala i denna klass.

Exempel 2

Du handlar aktier online för 150 000 kr. Om du välj courtageklass mini (0,25%, minsta belopp 1 kr) så betalar du $0,0025·150000=375\,kr$. Om du har courtageklass medium (0,069%, minsta belopp 69 kr) betalar du istället $0,00069·150000=103,5\,kr$. Obs! Exemplen ovan är påhittade och är endast avsedda för att du skall förstå vad olika courtageklasser innebär.

Kan man handla aktier utan courtage?

Det går att handla aktier utan avgifter, d.v.s. utan courtage men bara upp till en viss gräns. Bankerna brukar erbjuda en courtageklass som är gratis upp till en viss nivå, tex 50 000 kr. Hos Avanza heter den courtagklassen start och är tänkt för dig som skall komma igång och slippa avgifter.

Köpa aktier på nätet – Bra nätbanker

När du vill komma igång med att köpa aktier så är det viktigt att börja på ett ställe, dvs en bank, som är anpassad för denna typ av handel. Att välja en sådan bank är viktigt i längden och att du heller inte begränsas när du lär dig mer. Här tipsar vi framförallt om två olika nätbanker med lite olika inriktning. Själva har vi varit en nöjd kund till Avanza bank under många år.

 • Avanza Bank: Avanza är en av de allra populäraste nätbankerna för aktier och vi kan i nuläget varmt rekommendera denna bank.
  Bra service och bäst avgifter, Gå till Avanza Bank. (affiliatelänk)
 • Aktieinvest: Detta är aktiesparnas tjänst för att hjälpa sina medlemmar att kunna sköta sina aktieaffärer över nätet. Omtyckt av många inom denna organisation och bra för dig som är intresserad av att bli medlem i aktiespararna. Gå direkt till Aktieinvest.se.

För nybörjaren – Tips på aktier att köpa

Här på aktiekunskap får vi ofta frågan vilka aktier man skall köpa och vi svarar likadant varje gång: vi tipsar aldrig om enskilda aktier eller branscher. Det beror på att vi har valt att vara en plats där nybörjaren och du som kommit en bit på vägen kan lära sig mer om tekniken bakom aktier. Vi skriver alltså om hur man lär sig att själv göra analyser och kunskapen om detta så vi tipsar inte om enskilda bolag och aktier.

Hur mycket skall jag investera och vilka avgifter finns?

Det första man tänker på är självklart hur mycket pengar man skall våga investera i aktien egentligen? Är du helt ny kanske man inte skall investera sina livs besparingar i sitt första inköp utan klokt är nog att göra en mindre investering till att börja med. Det är dock inte bra att investera allt för lite då din vinst då äts upp av det som kallas för courtage. Courtage är den avgift som alla banker tar ut vid varje köp- eller säljaffär som du gör med aktier. Denna varierar för svenska aktier mellan 9-150 kronor beroende på bank och vilket typ av abonnemang du har på banken. Handlar du med utländska aktier är courtaget ännu högre. Om du alltså investerar 500 kronor i en aktie kommer nära nog 20-40% av din vinst ätas upp av courtaget vilket inte är alls bra. En riktlinje kan vara att du investerar minst 5000 kr vid varje inköp och ju mer varm i kläderna du blir desto lättare kommer du att få att investera rätt summa.

Vilket pris skall jag betala för aktien?

När du genomför själva köpet av aktien kommer du att få ange vilket pris du vill betala och hur många aktier du vill köpa. Låt säga att en aktiekurs ligger på 103 kronor och du väljer att köpa 70 aktier. Du kommer då att få betala 70·103 = 7210 kr + courtage för detta inköp. När väl köpet skall genomföras (dvs du trycker på köpknappen) sker en slags budgivning på börsen mellan olika aktiemäklare där köpare och säljare synkas beroende på vad någon är villig att betala eller sälja för.

Vanligtvis är redan den nuvarande aktiekursen ifylld och det går självklart bra att köpa aktien för detta. Du kan ändå vara bra att fundera på om du vill sätta ett lite lägre pris på din order. Det kan ju finnas en säljare som är villig att sälja lite billigare än alla andra. Detta fenomen kallas i aktiesammanhang för spread och kan definieras som skillnaden mellan det högsta pris som någon säljare erbjuder och det lägsta pris som en köpare bjuder på. Du kan alltså sänka dina placeringskostnader både genom att välja en bank och ett abonnemang som erbjuder låga courtage samt genom att komma in “lågt i spreaden”.

Köpa och sälja aktier – Följa utvecklingen eller sälja?

När sedan köpet är genomfört är det egentligen bara att sätta sig ner och följa kursutvecklingen. Självklart kan det ta mängder av år innan du kanske uppnått en bra vinst för din placering men i aktiesammanhang är verkligen tålamod en dygd. När du vill sälja dina aktier fungerar det precis på samma sätt som när du köper. Du anger priset du är villig att sälja för och hur många aktier du vill sälja och sedan ger man sig ut i budgivningen på precis samma sätt.

Om du saknar information eller har frågor om detta ämne så är du varmt välkommen att kommentera här nedan!

Läs mer om aktiehandel på nätet

Av:
Leg. Matematiklärare med ett stort intresse för finans, aktier, ekonomi. Bor och verkar i Göteborg. Mitt jobb är att göra ett digitalt läromedel i matematik och vid sidan av det skriver jag artiklar om privatekonomi, aktiekunskap och ekonomi.

16 Kommentarer

 1. Svante Biörnstad skriver:

  Hej.

  Jag har ett vp-konto hos min bank Handelsbanken idag och har aktier för ungefär 100.000:- där. Jag funderar på att öppna ett vp-konto hos Avanza istället för att kunna handla aktier på nätet till ett bättre pris. Hur “flyttar” jag mina aktier dit?
  Vänligen Svante Biörnstad

  • Aktiekunskap skriver:

   Hej,
   Mig veterligen kan man (tyvärr) inte flytta aktier mellan olika banker. Det blir oftast så att man får sälja av innehaven för att sedan flytta över pengarna och köpa aktierna igen. Har själv gjort detta och kunde då beräkna att jag i längden skulle tjäna på att faktiskt flytta innehavet.

 2. Flemming skriver:

  Hej!

  Har kollat runt mycket nu ett par dagar när det gäller aktier och hur det fungerar. Tycker dock att allting är mkt luddigt? Hur hittar man ett intressant bolag i denna djungel av företag?

  • Aktiekunskap skriver:

   Hej, ja det är en bra fråga 😉 Det handlar om att under en lite längre tid än ett par dagar läsa på och följa börsen och dess bolag. Ett sätt att komma igång är att välja en att följa en bransch som du kanske är intresserad av och se vilka bolag som intresserar dig mest i denna.

 3. Adam skriver:

  Hej!

  Är en 16 årig kille som är intresserad av ekonomi och akter. Undrar om det är någon åldersgräns på detta. Om det är, finns det någon sida som inte har det?

  • Sofia skriver:

   Hej Adam, tack för din fråga. 18 års gränsen gäller för handel med aktier men jag kan tipsa om aktiespararnas – Unga Aktiesparare, där kan du få mer utbildning om marknaden, investeringar m.m Kolla in det! Lycka till!
   Med Vänlig Hälsning
   Sofia

 4. Sebastian skriver:

  Hej! Jag planer på att försöka lära mig de här med aktier och tänker att det kanske är smart att börja med en mindre summa för att se hur allt fungerar. Men om jag skulle börja med kanske 500kr, är det smartast att köpa många aktier med lägre summa eller bara några enstaka med högre summa?

  • Aktiekunskap skriver:

   Det handlar framförallt om att varje gång du köper aktier så betalar du courtage. Så ju fler affärer desto fler avgifter.
   Därför kan det i längden löna sig litegrann att hålla ner sina kostnader genom att köpa större poster.

 5. Emil skriver:

  Tjenare! Jag är en 21 årig kille och blivit riktigt intresserad av aktier. Jag har väl inte fördjupat mig alls i det så är väl fortfarande osäker på om man bara kan börja? Borde man läsa akrtiklar osv och sånt så man blir fördjupad i de? Vart ska man börja helt enkelt? Tack på förhand! /Emil

  • Aktiekunskap skriver:

   Tanken med den här sajten är bland annat att ge en mjukstart in i investerandet av aktier. Helt enkelt att lära sig grunderna för att köpa och sälja aktier. Så börja här och köp gärna grundläggande böcker om aktiehandel så kommer du långt med att komma igång med aktier.

   • Jennie Svensson skriver:

    Vilka 3 böcker skulle Du rekommendera?

    • Aktiekunskap skriver:

     Trading guiden för ett helhetsbild över börsen, ekonomi och aktier
     Någon bok om Warren buffet är alltid intressant
     Soim tredje bok väljer jag “internet”, finns hur mycket resurser som helst och svaret är bara en fråga bort.

 6. Ram Sam skriver:

  Var, i internet, kan jag vända mig för bra råd om vilka aktier , när köper, säljer och varför ??

  • Simon Rybrand skriver:

   Vi ger aldrig råd om specifika aktier då detta inte är syftet med denna sida. Med det sagt så rekommenderas att följa aktiebloggare, olika analystjänster och nyheter från exempelvis di.se eller kanske placera.nu. Det finns dock inga snabba svar (tycker jag) på vilka aktier man kan köpa. Själv brukar jag skanna marknaden efter aktier som är lågt värderade och där jag tycker att företaget är intressant och där det finns i en bransch jag någorlunda förstår. Lycka till!

 7. Cecilia skriver:

  Jag har fått ett förslag på olika placeringar och sparande från min vanliga bank, alltså att öppna ett ISK-konto via dem så att de gör placeringar åt mig (e.ök. med mig). Detta innebär naturligtvis att jag betalar en årlig avgift till banken. Om jag öppnar upp ett ISK via t.ex. Avanza, betalar jag endast de olika fondavgifterna, och får alltså ut mer av den ev. avkastningen själv. Men – jag har såklart inte samma kunskap och erfarenhet som banken har. Är det värt att låta banken sköta det, eller är det smartare att köra själv?

  • Simon Rybrand skriver:

   Hej!
   Jag tror att det beror på hur mycket tid man vill lägga på att ordna med sina investeringar själv. Det är tyvärr rätt vanligt att banken investerar pengarna i klassiska indexfonder som har ganska höga förvaltningsavgifter. Då kan man lika väl köra igång ett avanzakonto och köpa indexfonder med inga förvaltningsavgifter (t ex Avanza Zero). De där förvaltningsavgifterna naggar ganska rejält på dina vinster nämligen.

Kommentera eller Fråga

Börja investera i aktier hos en nätbank

Vi rekommenderar Avanza bank för handel med aktier. Där är det enkelt att komma igång med aktiehandel och det är enkelt att nå support och få hjälp. Avanza fungerar bra både för dig som är nybörjare och för den mer erfarna investeraren.

Senaste på Aktiekunskap

Copyright Aktiekunskap.nu 2018