Stop Loss – Så fungerar det

Aktiehandelstekniken Stop loss betyder precis det som namnet antyder. Ett automatiserat sätt att stoppa förluster. Dock kan stop loss även användas för att ta hem vinster vid rätt tillfälle, mer om detta i denna artikel.

Stop Loss – Så fungerar det

Det finns framförallt två sätt att använda sig av stop loss vi aktiehandel och strategier för aktiehandel. Dels för att helt enkelt skydda sig mot kursfall och medföljande förluster men även för att kunna sälja av vid rätt tillfälle om du vill “ta hem vinsten”. För oss som fundamentala investerare så används denna teknik ganska sparsamt då vi investerar långsiktigt och kortsiktiga kursfall eller kursuppgångar inte påverkar vinsten särskilt mycket. Men visst har vi använt oss av stop loss vid vissa tillfällen och särskilt när vi inte själva har haft tid att sitta och spana på kursrörelserna.

Rent praktiskt behöver du förstås ha ett konto hos en bra internetmäklare och du behöver även känna till några begrepp:

 • Ordertyp: Du måste alltid ange om du vill köpa eller sälja vid din stop loss.
 • Kurs: Ange alltid vid vilken kurs du vill köpa eller sälja
 • Triggervillkor: Det finns oftast två olika triggervillkor. Dels >= (större eller lika med) samt <= (mindre eller lika med). Större eller lika med anger du om du vill köpa/sälja om kursen går upp till en viss nivå. Mindre eller lika med anger du om du vill köpa/sälja om kursen går ner till en viss nivå.
 • Triggerkurs: Det är denna kurs som du anger skall vara större eller lika med eller mindre eller lika med.

Stop loss – ett praktiskt exempel

Låt oss nu ta ett praktiskt exempel på hur man kan använda sig av stop loss för att sälja en aktie. Låt säga att vi planerar att sälja av aktien SSAB B där vi nu är nöjda med en kursuppgång och därmed tror att den kommer att gå ner några kronor. Dock är vi inte säkra på nedgången och vill inte sälja utifall att den istället skulle gå upp. Vi lägger därför in en stop loss vid kursen 90 kr (obs, påhittat!). Hos Avanza ser detta ut enligt följande:

Praktiskt exempel stop loss

Här beskriver vi hur man kan använda en trigger för att aktivera en stop loss försäljning

Det är viktigt att notera att ordern du skickar och den kurs du där anger inte nödvändigtvis bör vara samma som triggerkursen. Triggerkursen anger när din försäljning eller ditt köp skall aktiveras och att då ha samma kurs kommer antagligen göra att du har svårare att få sålt din aktie då den kanske hinner gå ner lite till innan nätmäklaren hinner matcha din säljorder med någon annans köporder. Dvs det kan vara smart att lägga säljvillkoret något lägre än triggerkursen och vice versa vid stop loss när du köper aktier.

Tänk på detta när du kör stop loss

Det kan också vara värt att nämna riskerna som finns med stop loss. Nätmäklarna brukar ofta varna för att det kan finnas felaktig information från börserna eller att de sälj/köp kurser som du anger inte kan kopplas ihop med ett marknadsvärde. Andra risker som finns är tillfälliga kraftiga kurssvängningar som sätter käppar i hjulet på din stop loss eller att det sker utdelningar, emmissioner, splittar eller något annat som påverkar kursen kraftigt.

Använd alltså stop loss med försiktighet och läs på ordentligt innan hos din nätmäklare så att du vet hur det fungerar där!

Läs också:

Av:
Leg. Matematiklärare med ett stort intresse för finans, aktier, ekonomi. Bor och verkar i Göteborg. Mitt jobb är att göra ett digitalt läromedel i matematik och vid sidan av det skriver jag artiklar om privatekonomi, aktiekunskap och ekonomi.

2 Kommentarer

 1. Anders skriver:

  Hej!
  Jag förstår inte riktigt vad ni menar med riskerna. Kan man förlora sina aktier (eller pengar) om man försöker sälja till ett för lågt pris?

  • Aktiekunskap skriver:

   Hej Anders, om du säljer dina aktier så blir du förstås av med alla aktier men samtidigt säljs dessa till ett visst pris och dessa pengar går över till ditt konto (kallas likvidkonto). Så den risk man som aktiägare tar är att man köper sina aktier dyrare än man säljer dem för och att eventuella utdelningar på vägen inte kompenserar denna förlust. Ett mycket enkelt räkneexempel kan vara:

   Du köper 120 aktier i bolag A för 42kr/st, du betalar 120*42 + 39kr i courtage = 5079kr
   Efter 6 månader säljer du alla dina aktier i bolag A för 35kr/st, du får tillbaka 120*35 – 39kr i courtage = 4161
   ————-
   Total avkastning (vinst): 4161 – 5079 = -918kr

Kommentera eller Fråga

Börja investera i aktier hos en nätbank

Avanza
Vi rekommenderar Avanza bank för handel med aktier. Där är det enkelt att komma igång med aktiehandel och det är enkelt att nå support och få hjälp. Avanza fungerar bra både för dig som är nybörjare och för den mer erfarna investeraren.

Nordnet
Vår andra rekommendation om du skall börja att handla med aktier är Nordnet. Priserna är likvärdiga med Avanza och en stor fördel är att du får tillgång till shareville som är Nordens största sparnätverk.

Senaste på Aktiekunskap

Copyright Aktiekunskap.nu 2018