Så bestäms priset på en aktie

Att lyckas med sin aktiehandel innebär enkelt uttryckt att köpa billigare än vad du säljer aktien för. För att lyckas med detta kan det vara bra att känna till hur priset på en aktie bestäms.

Aktiens Pris – En dragkamp mellan säljare och köpare

När man skall sälja eller köpa aktier kan du tänka dig en bild där du ser en dragkamp mellan köpare och säljare som hela tiden köpslår om ett pris. Om det finns färre personer på säljsidan än vad det finns på köpsidan kommer aktien att stiga för att locka till sig fler säljare. Finns det färre köpare än säljare kommer istället priset att sjunka på aktien.

Förr i tiden så fungerade detta precis som vid en auktion där budgivarna helt enkelt skrek ut olika priser tills man kunde ena sig om det pris där transaktionen kunde ske. Idag är detta nästan i alla delar automatiserat genom de många bra nätbanker och internettjänster som finns.

Nätmäklarnas roll i förmedlingen av aktier

Den person eller det företag som idag skall jämka ihop köpare med säljare för att kunna få till ett avslut är idag börsmäklararna. I varje aktie på tex stockholmsbörsen finns det mer eller mindre spekulanter som antingen vill köpa eller sälja en aktie. Den person som idag mer eller mindre automatiserat skall jämka ihop dessa bägge spekulanter är alltså börsmäklaren som precis som fastighetsmäklaren jämkar ihop den som vill sälja ett hus till en husspekulant.

I budgivningen mellan säljare och köpare kommer det också finnas en så kallad spread som innebär att aktien köps och säljs inom ett visst intervall. Så om exempelvis en akties kurs ligger på 45 kr vid ett tillfälle kommer du antagligen att kunna köpa denna för både lite över och under kronor. Skillnaden mellan det högsta priset som krävs och det lägsta priset som erbjuds kallas då för spread.

Så bestäms alltså priset på en aktie

Priset på en aktie bestäms alltså av hur stora volymer av köpare det finns kontra hur stora volymer av säljare det finns. Ju fler säljare desto lägre pris och ju fler köpare desto högre pris. Precis som vid en auktion!

Av:
Leg. Matematiklärare med ett stort intresse för finans, aktier, ekonomi. Bor och verkar i Göteborg. Mitt jobb är att göra ett digitalt läromedel i matematik och vid sidan av det skriver jag artiklar om privatekonomi, aktiekunskap och ekonomi.

Kommentera eller Fråga

2 Kommentarer

 1. Lars-Erik Andersson skriver:

  Fråga
  Vill veta mera om “utökat orderdjup”

  • Aktiekunskap skriver:

   Hej
   Jag antar att du menar de staplar/värden som brukar visas på över antalet köpare kontra säljare på t.ex. en aktimäklarsajt? Själva ordet orderdjup visar ju antalet köpare och säljare vid en viss kurs. Men ordet utökat orderdjup är jag aningen osäker på. Kan det vara att man hos din bank ser fler avslut över tiden för att kunna få mer information?

Copyright Aktiekunskap.nu 2019