Skaffa konto hos nätmäklaren

Kategori: Aktier Nybörjare
Senast modifierad: 2013-08-14

I den här artikeln hjälper vi dig med vad du skall tänka på när du skaffar ditt första konto hos en nätmäklare. I det här fallet använder vi oss av Avanza som vi själva har alla aktier hos och kan bäst.

Varför använda nätmäklaren Avanza?

En viktig fråga att svara på i detta sammanhang är förstås varför man skall använda sig av en nätmäklare i allmänhet och Avanza i synnerhet. Den största anledningen till det enligt oss är för att nätmäklarna har mycket bättre anpassade sajter för enkel och snabb handel. De är dessutom minst lika säkra som storbankerna och har generellt sätt mycket lägre priser. I den här guiden använder vi oss av Avanza Bank för att beskriva vad du skall tänka på. Detta beror på att det är det som vi själva använder, dessutom har de mycket gott rykte och vi har själva aldrig haft anledning att klaga på företaget. Det är också helt gratis att anmäla ett konto! Nog med motivering av detta, hur går det då till och vad skall man tänka på?

Steg 1 – Gå till Avanza och välj rätt kontotyp

valja-konto-avanzaDet första du får göra här är om du gå hit är att välja vilket typ av konto du vill börja med. Automatiskt kommer det att ingå ett traditionellt aktie & fondkonto men du kan redan från början välja att ta med Investeringssparkonto eller Kapitalförsäkring. Om du bara väljer att starta med aktie & fondkonto så kan du alltid lägga till andra kontotyper och sparkonton senare. Om du vill ha mer info om de olika kontotyperna rekommenderar vi följande artiklar:

Sedan väljer du att öppna kontot och får då fylla i de obligatoriska personuppgifterna och välja användarnamn och lösenord.

Steg2 -Välj typ av kund

Det andra alternativet du ställs inför är om du skall välja att bli Bas, Premium, Pro eller Private banking kund. Avanza lockar med att premiumkund är mest populärt men vi rekommenderar ändå att bli baskund! Detta gör vi för att du får mycket lägre courtage (avgift när man säljer och köper aktier) när du är baskund!

Viktigt är också att det oftast tar några dagar innan allt är klart. Man måste först skriva på lite papper och skicka in för att bekräfta att det är just du som skaffat kontot.

Gå till Avanza Bank och anmäl ett konto

Läs också:

12 Kommentarer

 1. Adam skriver:

  Hej!
  Jag har ännu ingen erfarenhet inom aktie värden men är sugen på att börja investera mina pengar i de bolag som jag tror kommer ha en utveckling och en lönsam framtid.

  Jag är för tillfället i det stadium där jag försöker lära mig så mycket som möjligt om hur det går till och har stött på en fundering som jag hoppas ni kan hjälpa mig att ge svar på.

  Jag funderar kring det här med VP konto och aktie depå. Som jag har förstått det så är ett VP konto något som man har genom sin bank i mitt fall Swedbank och att de då sköter aktiehandeln åt en mot en avgift? Men vill man inte ha ett VP konto och istället sköta sina aktier själv kan man skaffa en aktie depå hos någon aktiemäklare, tex Nordnet eller Avanza. Ni får gärna rätta mig om jag har fel. Är det så att om man har ett VP konto så står man själv som ägare för aktierna (man får komma på bolagsstämman) men om man har en aktiedepå hos en aktiemäklare så är det aktiemäklaren som står som ägare?

  Är väldigt tacksam om ni skulle ta er tid att besvara och eventuellt tillrättalägga min uppfattning kring detta!

  MVH Investeringssugen 19åring

  • Aktiekunskap skriver:

   Hej Adam, nej det fungerar inte riktigt så utan det handlar mer om vilket typ av värdepapperskonto som du bestämmer dig att satsa på. Det finns några olika alternativ:
   -Kapitalförsäkring – Här äger försäkringsbolaget (tex Nordnet, Avanza eller Swedbank) dina aktier men du har förstås full rätt att sälja och köpa inom din kapitalförsäkring.Skatt beräknas löpande under året.
   -Investeringssparkonto – Här äger du aktierna själv. Skatt beräknas löpande under året.
   -VP konto – Här äger du aktierna själv, du betalar skatt när du säljer av ett innehav med vinst.

   För att lära dig mer om de olika kontona så rekommenderar jag följande artiklar:
   Jämförelse av kapitalförsäkring och VP konto
   Jämförelse mellan Investeringssparkonto och kapitalförsäkring

 2. Magnus skriver:

  Hej jag försöker lista ut för och nackdelar med kapitalförsäkring. Jag har förståt att man betal skatt för hela beloppet man har i kapitalförskringen osv. Min fråga är att när man har kapitalförskring så äger man inte aktien själv och man får inte vara med på bolagsstämman men får man ta del av eventuella utdelningar från bolagen fast att man inte äger aktien själv ?

  • Aktiekunskap skriver:

   Hej Magnus, du har helt rätt. Du får samma utdelning som andra aktieägare och dessa pengar placeras på ett likvidkonto hos din bank.

 3. Dennis skriver:

  Hej!

  Vad är nackdelarna med ett investeringssparkonto, och hur fungerar det med skatt och deklaration?

  För mig är det viktigt att äga mina aktier, eftersom det främst är känslan av ägande som lockar mig, samt möjligheten att delta i bolagsstämman, men samtidigt har jag svårt för det här med att deklarare och beräkna skattesatser.

  • Aktiekunskap skriver:

   Eftersom investeringssparkonto och kapitalförsäkring skattemässigt fungerar ganska likartat och den stora skillnaden är framförallt ägandet så är det i jämförelse med VP konto som man hittar den största skillnaden.

   Nackdelen med ett investeringssparkonto gentemot vp kontot är att du just betalar skatt årligen på hela summan (som stäms av kvartalsvis) vilket gör att den som planerar att ha sitt innehav under mycket lång tid kan få mer avgifter. Planerar du att köpa och sälja under kortare tidsperioder så är förstås investeringssparkontot mer lönsamt.

 4. Martin skriver:

  Ska man bry sig om valutamäklare tex etoro, plus500, forexyard osv?

  För- och nackdelar?
  Större risker? Så bra för nybörjare som de själva vill få det att framstå?

  Mvh Martin

  • Aktiekunskap skriver:

   Hej,
   Det är ju framförallt om du skall handla valuta som de är bra och valutamäklare vill förstås gärna lyfta fram sina tjänster som enkla ;). Det man får hos ovan nämnda mäklare (har framförallt testat etoro) är ett system där allt är anpassat för trading med valuta och du kan välja bas och motvaluta helt själv. Lite krångligare är det hos traditionella svenska banker och deras handelssystem.
   Om det bara gäller aktiehandel så tycker jag nog att de svenska nätbankerna avanza, nordnet och aktieinvest är bra för detta.

 5. Axel skriver:

  Hej!

  Tack för en grym hemsida för det första!
  Jag söker information om hur man ska veta att ett företag förhoppningsvis kommer utveckla sig framåt. Man vill ju köpa när det är billigt och sälja när det är dyrt såklart, så vilka tips finns på hur man kan ta reda på det?

  Tack!

  • Aktiekunskap skriver:

   Hej
   Det går förstås inte att veta hur det kommer att gå för ett bolag. Men våra tips här är att följa ett bolag under en längre tid för att lära sig mer om det (läsa rapporter och följa nyhetsflödet). Det är också bra att analysera historiska aktiedata och jämföra med andra bolag i branschen.

 6. john skriver:

  Hej! Jag öppnade ett konto hos avanza häromdagen och la över 2000 kr till kontot. Jag placerade alla pengar på 3 olika aktier och det verkade gå bra första dagen.Men morgonenen efter såg jag att jag plötsligt hade en kreditskuld på 291 kr, hur kan det blivit en skuld när jag inte lånat?

  • Aktiekunskap skriver:

   Hej
   Rekommenderar att du kontaktar Avanza och frågar, dom brukar vara snabba och enkla att ha att göra med.

Kommentera eller Fråga