Låna pengar till Aktier – 5 konkreta råd

Aktiehandel och LånDet är fullt möjligt att idag låna pengar till aktiehandel och många av nätbankerna erbjuder i perioder bra lån till låg ränta. Och visst kan man låna pengar till aktier även om det krävs klokhet, en bra strategi och stor säkerhet. Här får du några tips om du funderar på detta.
Innan du ens tänker tanken att belåna dig för att köpa aktier måste du först fundera igenom varför, hur och när. Dessa tre didaktiska frågor är av yttersta vikt för att inte göra bort sig. Du vill inte sitta med ett stort lån och aktiekurser som sjunker ner mot havets botten och lånet som stiger mot himlen. Där vill man inte hamna. Så här presenterar vi 5 konkreta råd att fundera igenom och att ha som bollblank innan du bestämmer dig.

Låna pengar till aktier och aktiehandel – 5 konkreta Råd

1. Låna aldrig mer än vad du kan betala tillbaka

Innan du bestämmer dig föra att belåna bör du tänka igenom vad du egentligen har att belåna. Om du inte har egna tillgångar som du kan sätta som säkerhet bör du inte låna alls, enligt oss. Det är alldeles för riskabelt. Det vi menar är alltså att den som lånar till aktiehandel redan bör ha ett uppbyggt kapital och där denne lånar max 30% av detta kapital. Om investeringen går ner radikalt så har du ändå en säkerhet.

2. Låna vid rätt tillfälle

Ekonomin, börsen och det finansiella läget rör sig hela tiden i cykler, korta som långa, över tid. Det finns därmed tillfällen när det passar bättre att ta lån. När börsen har gått ner i lågkonjunktur, räntan sänks av riksbanken och det finns större hävstång uppåt än nedåt är helt klart ett bättre tillfälle i högkonjunktur och höga räntor och mer fallhöjd för börsen.

3. Låna till rätt ränta

Man skall aldrig ta ett lån till aktier hos ett låneinstitut med hög ränta. Det är fullkomligt idiotiskt. Om man skall ta lån så spelar räntan stor roll för din avkastning. Avanza Bank har något som heter superlånet exemplevis där man kan belåna en liten del av sitt innehav för 0-0,99% ränta vilket är mycket bra. Dessutom går det bara att låna till vissa aktier där för att säkerställa viss trygghet. Det banken sedan tjänar pengar på är dina affärer (courtageavgifter).

4. Låna bara pengar till investeringar i stabila bolag

Om du skall låna pengar till investeringar så gör detta endast till någorlunda långsiktiga och stabila innehav. Undvik förhoppningsbolag och kortsiktiga satsningar.

5. Låna aldrig pengar till aktier om du är ny på aktiehandel

Om du är helt ny på aktier rekommenderar vi dig att inte ta lån till aktier. Börja istället att spara ihop en buffert, sedan en summa pengar som du kan investera och när du har en trygghet så kan du fundera på lån till aktiehandel.

Är du helt ny på aktier och investeringar rekommenderar vi dig att läsa igenom följande artiklar:

Av:
Leg. Matematiklärare med ett stort intresse för finans, aktier, ekonomi. Bor och verkar i Göteborg. Mitt jobb är att göra ett digitalt läromedel i matematik och vid sidan av det skriver jag artiklar om privatekonomi, aktiekunskap och ekonomi.

Kommentera eller Fråga

Copyright Aktiekunskap.nu 2019