Spread och orderdjup

Innehåll

Spread och orderdjup

Två begrepp som kan dyka upp när du börjar att investera i aktier är spread och orderdjup. Som långsiktig investerare är dessa två saker inte särskilt centrala medan de för en kortsiktigare trader kan vara oerhört viktiga.

Egentligen är det väldigt sällan man som småsparare behöver oroa sig för att inte kunna köpa eller sälja en aktie. Så rubriken här ovan är väl egentligen något missvisande. Men det är ändå en intressant fråga att utgå från för att första spread och orderdjup.

Aktiemarknaden och börsen är en ju en handelsplats där säljare och köpare möts för att genomföra affärer och i budgivningen som pågår kommer det alltid finnas en skillnad mellan vad köpare är villiga att betala och vad säljarna vill få ut av sin försäljning. Det är utifrån denna situation som vi kan förstå spread och orderdjup.

Bägge begreppen används framförallt vid handel i enskilda aktier och är något som du kan se och undersöka om du går in och kikar på handeln i en enskild aktie.

I den här artikeln använder vi bilder från Avanza bank som är den nätbank för handel med aktier som vi rekommenderar.

Spread

Spread

Detta är skillnaden mellan köpkurs och säljkurs för en aktie. De som säljer aktien vill ju sälja den så dyrt som möjligt och de som köper aktien vill ju köpa den så billigt som möjligt. Därför kommer du att se lite olika ”bud” på din datorskärm där det vanligaste är att affären sker någonstans i mitten mellan dessa bud.

Innan mycket av tradinghandeln började att ske med “robotar” (dvs datoralgoritmer) så var det många traders som tjänade, eller förlorade, mycket pengar på detta.

I större aktier där det sker mycket handel är det sällan svårt att kunna köpa eller sälja en aktie om du inte manuellt sätter ett sälj eller köppris som ligger långt under eller över spreaden. Det finns självklart få som vill köpa din aktie om den är mycket dyrare än vad andra säljare erbjuder på marknaden.

Orderdjup

Orderdjup

När du genomför dina affärer så kommer du säkerligen att se ett antal olika staplar under rubriken orderdjup. Dessa visar antalet investerare som vill köpa eller sälja till ett viss pris. Här går det alltså att få en viss indikation av den nuvarande tendensen i aktien även om du får ta det med en nypa salt då ordrarna går att dölja.

Du kan alltså se om det är säljsidan eller köpsidan som just nu är starkast vilket ger en kortsiktig indikation vart aktiekursen är på väg.

Av:
Leg. Matematiklärare med ett stort intresse för finans, aktier, ekonomi. Bor och verkar i Göteborg. Mitt jobb är att göra ett digitalt läromedel i matematik och vid sidan av det skriver jag artiklar om privatekonomi, aktiekunskap och ekonomi.

Följ aktiekunskap på sociala medier:

Kommentera eller Fråga

Copyright Aktiekunskap.nu 2018