Olika strategier för att placera i aktier

Det finns många olika strategier för att placera i aktier, här presenteras ett gäng olika till dig som funderar på vilken strategi som passar dina framtida investeringar bäst!

Daytrading: Här handlar det om snabba aktieköp där du kanske köper och säljer en aktie under samma dag. Daytradare använder sig företrädesvis av teknisk analys. Min mening är att en daytradare både måste ha rätt sinnelag (nervositet belönas nog inte) och mycket goda kunskaper för att lyckas. Dessutom är det nästan en heltidssyssla. Det kan inte vara lätt att trada om man som jag har en heltidstjänst. Läs mer om daytrading på tradingportalen.

Swingtrading: På sajten http://www.swingtrader.se/ hittar jag en definition av swingtrading: “En Swingtrader handlar mycket kortsiktigt med aktier eller andra finansiella instrument och kan sitta på ett innehav från någon dag till flera veckor dock högst en månad.” En swingtrader är alltså en slags långsiktig daytradare som utnyttjar börsens s.k. jämviktspendling över lite längre perioder än daytradare.

Långsiktig värdeökning: Bygger i grunden på fundamental analys av ett företags uppbyggnad. Man undersöker hur väl företaget presterar över tid, är det högt/lågt värderat? Finns det potential på lång sikt att nå en värdeökning? Därmed inte sagt att man håller fast vid sitt innehav för evigt, man kan mycket väl tänka sig att sälja av delar av sitt innehav eller hela innehavet om man anser att potentialen är nådd.

Utdelningsplaceringar: Här investerar man i bolag som under lång tid delar ut gedigna procentandelar av sin vinst till aktieägarna. I början återinvesterar man företrädesvis dessa pengar i sin portfölj för att på så vis öka sitt innehav. I slutändan brukar målet vara att kunna leva delvis eller helt på sina utdelningar.

Hållbara investeringar: Detta är min egna, något ovetenskapliga, förklaring av en investering som görs i ett företag vars verksamhet kan ses som hållbar i ett socialt, ekonomiskt och ekologiskt perspektiv. Personligen är jag fortfarande ganska ambivalent i frågan trots att viljan finns där att försöka investera i hållbara bolag. Dels för att det är så himla politiskt korrekt att göra det samt för att aktiemarknaden faktiskt är en slags andrahandsmarknad och man stöttar inte bolaget direkt förutom vid eventuella nyemissioner. Men samtidigt om alla aktieägare i hela världen bestämde sig att bojkotta bensin/olja/kolkraft osv så skulle säkerligen detta ge ett enormt gensvar. Inte för att jag tror att detta kommer att ske. Det är bara en utopisk tanke. Själv så håller jag ögonen öppna för sådana typer av företag men har inte gått in i något än.

Av:
Leg. Matematiklärare med ett stort intresse för finans, aktier, ekonomi. Bor och verkar i Göteborg. Mitt jobb är att göra ett digitalt läromedel i matematik och vid sidan av det skriver jag artiklar om privatekonomi, aktiekunskap och ekonomi.

3 Kommentarer

 1. Jakob skriver:

  “Personligen är jag fortfarande ganska ambivalent i frågan trots att viljan finns där att försöka investera i hållbara bolag. Dels för att det är så himla politiskt korrekt att göra det samt för att aktiemarknaden faktiskt är en slags andrahandsmarknad och man stöttar inte bolaget direkt förutom vid eventuella nyemissioner.”

  Bra påpekande! Det har gjorts en del reklam för etiska fonder etc, men egentligen så stöttar du inte bolagets verksamhet genom att köpa en aktie (förutom vissa indirekta effekter, t.ex. att aktievärdet upprätthålls). Däremot tar du del av de pengar som tjänas på bolagets verksamhet, vilket såklart kan tyckas oetiskt, men verksamheten bedrivs ju faktiskt oavsett om du köper aktien eller ej.

  Slutsatsen i såna här diskussioner brukar bli att på en fri marknad så ligger det största sociala, etiska och miljömässiga ansvaret faktiskt på politiker och beslutsfattare.

 2. Victor skriver:

  Hejsan!

  Jag är ny inom aktier och tänkte bara fråga vad ni vet gällande åldersgräns. Kan jag som ej är 18 köpa aktier själv eller måste jag ha t.ex vårdnadshavare som mellanhand?

  • Aktiekunskap skriver:

   Hej
   Om man är intresserad av aktier och är under 18 är det ett bra tips att bli medlem i unga aktiesparare. Där finns det massor av hjälp att komma igång.

Kommentera eller Fråga

Börja investera i aktier hos en nätbank

Avanza
Vi rekommenderar Avanza bank för handel med aktier. Där är det enkelt att komma igång med aktiehandel och det är enkelt att nå support och få hjälp. Avanza fungerar bra både för dig som är nybörjare och för den mer erfarna investeraren.

Nordnet
Vår andra rekommendation om du skall börja att handla med aktier är Nordnet. Priserna är likvärdiga med Avanza och en stor fördel är att du får tillgång till shareville som är Nordens största sparnätverk.

Senaste på Aktiekunskap

Copyright Aktiekunskap.nu 2019