PE tal

Nyckeltalet P/E (price/earnings) är ett populärt sätt att värdera en aktie inom fundamental analys. Det är ganska lättillgängligt att räkna ut och många nätbanker brukar redovisa detta nyckeltal i sina aktiesammanställningar. Här går vi igenom hur pe-talet räknas ut och hur du som investerare kan använda dig av det.

Ett Företags värde

För det första. Det kan vara svårt att göra en exakt värdering av ett företagets ”riktiga” värde egentligen är. Att få ut ett värde ur rapporter, anläggningstillgångar osv där alla tillsammans, i kör, kan utropa ”detta är bolaget värt!” är nära nog omöjligt.

Om det hade varit så enkelt hade vi gjort färre misstag på börsen. Det heter företagsvärdering för att det just är en värdering och inte fakta. Det finns ändå ett antal olika mätetal som hjälper oss att förstå relationen mellan det ”riktiga” värdet och börsvärdet. P/E talet är just ett sådant nyckeltal.

Kom igång med aktiehandel hos en nätbank
Avanza

Vi rekommenderar Avanza bank för handel med aktier. Där är det enkelt att komma igång med aktiehandel och det är enkelt att nå support och få hjälp. Avanza fungerar bra både för dig som är nybörjare och för den mer erfarna investeraren.

Nordnet

Vår andra rekommendation om du skall börja att handla med aktier är Nordnet. Priserna är likvärdiga med Avanza och en stor fördel är att du får tillgång till shareville som är Nordens största sparnätverk.

PE tal – definitionen

Ibland kallas PE tal även för vinstmultiplikatorn men oftast tycker jag att de flesta använder sig just av förkortningen PE tal.

Vinstmultiplikatorn kan ändå vara ett bra namn då det är just detta man får reda på. Du får genom PE tal reda på hur många år det tar kan ta innan du genom vinsten får tillbaka på din investering (förutsatt att företaget delar ut allt alternativt återinvesterar det och höjer värdet). Själva beräkningen av för att få fram PE talet är följande:

PE-talet-formel

PE kommer från engelskans ”price per earnings”, alltså pris genom vinst. Du räknar enkelt ut detta nyckeltal genom att ta Aktuell aktiekurs/Vinst per aktie. De flesta nätmäklare tillhandahåller detta nyckeltal så oftast slipper man räkna på det själv även man bör göra det för att vara säker på att det stämmer.

Låt oss ta ett räkneexempel för att tydliggöra formeln: Antag att ett företags aktie idag ligger på 6,50 kronor aktien och att företaget 2009 gjorde en vinst per aktie på 1,04 kronor. Då beräknar vi P/E genom att ta 6,50/1,04 = 6,25. Vi skulle då kunna dra slutsatsen av detta att det kommer att ta 6,25 år innan du har fått tillbaka din investering förutsatt att vinsten kommer att ligga kvar på samma nivå och att företaget väljer att dela ut hela vinsten dessa år alternativt återinvestera den på rätt sätt så att värdet på aktien ökar. Visserligen är detta inte naturligt i ekonomin som hela tiden jämviktspendlar i det lilla men också i längre konjunkturcykler.

Vad kan PE talet användas till?

Det jag anser vara det bästa med ett PE tal är när man beräknar ett företags P/E över ett tidsspann över fem år och ser hur nyckeltalet utvecklas och när det därmed är lågt  värderat. Samtidigt bör en kassaflödesanalys och en analys utifrån andra nyckeltal göras för för att säkerställa den låga värderingen.

Viktigt om P/E talet

 • Viktigt1: Företagen har möjligheter att med redovisningstekniska åtgärder justera vinsten både uppåt och nedåt och detta kan medföra att P/E talet förvrängs.
 • Viktigt2: P/E talet tar inte hänsyn till skuldsättningsgrad. Det kan vara särskilt viktigt att undersöka denna i samband med PE.
 • Viktigt3: Om du uteslutande använder PE tal för att göra din värdering kommer det bli alltför ensidigt. Det krävs att man väger in fler faktorer och gärna jämför PE tal mot andra företags PE tal.
 • Viktigt4: Ett lågt PE tal medför sällan att kursen går uppåt. Det innebär ofta att marknaden redan tycker att företaget går bra och det är sällan det är särskilt intressant för marknaden att vänta så länge som exempelvis sex år för att få tillbaka sina pengar. Därför kan det vara lika intressant för den som vill ha snabb uppgång att investera i bolag med höga P/E tal eller ibland tom negativa P/E. P/E talet säger helt enkelt ingenting om var börsen är på väg!

Hur skall P/E tolkas?

Det finns förstås inga absoluta sanningar vilka PE tal man skall leta efter, PE talet är framförallt ett av många olika nyckeltal som kan beaktas för att få en bred och bra bild av aktien. Det du kan göra är att historiskt se hur aktien har betett sig och hur P/E talet rör sig och använda talet som en av många delar att värdera hur dyr aktien är just nu.

Läs mer om P – tal

Av:
Leg. Matematiklärare med ett stort intresse för finans, aktier, ekonomi. Bor och verkar i Göteborg. Mitt jobb är att göra ett digitalt läromedel i matematik och vid sidan av det skriver jag artiklar om privatekonomi, aktiekunskap och ekonomi.

Kommentera eller Fråga

11 Kommentarer

 1. Amanda skriver:

  Hej!

  Hur hittar man vinst per aktie vanligen på företagens hemsidor? Var t.ex. inne på industrivärdens hemsida men hittade där bara nyckeltal i % (inte PE-talet dock), ingen vinst per aktie.

  Tack för svar!

  • Aktiekunskap skriver:

   Tyvärr inget enkelt svar på detta. Du kan förstås alltid räkna ut det själv genom rapporter. Vissa företag publicerar detta tydligt på hemsidan, andra inte.
   Annars kan du säkert hitta det också via en del aktiemäklares hemsidor.

 2. Fredrik skriver:

  Hej!

  Tack för en bra och informativ sida, den har hjälpt mig mkt. Idag ville jag lära mig om PE-tal och kortfattat kan man konstatera att höga PE-tal är något man ska hålla utkik efter när det är det talet man tittar, om jag har förstått det hela rätt?

  Min fråga uppstår när jag använder Börstorget på Avanza.se för att leta köpvärda aktier och jag där hittar en lista över bolag med låga PE-tal. Varför finns den listan? De vill uppenbarligen att jag lägger märke till dessa bolag istället för de med högt PE-tal, varför?

  Tacksam för svar! 🙂

  /Fredrik

 3. Per skriver:

  Hej jag har köpt aktier i container jätten maersk
  den har pe talet 8,65 är det högt eller lågt och sedan vad betyder ps-tal maersk har ps-talet
  0,81
  och vad menas med effektavkastning det stod att maersk hade 4,04% där vad är det för något
  jag hoppas att jag kommer att få svar på alla mina frågor

  • Aktiekunskap skriver:

   Hej
   P/e talet kan ju sägas ange hur många årsvinster som bolaget värderas till så om bolaget har ett högt PE så är förväntningarna på bolaget höga. Dvs det är högt värderat. Om just 8,65 är ett högt PE för Maersk har jag svårt att svara på. Har du kikat på hur deras PE har sett ut historiskt?
   Ps talet kan du läsa mera om här.

 4. Niklas skriver:

  “Om man då lyckas göra ett köp av en aktie i ett företag som dessutom växer och ökar sin vinst kommer man både få bra utdelningar och värdeökning”

  Om man ska vara petig, (kan vara läge då man ska tipsa om aktieköp) så går det inte att räkna med utdelningar baserat på dessa parametrar. Växande företag som ökar sin vinst med lågt P/E =/= företag som ger utdelningar. Hur troligt den delen av effektivavkastningen kommer infinna sig bör man basera på antaganden från historik och vad som meddelas på bolagsstämman.

 5. Robban skriver:

  Africa Oil har P/E-tal: -86,63.

  Är det då superbra? om 1-5 var “mycket köpvärd” ?

  Dom hittade ju iofs olja så det kanske kan stämma att det är extremt köpvärd?

  • Aktiekunskap skriver:

   Hej Robban, det betyder att de har ingen vinst alls om siffran stämmer. Eftersom man beräknar P/E genom ta priset dividerat med förtjänster så vill man ju ändå ha en positiv och inte negativ siffra. De går alltså med förlust.

 6. Bengt Österström skriver:

  Hej!

  Var kan jag finna följande uppgifter över tid för:

  1. Q – kvoten

  2. Konjunkturjusterar P/tal

  Mvh
  Bengt Österström

  • Aktiekunskap skriver:

   Hej Bengt
   Vi har inte hittat någon automatisk tjänst för att finna q kvot (jämförelse av substansvärde och marknadsvärde) eller Konjunkturjusterar P/tal där P talen tar hänsyn till marknaden som helhet. Om någon har tips på sådana tjänster är ni välkomna att kommentera här. Det hade varit bra indikatorer.

Copyright Aktiekunskap.nu 2019