Om att investera i aktier

SparandeStrategier Aktier

Dem flesta vill nog ha lite extra pengar att röra sig med varje månad. Men det finns många som inte gör något åt sin situation. Ett problem som man enkelt löser med sparande och tålamod. Det finns inga genvägar till att tjäna pengar. Mitt egna framgångsrecept är tålamod och ränta på ränta effekten. En effekt på pengar som är underbart att se sig växa fram. I början av ditt sparande kan det tyckas gå långsamt. Men det gäller att fortsätta putta in pengar i pengamaskinen som det senare kommer att bli.

Hur bygger man en pengamaskin?

Du måste hitta något som avkastar pengar i form utav ränta. Du måste alltså hitta någon typ av värdepapper. Jag ska i detta inlägg skriva om avkastning på aktier och fonder. Aktier är den sparform som avkastat mest genom tiderna. Därför tycker jag att man bör investera i just denna sparform.

Ränta på ränta effekten
Vi leker med tanken att du har 100 000 kr på ditt konto. Du har en ränta på 10 %. Efter ett år kommer du ha 110 000 kr. Du har nu fått en ränta på 10 000 kr. År två kommer du också få ränta på de 10 000 kr som du tjänade år ett. Du får nu ränta på ränta. Räntan som blir år 2 är nu 11 000 kr, och det totala beloppet blir 121 000 kr. Denna ränta på ränta effekt växer sig allt kraftigare för varje år som går. Att förstå detta bör man göra i tidig ålder för att kunna leva ett gott liv som pensionär. Tänk bara hur många som går i pension utan att ha sparat på detta vis. Att spara undan några hundralappar varje månad, ger stora pengar på långsikt.

Olika typer av sparformer

Aktier är något man ska se långsiktigt på. Aktier går både upp och ner i värde. Men avkastar i snitt ca 8 % årligen om man slår ut börsen på minst 10 år. Du ska aldrig handla värdepapper om du behöver pengarna inom kort. Skapa en portfölj på minst 10 bolag, dela upp innehaven över olika områden, ex bank, verkstad, livsmedel etc. Köp endast företag som är utav kvalité, som tjänar pengar och som du förstår dig på.

Fonder är också en bra sparform. Denna sparform är väldigt bra ifall man är nybörjare och inte vet hur man ska sätta upp en portfölj. Jag vill tipsa om en fond som heter Avanza Zero. En gratis index fond skapad utav Avanza.se. Denna index fond är skapad för att följa utvecklingen på Stockholmsbörsen (OMXS30). Här kan du räkna med ca 8 % avkastning på långsikt. Du kan i denna fond hitta stora bolag som Hennes & Mauritz, Volvo, Atlas Copco, Swedbank, Handelsbanken mm.
Ekonomifokus.se är en sajt som vill göra det enklare för privatpersoner att lära sig spara pengar på ett smartare vis. Vi har skapat en börja spara guide, en guide som hjälper dig med grunderna inom aktier och fonder. Vi vill hjälpa dig fatta kloka beslut inom sparande. Hoppas du har haft nytta av denna artikel, och fått upp ett intresse för att börja spara pengar.

Följ vår blogg och få tips om nya artiklar:

Kommentera eller Fråga