VD har ordet och Pilotskolan

I den har artikeln går vi igenom vad som är viktigt att analysera i VD ordet i årsredovisningen. Du lär dig även vad det innebär att gå i den så kallade pilotskolan.

VD har ordet

Om det finns en person som är viktigare än alla andra på ett företag så är det nog VD:n. VD har en nyckelroll i ett aktiebolag. Det är är han eller hon som träffar de viktigaste kunderna, anställer nyckelpersoner, är med och fattar de viktigaste besluten.

Kom igång med aktiehandel hos en nätbank
Avanza

Vi rekommenderar Avanza bank för handel med aktier. Där är det enkelt att komma igång med aktiehandel och det är enkelt att nå support och få hjälp. Avanza fungerar bra både för dig som är nybörjare och för den mer erfarna investeraren.

Nordnet

Vår andra rekommendation om du skall börja att handla med aktier är Nordnet. Priserna är likvärdiga med Avanza och en stor fördel är att du får tillgång till shareville som är Nordens största sparnätverk.

Vad kan man få ut av VD ordet?

Så vad kan få ut av att läsa VD-ordet i årsredovisningen? Vad har VD:n för åsikt om aktiebolagets nuläge och framtid?

Det kan vara ganska givande att läsa igenom vad VD:n säger. ochäven försöka att fundera ut vad denne inte säger. En VD har ju alltid till uppgift att verka för företagets bästa. Detta innebär att också verka för bolagets ägare, dvs du som aktieägare. Men så är förstås inte alltid fallet, det finns många olika anledningar till att läsa VD ordet kritiskt. Du skall förstås inte tro på allt som skrivs där. VD:n vill ju förstås att så många aktieägare som möjligt skall ha kvar sitt ägande i bolaget. Så att att aktiekursen bibehålls eller ökar.

Samtidigt kan det visa på styrka av VD:n att vara tydlig och ärlig med hur läget för bolaget är. Detta oavsett om det har gått bra eller dåligt. Det viktiga är att du som aktieägare känner förtroende för VD:ns långsiktiga plan. Så att denne leder bolaget åt rätt håll.

VD-ordet i mindre bolag

Det kan vara värt att nämna lite extra kring VD-ordet för mindre bolag. Här är det extra intressant att läsa VD kommentaren. Framförallt då ett mindre bolag är mycket mer beroende av att VD fattar rätt beslut. Så att denne tar bolaget åt rätt håll. I större bolag skrivs ofta kommentaren av en konsult. Så när det gäller mindre bolag kan man få lite mer personliga kommentarer kring bolagets nuläge och framtid. Det kan vara mycket givande att läsa detta.

Pilotskolan

Ett välkänt begrepp hos engagerade aktiesparare är den så kallade pilotskolan. Tanken här är att du är passagerare (aktieägare) på ett flygplan (Aktiebolaget) där piloten (VD:n) styr framgångsrikt.

pilotskolan: vd-ordet

För att man skall ta rygg på en sådan VD är några faktorer mycket avgörande.

  1. VD:n skall ha ett betydande ägande i bolaget. Då är denne mycket mer motiverad att få aktien att utvecklas rätt för aktieägarna. En VD som inte har ett ägande är inte alls lika intressant ur detta perspektiv.
  2. Fortsätter VD:n att köpa mer aktier i det egna bolaget? Om en så kallad insider gör detta är detta mycket lovande.
  3. Har piloten (VD:n) en historik där denne under ett antal år har tagit ett bolag uppåt och framåt? Om denne historiskt sett har varit framgångsrik så är detta mycket positivt.
Av:
Leg. Matematiklärare med ett stort intresse för finans, aktier, ekonomi. Bor och verkar i Göteborg. Mitt jobb är att göra ett digitalt läromedel i matematik och vid sidan av det skriver jag artiklar om privatekonomi, aktiekunskap och ekonomi.

Kommentera eller Fråga

Copyright Aktiekunskap.nu 2019