Så kan du Månadsspara i Aktier

Det är vanligt att vi svenskar har ett månadssparande till sparkontot eller i en fond. Här beskriver vi hur du även smidigt kan månadsspara i aktier.

Att Månadsspara i aktier utan Höga avgifter i courtage

När du köper och säljer aktier via en nätbank eller en vanlig bank betalar du vid varje köp/säljtillfälle en courtageavgift (stavas ibland kurtage). Denna avgift kan variera en hel del mellan olika banker och mellan olika konton hos samma bank. Vanligtvis vill man ha en så låg avgift som möjligt vid varje affär och denna avgift brukar ligga mellan 9 – 99kr (läs en jämförelse här). När du månadssparar i aktier ställs du dock inför ett bekymmer. Om exempelvis avgiften är 39kr för ditt köp av aktier och du sätter in 200 kronor så kommer avgiften vara procentuellt sett mycket hög!

Detta vill du alltså slippa och det finns framförallt en nätbank som löser detta åt dig. Hos Aktieinvest.se som är Aktiespararnas nätbank finns det speciellt anpassade depåer där du endast betalar en procentuell andel av din insats och minimiinsättningen du får göra är 100kr. Detta finns inte hos andra banker vad vi vet. Här kan vi rekommendera Basdepån som är anpassad för just detta.

Det finns även alternativ som Avanza Mini där courtaget endast är 9kr vilket också gör att du kan sätta in mindre belopp anpassat för ett månadssparande.

Tänk på Detta – Månadssparande i aktier

Det första steget är alltså att vara medveten om vilka fallgropar det finns i form av de olika avgifterna vid aktiesparande månadsvis. Förutom det kan det vara bra att ha koll på ett antal strategiskt viktiga saker:

  • Börsen kommer under den tid du månadssparar röra sig uppåt eller nedåt vilket gör att du under en längre tid kommer att få ett medelpris på dina inköp. För att du då skall få ut en vinst i framtiden krävs det att företaget går lite bättre än börsen i sin helhet och har en bra direktavkastning.
  • Om det tillfälligt blir svackor på börsen kan det vara tryggt att veta att du kommer att få detta medelpris och att du tar mindre risker. Så även om börsen kan ha gått ner en hel del kan du tjäna på att fortsätta månadssparandet i din aktie. Du kanske tom kan sätta in lite mer då aktien tillfälligt är lägre värderad.
  • Med månadssparande kommer du alltså inte att dra hem storkovan genom att köpa allra billigast och sedan sälja dyrast. Men du kommer att skapa en stabil och lite säkrare strategi som kanske också kan ses som “lite tråkigare”.

Gå vidare

  1. Gå till Aktieinvest.se
  2. Gå till Avanza

Rekommenderad läsning för månadsspararen

 

Av:
Leg. Matematiklärare med ett stort intresse för finans, aktier, ekonomi. Bor och verkar i Göteborg. Mitt jobb är att göra ett digitalt läromedel i matematik och vid sidan av det skriver jag artiklar om privatekonomi, aktiekunskap och ekonomi.

Kommentera eller Fråga

Copyright Aktiekunskap.nu 2019