Vinst per aktie

I den här artikeln går vi igenom hur du själv räknar ut och tolkar nyckeltalet vinst per aktie. Det är ett av de nyckeltal som ofta nämns när aktiedata presenteras så det är bra att känna till vad det egentligen betyder.

Definition av vinst per aktie

För att beräkna vinsten per aktie (vinst/aktie eller resultat per aktie) så tar du reda på följande:

 • Antal utestående aktier – Dessa kan variera över tid så ibland får man ta ett medelvärde över en period. Det går också bra att hämta denna data från den senaste kvartalsrapporten eller årsredovisningen för företaget.
 • Nettovinsten efter utdelning – Nettovinsten är vinsten (eller resultatet) efter skatt. Detta anger bolaget i sina rapporter.

Sedan gör du beräkningen av nyckeltalet genom följande kvot (division):

$ \text{Vinst per Aktie} = \frac{\text{Vinst efter skatt}}{\text{Totalt antal aktier}} $

Kom igång med aktiehandel hos en nätbank
Avanza

Vi rekommenderar Avanza bank för handel med aktier. Där är det enkelt att komma igång med aktiehandel och det är enkelt att nå support och få hjälp. Avanza fungerar bra både för dig som är nybörjare och för den mer erfarna investeraren.

Nordnet

Vår andra rekommendation om du skall börja att handla med aktier är Nordnet. Priserna är likvärdiga med Avanza och en stor fördel är att du får tillgång till shareville som är Nordens största sparnätverk.

På engelska kallas det här nyckeltalet för EPS där bokstäverna betyder följande.

 • E = Earnings
 • P = per
 • S = Share

Dvs Earning per share.

Ett exempel på beräkning av nyckeltalet

Som exempel i den här artikeln hämtar jag bilder från en rapport från SCA. Det första vi söker i rapporten är antalet aktier. Det hittar vi i det här fallet under rubriken aktiefördelning. Ett tips kan vara att söka i pdf rapporten efter “antal aktier”, “antal”, “utgivna” för att snabbt hitta denna siffra.

Vinst per aktie - hitta antal aktier

Här ovan ser vi att totalt är det 702 342 489 aktier. Dvs ungefär 702 miljoner aktier.

Nästa steg är att ta reda på vinsten efter skatt, den kan vi definitivt hitta om vi går till resultatrapporten men det brukar vara ganska vanligt att även presentera den i början av rapporten. I resultatrapporten hittar vi följande.

vinsten, resultatet

Här står det att periodens resultat är 699 vilket betyder 699 miljoner kronor i det här fallet. Att det är miljoner förstår vi genom förkortningen MSEK längst upp till vänster i rapporten.

Nu har vi det vi behöver för att räkna ut vinst per aktie.

$ \text{Vinst per Aktie} = \frac{699}{702} ≈ 1,00 \, kr/aktie$

Vad kan vi använda vinst per aktie till

Med hjälp av det här nyckeltalet kan vi värdera hur förhållandet mellan värderingen av aktie är till vinsten. Man brukar inte stanna här utan vill i nästa steg värdera vinsten per aktie mot hur börsen har prissatt aktien. Det gör man genom nyckeltalet P/E som innebär att du dividerar priset på aktien med vinsten per aktie. Dvs Aktiekurs/Vinst per aktie.

Så framförallt är det här nyckeltalet ett steg på vägen för att kolla om börsen värderar bolaget högt eller inte. Som med alla andra nyckeltal så behöver man använda flera av dessa för att få en bra bild av bolaget och även ta med framtidsutsikter för att kunna värdera om det är högt eller lågt värderat i förhållande till dessa faktorer.

Av:
Leg. Matematiklärare med ett stort intresse för finans, aktier, ekonomi. Bor och verkar i Göteborg. Mitt jobb är att göra ett digitalt läromedel i matematik och vid sidan av det skriver jag artiklar om privatekonomi, aktiekunskap och ekonomi.

Kommentera eller Fråga

4 Kommentarer

 1. Albin skriver:

  Hej, formeln på hur man räknar ut vinst per aktie är väl felaktig?
  Ska det inte vara vinsten efter skatt/totalt antal aktier?

 2. Daniel skriver:

  Sista beräkningen måste väl ändå vara tvärtom, 699/702?

  Vinsten/Antal aktier för att se hur mycket vinst varje aktie ger.

  • Aktiekunskap skriver:

   Ja det var “upponer” där, vaket av dig att upptäcka det, det är förstås korrigerat nu! 🙂

Copyright Aktiekunskap.nu 2019