Så sänker du kostnaderna vid aktiehandel

Ett sätt att bli rik på är att vara snål och noggrann med de små kostnaderna i vardagen. Så här håller du nere kostnaderna när du handlar med aktier.

Det finns lite olika kostnader i samband med aktiehandel. Dels de som skall in i form av skatt till staten men även de som skall betalas in till den aktiemäklare/bank som du sköter dina affärer hos. Bägge dessa kostnader går dock att hålla nere, det är tom så att vinsten i längden kommer att öka rätt markant bara genom att du håller koll på och kanske tom sänker dina omkostnader.

Att sänka skatten på aktier

Traditionellt sett har man handlat aktier hos banken inom ett så kallat värdepapperskonto (vp konto) men idag har nya sparformer utvecklats där skatten är lägre för småsparare. Dels har du möjlighet att skaffa en så kallad kapitalförsäkring där skatten beräknas på hela ditt innehav en gång i kvartalet. Skatten varierar beroende på ränteläget i Sverige men brukar ligga på cirka 1 – 1,5% vilket gör det gynnsamt för småspararen. Staten har även infört ett så kallat investeringssparkonto som beskattas på ett likartat sätt men där du också har möjligheten att vara ägare till bolaget.

Minska dina Avgifter

Det finns framförallt två sätt att minska avgifterna när du handlar med aktier:

  1. Se till att betala så lite courtage som möjligt. Om du betalar 120 kr i courtage och gör 40 sälj och köpaffärer per år betalar du 4800 kr per år för dina aktieaffärer. Efter 25 år har den summan vuxit till 120 000 kr vilket inte heller det är försumbart. Se alltså till att hitta en bank med lågt courtage som passar din placeringsstrategi. I längden lönar det sig. Det finns banker som idag har så låga minimicourtage som 9 kronor.
  2. Det är också ganska viktigt att snåla en del i spreaden. Dvs skillnaden mellan det lägsta pris någon säljare erbjuder och det högsta pris någon köpare bjuder. Här finns det pengar att tjäna. Om vi säger att spreaden på en aktie som kostar 200 kr är 1 krona och du köper aktier för 20 000 har du möjligheten att tjäna 100 kronor på att komma in lägst i spreaden. Om vi gör 40 sådana sälj- och köpaffärer per år innebär det 4000 per år och 100 000 kronor på 25 år.

Tips för vidare läsning

Av:
Leg. Matematiklärare med ett stort intresse för finans, aktier, ekonomi. Bor och verkar i Göteborg. Mitt jobb är att göra ett digitalt läromedel i matematik och vid sidan av det skriver jag artiklar om privatekonomi, aktiekunskap och ekonomi.

Kommentera eller Fråga

Börja investera i aktier hos en nätbank

Avanza
Vi rekommenderar Avanza bank för handel med aktier. Där är det enkelt att komma igång med aktiehandel och det är enkelt att nå support och få hjälp. Avanza fungerar bra både för dig som är nybörjare och för den mer erfarna investeraren.

Nordnet
Vår andra rekommendation om du skall börja att handla med aktier är Nordnet. Priserna är likvärdiga med Avanza och en stor fördel är att du får tillgång till shareville som är Nordens största sparnätverk.

Senaste på Aktiekunskap

Copyright Aktiekunskap.nu 2019