Aktieblogg

Här bloggar vi om Aktier, fonder, valutahandel och privatekonomiska områden som sparande och investeringar. Vi ger också kontinuerligt vår syn på hur konjunkturen utvecklas och vad vi förväntar oss i framtiden av denna.

Investeringssparkonto och VP konto – En jämförelse av skatten

Kategori: Sparkonton
Publicerat: 2015-08-06

Vi får rätt mycket frågor kring vilket typ av konto man skall välja för sina investeringar här på Aktiekunskap. Många frågor handlar om hur skatten på investeringssparkontot fungerar och när detta lönar sig framför ett så kallat tradionellt VP konto (värdepapperskonto). I det här blogginlägget tänkte vi reda ut hur skatten fungerar på dessa konton samt ge några tips på hur man skall tänka när man väljer kontot för sin värdepappershandel.

Så förstår du skatten på ett Investeringssparkonto och VP konto

Vi har skrivit lite längre förklaringar på hur skatten för  investeringssparkontot fungerar här och VP-kontot här. Men det kan ju vara bra med en lite kortare förklaring i det här blogginlägget också.

På ett VP konto så betalar du inte något skatt förrän du har sålt en del av ditt innehav. Så om du väljer att bara behålla dina aktier (eller fonder) eller köpa mer aktier så kommer du inte att behöva deklarera detta alls på den så kallade K4 blanketten på deklarationen. Om du däremot har sålt aktier (med vinst) så behöver du däremot deklarera detta och du kommer att behöva betala så kallad vinstskatt som just nu är 30 %. Självklart kan du dra av omkostnader, som courtage, vilket innebär alla de kostnader som du har haft när du köpt och sålt dina aktier.

På ett investeringssparkonto betalar du ingen skatt då du säljer aktierna. Däremot kommer det automatiskt (utan att du behöver göra något) att dras skatt från ditt konto. Förenklat kan man säga att det görs en summering av ett kapitalunderlag som är summan av alla insättningar och värden kvartalsvis på kontot och detta delat med fyra. Kapitalunderlaget multipliceras sedan med aktuell statslåneränta och kapitalskatten vilket ger din skatt. Vi tar ett exempel på detta.

Om kapitalunderlaget är 200000 kronor så blir omkostnadsbeloppet
$ \frac{200\,000}{4}=50\,000 $

Om statslåneräntan är 0,9 % och kapitalskatten 30 % så blir då den årliga skatten
$ 50\,000 \cdot 0,009 \cdot 0,3 = 135 \, kr $

Ett praktiskt exempel – När lönar sig VP kontot?

På ett VP konto betalar du alltså mycket högre skatt om du säljer dina aktier än vad du gör årsvis på ett investeringssparkonto. Så för att ett VP konto skall bli mer lönsamt skattemässigt än ett investeringssparkonto så måste du hålla kvar ditt innehav under en längre tid. Dessutom behöver  statslåneräntan vara hög (just nu 0,9 %) och värdeutvecklingen på aktierna dålig (eller tom negativ).

Så hur lång tid krävs det då för att det skall bli lönsamt? Nedan tar vi ett räkneexempel på detta men det är viktigt att förstå att exemplet bli mycket ungefärligt och bör tas med en nypa salt. Det här beror på att vi förstås inte kan vet hur statslåneräntan utvecklas eller hur ditt innehav utvecklas. Det är ju mycket möjligt att du förlorar pengar på ditt aktieinnehav och att skatten blir låg eller ingen alls på ett VP konto.

Exempel

Låt säga att du investerar 100 000 kr i ”Hittepåbolaget AB”. Vi har här att laborera med värdeökningen på aktierna, hur mycket vi sätter in per år, statslåneräntan samt årlig värdeökning på aktien. Vi testar med tre olika fall:

  • Statslåneränta på 1 %, värdeökning på 14 % per år och insättning på 10 000 kr per år.
  • Statslåneränta på 5 %, värdeökning på 5 % per år och insättning på 0 kr per år.
  • Statslåneränta på 6 %, värdeökning på 2 % per år och insättning på 10 000 kr per år.

Utfallet visar vi med följande tre diagram.

vp-konto-vs-isk-14-10-1

 

Snabb slutsats av diagrammet ovan är att det är klart mer lönsamt med ett investeringssparkonto (skattemässigt) då värdeökningen är bra och statslåneräntan är låg.

vp-konto-vs-isk-5-5-0

 

Av detta diagram ser vi att vi får en jämförbart likvärdig skattesumma av skatten för investeringssparkontot och VP-kontot då värdeökning och statslåneräntan är likvärdiga samt då vi inte gör några insättningar.

 

vp-konto-vs-isk-6-3-5

 

När statslåneräntan är hög och värdeökningen låg så ser vi att VP kontot lönar sig skattemässigt.

Slutsatser – vilket konto skall man välja?

Så hur skall man då kunna välja rätt konto? Det finns ju olika fördelar och nackdelar med de bägge kontona även om man bortser från de mer skatterelaterade frågorna. Ett exempel på det kan ju vara att man på investeringssparkontot slipper hantera deklaration och diverse olika metoder för att beräkna omkostnader.

Fortsätter man och laborerar med de olika faktorerna så visar det sig att vid en låg statslåneränta och en värdeökning på mer än 2 % så kommer ett investeringssparkonto att vara särskilt lönsamt. Självklart tar man risken att betala skatt även om du går med förlust men är man långsiktig så har börsen visat sig vara ganska stabil kring att öka runt 11 % i genomsnitt per år.

Det är viktigt att poängtera att siffrorna ovan kan varieras i all oändlighet i olika fall och situationer. Du kommer aldrig med säkerhet kunna veta vilket konto som är mest lönsamt och bäst för dig. Så ta beräkningarna ovan med en stor nypa salt och lär dig framförallt att förstå vilka faktorer som spelar in så kommer det att bli enklare att välja.

Till blogginlägget

Dags för lite uppdateringar av Aktiekunskap.nu

Under de närmaste dagarna kan det hända att det är lite mer rörigt än vanligt här på sajten. Det beror i så fall på att vi håller på och uppdaterar […]

Läs blogginlägget

Börsläget i juni 2015

Det är intressant att kika på börsen historiskt i dessa tider då det råder viss hysteri på börsen på grund av att Grekland nu har signalerat att de in kommer […]

Läs blogginlägget

Konjunkturen november 2013

Det här är det absolut första blogginlägget någonsin på Aktiekunskap.nu och vad passar väl bättre än att försöka sig på en liten konjunkturanalys så här i sluttampen av november 2013. […]

Läs blogginlägget

Vi startar upp bloggen

Nu tyckte vi att det var dags att fylla på med lite mer nyhetsliknande artiklar här på aktiekunskap och då passar det bra att starta upp en blogg tyckte vi. […]

Läs blogginlägget

På Aktiekunskap.nu

Hittar du information och faktagenomgångar av olika begrepp och analysmetoder för att handla med aktier och analysera olika aktier. Vi tipsar även om kringliggande värdepapper som fonder, valutahandel och sparkonton.