Under 18 – Så köper du aktier

Vi fick en fråga här på aktiekunskap.nu hur man som minderårig och under 18 år och kan köpa aktier. Vi tänkte därför reda ut vad som gäller och inte gäller för dig som är under 18 och vill börja handla med aktier.

Köpa aktier under 18 – Detta måste minderåriga tänka på

Köpa aktier under 18 år

Under 18 år? Det går att investera i Aktier!

Om du är under 18 så går det att skaffa ett aktiekonto men det krävs att samtliga förmyndare (dvs föräldrar/vårdnadshavare) godkänner detta och dessa skriver på ett avtal. I det här avtalet måste förmyndarna godkänna att de får ha tillgång till alla uppgifter på aktiekontot och i princip kan administrera allt med detta konto. Så för att man som minderårig skall kunna handla med aktier krävs alltså ett visst samarbete med föräldrar. Det är alltså föräldrarna som har full insyn och rätt över den minderåriges sparande.

Var passar det bäst för minderåriga att spara i aktier

De flesta banker/nätbanker tillåter personer under 18 år att spara i aktier men en del har en tydligare inriktning mot detta. Hos tex Aktiespararnas Aktieinvest finns en speciellt anpassad aktiedepå som kallas för Junior där minderåriga smidigt kan investera i aktier. Du kan hitta Aktieinvest konton här.

Även Avanza tillåter minderåriga att tillsammans med föräldrarna att öppna ett aktiekonto. Du hittar anmälningen till kontot här. Viktigt att känna till är du måste klicka på länken för att anmäla konto för minderåriga i registreringsprocessen.

Läs mer om

Av:
Leg. Matematiklärare med ett stort intresse för finans, aktier, ekonomi. Bor och verkar i Göteborg. Mitt jobb är att göra ett digitalt läromedel i matematik och vid sidan av det skriver jag artiklar om privatekonomi, aktiekunskap och ekonomi.

2 Kommentarer

  1. Benjamin skriver:

    Länken “Aktieinvest Junior här” fungerar inte, vad beror det på? Tacksam för svar

    • Aktiekunskap skriver:

      De verkade ha ändrat var man hittar informationen om aktiekonton för minderåriga på sin hemsida. Vi ändrade länken här ovanför i inlägget!

Kommentera eller Fråga

Börja investera i aktier hos en nätbank

Avanza
Vi rekommenderar Avanza bank för handel med aktier. Där är det enkelt att komma igång med aktiehandel och det är enkelt att nå support och få hjälp. Avanza fungerar bra både för dig som är nybörjare och för den mer erfarna investeraren.

Nordnet
Vår andra rekommendation om du skall börja att handla med aktier är Nordnet. Priserna är likvärdiga med Avanza och en stor fördel är att du får tillgång till shareville som är Nordens största sparnätverk.

Senaste på Aktiekunskap

Copyright Aktiekunskap.nu 2019